Factcheck: deze 9 dingen uit het vierde seizoen van 'The Crown' gebeurden echt

Vogue achterhaalt of Diana en Camilla ooit bevriend zijn geweest en wat er uiteindelijk is gebeurd met de nichten met een beperking van koningin Elizabeth.

Spoiler alert! Na maandelang wachten, was het afgelopen weekend zover. Het vierde seizoen van The Crown verscheen eindelijk op Netflix en zoals beloofd waren de nieuwe afleveringen ontzettend binge-waardig. Daarom zou het ons ook niet verbazen als veel fans de hitserie al volledig hebben uitgekeken. Helaas moeten we nog tot 2022 wachten voor het vijfde seizoen, maar gelukkig hebben we dus genoeg tijd om de nieuwe afleveringen onder de loep te nemen. Hoe waarheidsgetrouw zijn de gebeurtenis uit het vierde seizoen van The Crown? Vogue zocht het uit.

Advertentie - Lees hieronder verder
1 Datete Charles eerst met de zus van Diana?
charles and lady sarah spencer
Tim GrahamGetty Images

Prins Charles heeft net als in The Crown eerst met de zus van Diana, Lady Sarah Spencer, een relatie gehad. De echte ontmoeting van de toekomstige prins en prinses van Wales verschilt wel met de serie, want Sarah Spencer zegt juist dat zij zelf Diana aan Charles heeft voorgesteld.

2 Slaagde Diana voor de beruchte Balmoral test?
diana and charles balmoral
Tim GrahamGetty Images

Alle nieuwkomers die worden uitgenodigd om met de koninklijke familie in Balmoral te verblijven krijgen te maken met de beruchte Balmoral test. Hierbij wordt gekeken of de nieuwe gast goed kan omgaan met de gewoontes en tradities van de Windsors. Volgens Patty Palmer-Tomkinson, een goede vriendin van Charles die tijdens de test van Diana ook in Balmoral verbleef, was de aanstaande prinses met vlag en wimpel geslaagd.

3 Is er echt ingebroken bij de koningin?
michael fagan
R. BrigdenGetty Images

Michael Fagan is er inderdaad in geslaagd om niet één, maar twee keer Buckingham Palace binnen te dringen. In de serie weet Fagan de slaapkamer van koningin Elizabeth te vinden en krijgt hij de kans om zijn verhaal te doen. In werkelijkheid is de koningin volgens Fagan direct weggelopen om de beveiliging te roepen. Wel heeft hij nog om sigaretten kunnen vragen die hij uiteindelijk van een schoonmaakster heeft gekregen.

4 Had Diana een eetstoornis?
diana, princess of wales looking thin at a supertramp concer
Tim GrahamGetty Images

In Diana: Her True Story wordt bekend dat de prinses lang heeft geleden aan een eetstoornis. 'De boulimia begon de eerste week na mijn verloving en ik heb er nog zeker een decennium lang aan geleden,' vertelde de prinses in de tapes die de bron waren voor het boek. 'Mijn man legde zijn hand op m'n buik en zei: "Oh, we worden een beetje mollig, of niet?" en dat maakte iets in me los. Dat en het gedoe met Camilla.'

5 Zaten de nichten van koningin Elizabeth in een inrichting?
royalty   redhill cemetery   surrey
PA ImagesGetty Images

In het nieuwe seizoen van The Crown zien we hoe prinses Margaret ontdekt dat twee van haar nichten, en dus ook de nichten van koningin Elizabeth, jaren geleden zijn opgesloten in een inrichting vanwege hun beperking. Het grootste verschil tussen de serie en de werkelijkheid is dat volgens de verpleging niemand van koninklijke familieleden ooit op bezoek is geweest. Nerissa Bowes-Lyon is op 66-jarige leeftijd in 1986 overleden en Katherine Bowes-Lyon is op 87-jarige leeftijd overleden in 2014.

6 Waren Diana en Camilla ooit bevriend?
diana  camilla at ludlow races
Express NewspapersGetty Images

Volgens bronnen lijkt het er inderdaad op dat Camilla voor de koninklijke bruiloft vrienden probeerde te worden met Diana. Zo verbleven Charles en Diana wel eens in het huis van Camila en Andrew Parker Bowles en nodigde Camila Diana na haar verloving ook uit voor een lunch afspraak. Erg succesvol waren Camila's pogingen niet, want de relatie verzuurde zodra Diana de beruchte armband vond die Charles voor Camilla had gemaakt.

7 Heeft de koningin zich ooit uitgesproken over het beleid van Margaret Thatcher?
zmb queen elizabeth ii and margaret thatcher visit zambia
Anwar HusseinGetty Images

Het klopt dat koningin Elizabeth en Margaret Thatcher het over veel politieke onderwerpen oneens waren. Zo wilde de koningin inderdaad sancties tegen de regering van Zuid-Afrika in verband met apartheid. Ook had ze moeite met de aanpak van de premier, omdat die zorgde voor veel sociale verdeeldheid. Deze informatie is – net als in de serie – uitgelekt aan The Sunday Times, maar is nooit bevestigd door de koningin. Wel lijkt het erop dat de twee vrouwen veel respect voor elkaar hadden. Zo mocht Thatcher toetreden tot The Order of Merit en was de koningin aanwezig bij de begrafenis van de voormalige premier.

8 Heeft Diana prins Charles voor z'n verjaardag verrast met een dansoptreden?
charles and diana
Central PressGetty Images

In 1985 heeft prinses Diana inderdaad gedanst op het nummer Uptown Girl van Billy Joel als een verrassing voor Charles, maar dit was niet specifiek voor zijn verjaardag bedoeld. Ook klopt het dat Charles niet heel erg enthousiast was over zijn cadeau. Volgens koninklijk expert Richard Kay vond Charles dat Diana aan het opscheppen was.

9 Heeft Diana een affaire gehad?
major james hewitt on the polo field at windsor
MirrorpixGetty Images

Na vijf jaar getrouwd te zijn met prins Charles, begon Diana aan een affaire met haar paardrij-instructeur James Hewitt. De twee hadden vijf jaar lang een knipperlicht relatie, die eindigde toen Hewitt voor zijn militaire dienst naar Duitsland werd gestuurd. Ook waren er geruchten dat Diana een relatie had met haar bodyguard Barry Mannakee, autoverkoper James Gilbey en kunsthandelaar Oliver Hoare.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Netflix