Vogue
Een groene moederdag met tomatentaartjes voor een heerlijke brunch

cultuur / Food

Een groene moederdag met tomatentaartjes voor een heerlijke brunch

Datum
Auteur
Yo-kaw Pat
Yo-kaw Pat

Hoe verwen jij je allerliefste moeder dit jaar? Wordt het een ontbijt op bed, een gezellige brunch met bergen fris geurende kadootjes?

Om helemaal met de duurzame trend van 2018 mee te doen, heb ik besloten om in plaats van te overconsumeren, groenteplantjes cadeau te geven, een tomaat, paprika, rode chili peper en een komkommer. Planten geven mensen niet alleen een gevoel van rust, maar hoe meer groen er om je heen is, des te meer je je CO2 voetafdruk verkleint. Planten maken de lucht schoon door giftige CO2 om te zetten in zuurstof. Door je eigen groente te verbouwen voorkom al die onnodige je plastic verpakkingsmaterialen van supermarkten en voor de echte die hards met groene vingers, kun je je etensresten, koffieprut en plantafval omzetten tot compost voor je plantjes om er groot en sterk van te worden.

Yo-kaw Pat

Voor ongeduldige tuinierders, zoals ik (en met weinig groen talent) bestaan er gelukkig ook plantjes waar de vrucht al aan zit. Zo kan ik nadat de plantjes door moeders zijn uitgepakt, direct beginnen met kokkerellen voor de moederdag brunch. De komkommers zijn nog behoorlijk klein, maar de takken bezwijken bijna onder het gewicht van de glimmende tomaten, paprika’s en chilipepers. Voor de brunch maak ik tomatentaartjes met paprika- en chili jam en ze smaken nóg lekkerder, omdat iedereen weet dat de ingrediënten direct van de plant op hun bord terrecht zijn gekomen. Fijne moederdag!

Ingrediënten voor een groene moederdag:

Yo-kaw Pat

Ingrediënten voor tomaten taartjes met chili jam:

  • 1 ¼ cup meel (ik gebruik biologisch italiaans meel)
  • 1/8 cup hazelnootmeel (optioneel)
  • ½ theelepel zout
  • ½ theelepel suiker
  • 1 cup roomboter (ijskoud en in blokjes gesneden)
  • 2 theelepels ijswater
  • 1 rode paprika, schoongemaakt en grof gesneden
  • 3 rode chilli pepers, grof gesneden
  • 1 teentje knoflook
  • Klein stukje gember
  • 4 eetlepels geleisuiker
  • 150ml witte wijn azijn
  • 4 cups cherrytomaten, gehalveerd
  • Olijfolie
  • Balsamico
  • 3 eetlepels suiker
  • Tijmblaadjes
  • 1 ½  cup geraspte Parmezaan

Bereiding:

  1. Mix het meel, zout en de suiker samen in een koude mengkom.
  2. Kneed met een machine of met je vingers heel licht de boter in etappes door de meel, totdat je een kruimelige textuur hebt.
  3. Kneed samen tot een bal en druk tot ee ronde platte schijf, mocht je deeg nog te droog zijn, voeg dan een klein beetje ijswater toe.
  4. Verpak in folie en laat minimaal een half uur rusten in de ijskast.
  5. Bekleed je bakvorm(en) met bakpapier op de bodem en vet de zijkanten in met boter.
  6. Verdeel wat meel over je oppervlak en je deegroller en rol je deeg snel uit.
  7. Bekleed je bakvorm(en) met het deeg en druk voorzichtig aan.
  8. Koel je deeg afgedekt minimaal een uur in de vriezer.
  9. Doe de paprika, chili, knoflook en gember in een keukenmachine en hak fijn.
  10. Verplaats naar een pan op laag vuur en voeg de azijn, en gelei-suiker toe. Roer af en toe in de pan en laat minimaal een kwartier koken. Je kunt af en toe een lepel water toevoegen als het te snel uitdroogd.
  11. Test je gelei op een koud bordje, als het meteen stolt dan ben je klaar. Zet apart.
  12. Verwarm een oven voor op 200 graden celcius.
  13. Verwarm in een platte pan op laag tot medium vuur wat olijf olie. Leg de tomaatjes in de pan met de huid naar beneden.
  14. Kook ze zo een 10 minuten zacht en schep ze op een schaaltje.
  15. Voeg aan je kookvocht de balsamico en suiker toe en kook in tot een siroop.
  16. Haal je vormpjes uit de vriezer en prik wat gaten in de bodem. Bedek de bodem met de parmezaan.
  17. Lepel daar wat balsamicosiroop overheen en een flinke laag chili jam.
  18. Vul het taartje met de tomaten met de huid naar boven toe. Zorg dat er geen ruimte tussen de tomaten zit, want ze zullen nog krimpen tijdens het bakken. Garneer tussendoor met wat tijm blaadjes.
  19. Bak de taartjes ongeveer 30 minuten af. En laat nog 10 minuten afkoelen voordat je ze uit de vormpjes haalt.

Volg Yo-kaw op Instagram!

Volg Yo-kaw op instagram via www.instagram.com/yokaw

Het eetdagboek van Meghan Markle

 

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Vogue.nl.
Dit vinden wij jammer, want Vogue.nl is mede dankzij deze advertenties gratis toegankelijk.
Wil je een uitzondering maken voor Vogue.nl, of meer lezen over hoe wij met advertenties omgaan?
Klik dan hier. Veel dank!

Maak een uitzondering voor Vogue.nl > Sluiten