Vogue
Een nieuw seizoen van #HHB met zijn allen op de bank met glutenvrije citroen cakejes

cultuur / Food

Een nieuw seizoen van #HHB met zijn allen op de bank met glutenvrije citroen cakejes

Datum
Yo-kaw Pat

De normcore trend is nog lang niet voorbij, en afgelopen zondag was het tijd om weer ouderwets thuis op de bank een nieuw seizoen van het allergezelligste programma in Nederland Heel Holland Bakt te kijken. Graag verwelkom ik de nieuwe kandidaten in een felgekleurde outfit met jaren tachtig-referenties, terwijl ik gierend van het lachen over de bank rol om de grapjes van André van Duin en aandachtig aantekeningen maak van de gouden baktips van Janny en Robert. Omdat ik tijdens het kijken van het programma altijd trek in zoetigheid krijg zorg ik ervoor dat er kleine hapklare cakejes klaarstaan voor iedereen. Glutenvrij, maar met net zoveel calorieën als de taarten die Janny en Robert moeten proeven. Op de markt de citroenen en Hollandse aardbeitjes in overschot, dus deze thuisbakker besluit een recept te maken van luchtige citroencakejes overgoten met een aarbeienglazuur en gegarneerd met gesuikerde aarbeitjes en citroenschijfjes. Mocht je in tijdnood komen, dan kun je natuurlijk de aardbeienglazuur altijd vervangen door een simpele witte citroenglazuur. Klaar? bakken maar!

Yo-Kaw Pat.

Ingrediënten voor glutenvrije 12 citroen cakejes:

  • ½ cup roomboter, kamer temperatuur
  • 1 cup suiker
  • Sap en zest van 1 citroen
  • 2 eieren, kamer temperatuur
  • ¾ cup havermeel
  • ¼ cup rijstmeel
  • ¼ cup amandelmeel
  • ½ tsp bak soda
  • 1 tsp xanthaangom
  • 1  vanille stokje, alleen het merg
  • ½ tsp zout
  • ½ cup karnemelk

Voor de gesuikerde citroenen en aardbeien:

  • 1 citroen, gewassen en in flinterdunne schijfjes gesneden
  • 1 cup suiker
  • 1 cup water
  • 6 kleine aardbeitjes, zonder krrontjes en op sate prikkers

Voor het glazuur:

  • 3 ½ cup poedersuiker
  • ½ cup suiker
  • ¼ tsp zout
  • 2 cups aardbeien, schoongemaakt
  • ¼ tsp xanthaangom
  • 1 tsp citroensap
Yo-kaw Pat.

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 165 graden celcius.
  2. Klop de boter met de suiker voor de cake romig.
  3. Voeg een voor een de zest en citroensap aan de boter en klop luchtig.
  4. Meng het meel, merg van vanillestokje, zout, bak soda, Xanthaangom met elkaar.
  5. Voeg in etappes het meel, de karnemelk en de eieren toe aan je boter. Blijf kloppen tot een luchtig en stevig mengsel.
  6. Vet je cupcake bakvormpjes in en bekleed met een heel dun laagje havermeel.
  7. Vul je cupcake vormpjes met het beslag en bak ongeveer 30 minuten goudbruin in de oven. Test het midden met een prikker op gaarheid.
  8. Haal uit de oven en laat volledig afkoelen op een rekje.
  9. Breng een laag water in een koekenpan aan de kook en kook de citroenschijfjes een minuut, blus ze daarna meteen af in een bad van  ijskoud water.
  10. Breng 1 cup water aan de kook en los de suiker hierin op, zet je vuur laag en kook de citorenschijfjes ongeveer een uur in dit mengsel op laag vuur.
  11. Vis de citroenschijfjes uit het water en laat afkoelen op bakpapier.
  12. Dip de aardbeien in de overgebleven suikersiroop en laat ook afkoelen op bakpapier.
  13. Pureer de aardbeien met suiker en zout in een blender.
  14. Duw het mengsel door een vergiet en vang ongveer ½ cup aan aardbeisap op.
  15. Meng het sap met Xanthaangom.
  16. Meng de poedersuiker met de aarbeisiroop tot een dikke glazuur, voeg een beetje citroensap toe naar smaak.
  17. Giet het glazuur over de cakejes heen en garneer met de citroenschijfjes en aardbeien. Consumeer binnen een dag.

Volg Yo-kaw Pat op Instagram.

Wederom toont onderzoek aan dat zoveel koppen koffie per dag goed zijn voor je gezondheid

 

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Vogue.nl.
Dit vinden wij jammer, want Vogue.nl is mede dankzij deze advertenties gratis toegankelijk.
Wil je een uitzondering maken voor Vogue.nl, of meer lezen over hoe wij met advertenties omgaan?
Klik dan hier. Veel dank!

Maak een uitzondering voor Vogue.nl > Sluiten