Vogue
3 kleine groentetuintjes van kiemgroentes, ware vitaminebommetjes

cultuur / Food

3 kleine groentetuintjes van kiemgroentes, ware vitaminebommetjes

Datum
Auteur
Yo-kaw Pat
Yo-kaw Pat

Voor mensen met een druk bestaan, is het soms best moeilijk om aan de dagelijkse voorgeschreven twee ons groente te komen. Juices lijken oh zo gezond, maar doordat tijdens het juicen de vezels geplet worden, blijven er relatief veel suikers over en weinig voedingsstoffen uit de vezels.

Een kleurrijke oplossing voor mij is het toevoegen van kiemgroentes aan mijn dagelijkse dieet. Kiemgroentes zijn ontkiemende zaden van planten, ze zitten bordevol vitamines, mineralen en antioxidanten, nog meer dan gewone groentes. Doordat de celwand veel dunner is dan bij gewone groentes, kunnen de voedingsstoffen veel makkelijker door ons lichaam opgenomen worden.

Yokaw Pat.

De bekendste kiemgroente is waarschijnlijk alfalfa, deze eet ik vaak als snelle hap tussendoor, met wat sesamolie, mirin en lichte sojasaus, maar er zijn veel meer soorten kiemgroentes in de mooiste kleuren te verkrijgen, waarmee ik met een simpele touch een saai gerecht heel mooi kan opfleuren. Favoriet is bijvoorbeeld de rode bietenkiemen, deze hebben een intens mooie rode kleur en ze smaken ook echt naar rode bieten. De aspergekiemen smaken ook echt naar asperge, maar dan frisser en sappiger, ze zijn bijvoorbeeld erg lekker in een simpele mozzarella, tomatensalade en goede olijfolie.

Yokaw Pat.

Voor deze week, om het warme weer te trotseren had ik drie verschillende kleine groentetuintjes gemaakt met de kiemgroentes. Ze zijn op basis van een auberginehumus, die je maar een keer hoeft te maken. De China Rose kiemen heb ik gecombineerd met een vlezige tomaat en sichuan peper die een kleine prikkelende sensatie geeft tijdens het eten. De aardse bietenkiemen heb ik gecombineerd met een frisse sinaasappel en pistache, en de pittige radijskiemen met groene tuinboontjes, hazelnoten en een bloemige roze peper. De tuintjes zijn volledig gemaakt met plantaardige ingrediënten en je kunt ze als kleine sieraadjes serveren om ze in een keer in je mond te stoppen.

En vergeet vooral niet, sharing is caring!

Ingrediënten voor plantaardige groente tuintjes met kiemen:

  • Aspergekiemen
  • Erwtenkiemen
  • Rode bietenkiemen
  • China Rose kiemen
  • Rode radijskiemen
  • 1 aubergine, in blokjes gesneden
  • 2 tenen knoflook
  • Bosje verse tijm
  • ½ tsp komijn poeder
  • 2 laurier blaadjes
  • Olijfolie
  • Peper en zout
  • ¼ ingemaakte citroen, klein gesneden
  • 3 tbsp tahini
  • 1 komkommer
  • 5 kleine tomaten, kroontje eraf en van binnen schoongemaakt.
  • 1/8 sinaasappel, alleen het vruchtvlees en klein gesneden
  • Pistachenoten, fijn gehakt
  • Sesamzaadjes
  • Sesamolie
  • ¼ tsp gedroogde sichuan peper, fijngestampt
  • Roze peper
  • 2 tuinbonen, dubbel gedopt en kort geblancheerd
  • 2 geroosterde hazelnoten, fijngehakt
  • Walnootolie

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden celcius.
  2. Doe de aubergine blokjes in een ovenschaal. Verspreid 5 takjes tijm, de laurierblaadjes, komijn poeder en peper en zout over de schaal.
  3. Voeg een flinke scheut olijfolie in de schaal en knijp de knoflook uit. Meng alles goed met de hand, totdat elk stuk aubergine gecoat is met olijfolie.
  4. Bak 20-25 min af in de oven en schep regelmatig om, zodat de aubergine niet uitdroogd.
  5. Wanneer de aubergine helemaal zacht is, haal uit de oven, schep de ingemaakte citroen erdoorheen en laat volledig afkoelen.
  6. Vis de laurierblaadjes en tijmtakjes uit de aubergine en pureer met een staafmixer. Meng naar smaak met wat verse tijm blaadjes, olijfolie, tahini en eventueel nog wat extra komijn, peper en zout.
  7. Snij de komkommer doormidden, schil een helft, snij in de lengte doormidden en verwijder de pitjes en snij in mooie blokjes.
  8. Halveer de andere helft van de komkommer en gebruik een slicer om dunne plakken van de komkommer te maken, dep deze droog.
  9. Vul de tomaten, en komkommers met het aubergine mengsel.
  10. Verstop wat sichuan peper in de tomaat en garneer met de China Rose kiemen en 2 erwtenkiemen. Voeg een scheutje sesamolie en wat sesamzaadjes aan de bovenkant.
  11. Bekleed de plakjes komkommer met de aspergekiemen, erwtenkiemen en bietenkiemen.
  12. Voeg wat sinaasappel toe en pistache aan de binnenkant en rol op, plak dicht met een drupje aubergine mengsel.
  13. Garneer met wat pistache aan de bovenkant en een drupje olijfolie.
  14. Steek wat radijskiemen en 2 erwtenkiemen in je aubergine mengsel en garneer met 2 tuinbonen en een scheutje walnootolie.
  15. Voeg wat roze peper toe en wat hazelnoten.
  16. Serveer zo snel mogelijk.

Volg Yo-kaw ook op Instagram

Weekendtip: Pressrooms nieuwe kaart in het Ink hotel Amsterdam

 

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Vogue.nl.
Dit vinden wij jammer, want Vogue.nl is mede dankzij deze advertenties gratis toegankelijk.
Wil je een uitzondering maken voor Vogue.nl, of meer lezen over hoe wij met advertenties omgaan?
Klik dan hier. Veel dank!

Maak een uitzondering voor Vogue.nl > Sluiten