Dit is de verborgen betekenis achter de looks in 'The Queen's Gambit'

Want wat blijkt: de Netflixhit zit bomvol boodschappen.

beth harmon in the queen's gambit
Netflix

Als series zoals The Crown – die nogal goedgevuld zijn op het gebied van indrukwekkende kostuums – ons íets hebben geleerd, is het wel dat een modekeus zelden uit de lucht is gegrepen. Kostuummakers stoppen weliswaar hart en ziel in het esthetische onderdeel van hun vak, maar besteden net zoveel aandacht aan de boodschap achter een look. En gelijk hebben ze, want dat een stijlkeus daadwerkelijk iets teweeg kan brengen, weet Michelle Obama al jaren. Dat The Queen's Gambit geen uitzondering is op die regel, blijkt nu een virtuele expositie rondom de Netflixhit.

The Queen's Gambit

Zo is het met dank aan het Brooklyn Museum mogelijk om nog veel meer over de outfits uit de schaakserie te weten te komen, en dat wil je. The Queens's Gambit kent immers talloze fantastische modemomenten, die we – met reden – eerder al op een rijtje hebben gezet. Hoofdrolspeler Beth (fantastisch vertolkt door Anya Taylor-Joy) verschijnt in de ene na de andere spraakmakende outfit, en naarmate de afleveringen vorderen, lijkt het alleen maar beter te worden. Nu we ook weten wáárom al die modekeuzes gemaakt zijn, willen we je de toelichting niet onthouden. Vogue somt hieronder de ware betekenis achter menig look voor je op, zodat je de serie definitief voorgoed (mocht je dat nog niet gedaan hebben) in je hart kunt sluiten.

Advertentie - Lees hieronder verder
1 Ruitjes galore
beth harmon in the queen's gambit
Netflix

Ruitjes – die uiteraard verwijzen naar een schaakbord – doen in praktisch elke aflevering weer hun intrede. Denk bijvoorbeeld aan de beige-witte jas die ze tijdens haar wedstrijd in Moskou droeg en haar gingham badpak, maar ook al aan deze diep uitgesneden overgooier uit het beginstadium van haar carrière.

2 Volwassen worden
beth harmon in the queen's gambit
Phil Bray / Netflix

Als Beth naar het wereldkampioenschap in Las Vegas afreist, draagt ze een prachtige wollen jurk die een stuk volwassener oogt dan haar vorige outfits. Kostuumdesigner Gabriele Binder wilde daar vooral één belangrijke boodschap mee overbrengen: Beth is nu een jonge vrouw, en een schaakspeler die serieus genomen moet worden.

3 Strakke lijnen
anya taylor joy als beth harmon in the queens gambit
Phil Bray / Netflix

Eén van de meest chique looks uit de serie betreft deze beige-zwarte jurk, geïnspireerd op de Franse ontwerper Pierre Cardin. Beth kocht én droeg deze jurk tijdens haar eerste Europese wedstrijd in Parijs. Terwijl de lijnen refereren aan een schaakbord, symboliseert deze jurk ook Beth's toenemende liefde voor high fashion (en dan vooral Franse mode uit de jaren zestig). Iconen als Romy Schneider en Juliette Gréco dienden naar verluidt als inspiratie voor de looks.

4 Geluksshirt
beth harmon in the queen's gambit
Netflix

Dit monochrome shirt – dat verwijst naar het bekende silhouette van de Franse ontwerper André Courrèges – duikt gedurende de serie meermaals op. Of ze nou in Kentucky is of rondhangt met haar hippievrienden in New York City: het abstracte ontwerp representeert periodes waarin Beth zich comfortabel voelde. De look doet niet alleen jong, maar ook free as a bird aan.

5 Homemade Dior
alma in the queen's gambit
Netflix

We zien Alma, Beth's moeder, deze jurk een paar keer dragen. Het babyblauwe ontwerp moet een zelfgemaakte recreatie van een Dior-jurk voorstellen. Omdat Alma in die tijd niet genoeg geld had voor een authentiek designeritem, zou haar karakter het ontwerp – dat oorspronkelijk afkomstig is uit de Herfst/Winter 1955 collectie van het modehuis – thuis hebben nagemaakt.

6 Cirkeltje rond
beth harmon in the queen's gambit
Netflix

Als Beth op jonge leeftijd in het weeshuis aankomt, draagt ze een groene jurk die door haar moeder is gemaakt (inclusief geborduurde naam). De kleur staat daarom voor Beths interpretatie van 'thuis'. Tijdens haar laatste én belangrijkste schaakwedstrijd draagt ze niet geheel toevallig dezelfde groentint, mede als verwijzing naar haar band met haar moeder. Terwijl de kleur haar op jonge leeftijd eerst nog fragiel en verloren maakte, staat het nu voor kracht.

7 Koningin van het bord
beth harmon in the queen's gambit
Netflix

Deze betekenis is iets minder moeilijk te raden, maar daarmee niet minder knap gedaan: in deze Rusland-proof outfit is Beth zelf de dame van het schaakbord (alias de wereld!) geworden.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Netflix