Leeftijd is maar een getal, bewijzen deze 11 jongste genomineerden uit de Oscar-geschiedenis

Van Tatum O’Neal en Anna Paquin tot Quvenzhané Wallis en Abigail Breslin, ontmoet de acteurs die beter presteerden dan degenen van minstens tweemaal hun leeftijd.

Oscars worden vaak gewonnen tegen het einde van een illustere carrière, maar een select aantal talenten halen deze prestigieuze prijzen al aan het begin van hun carrière binnen. De jongste genomineerde van de Oscars 2021 is de 24-jarige Borat Subsequent Moviefilm-ster Maria Bakalova. En hoewel haar prestaties opmerkelijk zijn, is ze verre van de jongste persoon die genomineerd werd voor een Academy Award. Met het oog op de aankomende ceremonie op 25 april, en met het risico ons allemaal het gevoel te geven dat we grote onderpresteerders zijn, zet Vogue de elf meest ervaren acteurs op een rij van onder de twaalf jaar.

Advertentie - Lees hieronder verder
1 Justin Henry
justin henry
Snap/Shutterstock

Bij de Oscars 1980 werd de achtjarige Justin Henry de jongste genomineerde in welke categorie dan ook nadat hij een nominatie ontving voor Beste Mannelijke Bijrol. Justin speelde de rol van een kind wiens hart gebroken wordt door het scheiden van zijn ouders (Dustin Hoffman en Meryl Streep) in de tragische film van Robert Bentons, Kramer VS Kramer.

2 Jackie Cooper
jackie cooper
Paramount/Kobal/Shutterstock

Jackie Cooper is nog steeds de jongste winnaar ooit van een Oscar-nominatie voor Beste Acteur. De negenjarige Jackie won de oscar voor zijn rol in Norman Taurogs comedy, Skippy, uit 1931.

3 Quvenzhané Wallis
quvenzhané wallis
Moviestore/Shutterstock

De negenjarige Quvenzhané Wallis ontving een nominatie voor Beste Actrice bij de Oscars 2013 voor haar rol in Beasts of the Southern Wild. Quvenzhané speelde de rol van een zesjarig meisje die probeert te overleven samen met haar zieke vader (Dwight Henry) wanneer een zware storm nadert.

4 Tatum O’Neal
tatum o’neal
Paramount/Kobal/Shutterstock

In de roadmovie Paper Moon van Peter Bogdanovich worden een oplichter (Ryan O’Neal) en een wees (Ryan's echte dochter Tatum) partners in crime. De tienjarige Tatum won terecht de prijs voor Beste Vrouwelijke Bijrol in 1974 en blijft de jongste winnaar van een Oscar.

5 Mary Badham
mary badham
Universal/Kobal/Shutterstock

Mary ontving in 1963 op tienjarige leeftijd een nominatie voor Beste Vrouwelijke Bijrol voor haar rol in Robert Mulligans' verfilming van de klassieke roman To Kill A Mockingbird. Mary vervult de rol van Scout, de dochter van advocaat Atticus Finch (Gregory Peck).

6 Quinn Cummings
quinn cummings
Mgm/Kobal/Shutterstock

Quinn Cummings, evenals tien jaar, speelde het slimme kind van een danseres (Marsha Mason) die verliefd wordt op een acteur (Richard Dreyfuss) in de Herbert Ross' romance The Goodbye Girl. Haar beloning was een nominatie voor Beste Vrouwelijke Bijrol in 1978.

7 Abigail Breslin
abigail breslin
20th Century Fox/Fox Searchlight/Kobal/Shutterstock

Het kloppende hart van de sublieme Little Miss Sunshine van Valerie Faris en Jonathan Dayton is de tienjarige Abigail Breslin als Olive, een zevenjarig meisje die ervan droomt een schoonheidswedstrijd te winnen. Abigail scoorde dan ook in 2007 een Oscar voor Beste Vrouwelijke Bijrol.

8 Haley Joel Osment
haley joel osment
Hollywood Pictures/Kobal/Shutterstock

Haley Joel Osment, toentertijd elf jaar, speelde de doodsbange jongen die dode mensen ziet in Shyamalans thriller The Sixth Sense. Zijn indrukwekkende gefluisterde monologen en glazige blikken bezorgden hem een nominatie voor Beste Mannelijke Bijrol in 2000.

9 Brandon de Wilde
brandon de wilde
Paramount/Kobal/Shutterstock

Het best herinnerd vanwege de ontroerende slotscène in George Stevens' western Shane waarin de elfjarige Brandon een revolverheld (Alan Ladd) smeekt om bij hem te blijven. De ernst van Brandons uitvoering won de critici en leverde hem in 1954 een nominatie voor Beste Mannelijke Bijrol op.

10 Patty McCormack
patty mccormack
Warner Bros/Kobal/Shutterstock

De elfjarige Patty McCormack werd in 1957 genomineerd voor Beste Vrouwelijke Bijrol met haar rol als Rhoda, een slinkse moordenaar in Mervyn LeRoys psychologische horror The Bad Seed.

11 Anna Paquin
anna paquin
Jan Chapman Prods/Miramax/Kobal/Shutterstock

Het acteerwerk in Jane Campions The Piano leverde twee Oscars op in 1994, waarvan één voor de elfjarige Anna Paquin voor Beste Vrouwelijke Bijrol. Anna speelt een de ondeugende, wilskrachtige dochter.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van De Oscars