Vogue
Geen Flappie op tafel: met dit vegetarische Kerstrecept maak je indruk op al je gasten

cultuur / Food

Geen Flappie op tafel: met dit vegetarische Kerstrecept maak je indruk op al je gasten

Datum
Auteur
Yo-kaw Pat

Normaliter hoort Flappie met kerst in de pan, maar mijn verwende pluiskonijnen zullen anno 2017 deel uitmaken van het familiediner met een verantwoord vegetarisch Kerstmenu. Als hoofdgerecht heb ik een gerecht bedacht met geroosterde schorseneren besprenkeld met knapperige hazelnoten en tempura spruitjes en dit alles vergezeld met een frisse aardse bietensaus met - jawel, ik kan het toch weer niet laten - een flinke lik roomboter.

Een van de belangrijkste trends die wij allen in 2017 hebben omarmd is de Normcore trend die voortgezet wordt door ontwerper Demna Gvesalia en zijn Vetements 2018 collectie. Deze collectie is geschoten in de straten van Zürich op normale mensen die poseren in high fashion houdingen. 

Yo-kaw Pat

Geïnspireerd door de gedachtengang van Demna om de pretentie van mode met het banale uit ons dagelijks leven te combineren, besluit ik de 3 belangrijkste objecten in mijn bestaan te fotograferen in doorsnee Kerstige outfits en settingen.

Megatron, het witte konijn, poseert vol trots met zijn gebreide kerstmuts. Opa weigert mee te werken aan deze façade en kijkt woedend de camera in zonder outfit. Princess Beefcake is meer geïnteresseerd in eten en wil alleen naast haar bordje met eten worden gefotografeerd in haar roze tutu.

Fijne kerstdagen iedereen!

Yo-kaw Pat

Ingrediënten voor kerst

  • Advent kalender: Newby thee
  • Oogschaduw palette: Yves Saint Laurent
  • Christmas cracker en kerstballen: Molton&Brown
  • Lip Masterclass: Charlotte Tilbury

Ingrediënten voor het hoofdgerecht

  • 3 lange schorseneren, geschild en doormidden
  • 1 eetlepel hazelnoten, grof gehakt
  • 1 eetlepel verse tijmblaadjes
  • Olijfolie
  • Zout en peper
  • 200 ml bietensap
  • klont boter
  • handvol zeekraal
  • 1 teentje verse knoflook
  • 10 boerenkool spruitjes, gewassen
  • tempura mix
  • frituurolie

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden celcius.
  2. Leg de schorseneren tegen elkaar aan op de ovenplaat.
  3. Besprenkel de schorseneren met olijfolie, hazelnoten, tijm en peper en zout.
  4. Bak de schorseneren 7-10 minuten in de oven, pas op dat ze niet te droog worden.
  5. Kook de bietensap op laag vuur in totdat je nog maar 1/3 overhoudt. Laat 10 minuten afkoelen.
  6. Roer de boter door de bietensap om er een saus van te maken en zet apart.
  7. Verwarm wat olijfolie in een pan.
  8. Knijp de knoflook uit en doe de zeekraal in de pan.
  9. Bak enkele minuten op hoog vuur en zet apart.
  10. Stoom de boerenkool spruitjes 5-7 minuten gaar, maar niet te zacht.
  11. Droog ze af of laat even al het vocht verdampen.
  12. Maak ondertussen je tempura beslag volgens de instructies en plaats deze in de vriezer om koud te worden.
  13. Verhit een pan op het vuur met frituurolie of kokosolie.
  14. Haal het beslag uit de vriezer en haal de spruitjes door het beslag heen.
  15. frituur de spruitjes enkele minuten krokant en lek af op een servetje.
  16.  Maak je bord op met de schorseneren en bietensaus. Garneer met de spruitjes en zeekraal. Serveer direct.

Volg Yo-kaw op Instagram!

Koken op sterrenniveau met Kerst: Joris Bijdendijk van Rijks® tipt een voor- hoofd- en nagerecht

 

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Vogue.nl.
Dit vinden wij jammer, want Vogue.nl is mede dankzij deze advertenties gratis toegankelijk.
Wil je een uitzondering maken voor Vogue.nl, of meer lezen over hoe wij met advertenties omgaan?
Klik dan hier. Veel dank!

Maak een uitzondering voor Vogue.nl > Sluiten