Vogue
Giftige 'superfood' abrikozenpitten niet meer te koop: dit moet je weten

cultuur / Food

Giftige 'superfood' abrikozenpitten niet meer te koop: dit moet je weten

Datum
Getty Images

Sinds deze week zijn abrikozenpitten niet meer te koop in Nederlandse supermarkten en gezondheidswinkels. De pitten kunnen zeer gevaarlijk zijn als je er teveel van (achter elkaar) eet. In december overleed een man zelfs bijna aan het eten een half zakje pitten, die gewoon te krijgen waren in gezondheidswinkel Erica op het station onder de noemer 'superfood'. De waarschuwing op het zakje was echter zo klein, dat de beste man het niet had opgemerkt en het eten van de pitten hem bijna fataal werd. Tijd voor actie, besloten fabrikanten, die de pitten nu uit de handel hebben gehaald. Maar wat maakt deze 'superfood' anders dan andere superfoods? En wat is er nou eigenlijk zo gevaarlijk aan? Wij zetten alles wat je moet weten op een rijtje.

Onherkenbaar

Allereerst vraag je je misschien af: abrikozenpitten, die zijn toch hartstikke groot en vergelijkbaar met de pitten die in pruimen en nectarines zitten? Ja, dat klopt, maar dat zijn niet de abrikozenpitten waar het in dit geval om gaat. Dat is namelijk de noot die eerst moet worden opengebroken om de pit, waar het wél om gaat, eruit te kunnen halen. De pitten zitten dus verstopt in het harde omhulsel van de noot en kunnen daarom misschien onherkenbaar voor je zijn. In de noten van pruimen en nectarines zitten soortgelijke pitten verstopt, en ook de pitjes in appels en peren lijken qua opbouw op de pitten in de noot van een abrikoos. Maar toch bevat een abrikozenpit net iets meer gevaarlijke stoffen.

Dodelijk gif

Deze stoffen, cyanogene glycosiden, hoeven niet gevaarlijk te zijn als je ze met mate inneemt. Zodra er echter een te grote hoeveelheid van in je lichaam terechtkomt, brengt het je gezondheid in gevaar. Vooral amygdaline, één van die glycosiden, kan veel schade aanrichten. Amygdaline staat in de volksmond ook wel beter bekend als vitamine B17, een misleidende term, want amygdaline is helemaal geen vitamine. De stof wordt in je darmen namelijk omgezet in blauwzuur. Dat klinkt eng, en dat is het eigenlijk ook: blauwzuur is een levensgevaarlijk gif dat dodelijk is, zelfs al in een minimale dosis. Het probleem met abrikozenpitten is dat het gehalte van amygdaline in één pit al enorm hoog is, en je daardoor na het eten van drie pitten al aan je taks zit.

Uit de schappen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit waarschuwt al tien jaar lang voor de pitten, die op onduidelijke wijze onlangs toch nog als 'superfood' werden verkocht. De zakjes bevatten een waarschuwing, maar over het algemeen óók zo'n twintig pitten. En die hoeveelheid is dus veel te hoog. Gelukkig heeft de NVWA nu drastischere maatregelen genomen. Aan de Volkskrant laat een woordvoerder weten dat ze fabrikanten hebben verplicht eerst aan te tonen dat hun pitten veilig zijn, voordat ze verkocht mogen worden. En dat heeft er toe geleid dat er nu nergens meer abrikozenpitten verkrijgbaar zijn. Met andere woorden: geen één fabrikant kon aantonen dat de pitten níet gevaarlijk zijn.

Anti-kankermiddel

Waarom de pitten niet veel eerder uit de schappen zijn gehaald, is niet alleen onduidelijk, maar volgens de NVWA ook onverantwoord. Een veelgehoorde reactie daarop is dat het eten van abrikozenpitten, en dus het innemen van amygdaline, gezondheidsproblemen zou kunnen verhelpen. Zo wordt amygdaline meermaals aangeprezen als een 'anti-kankermiddel'. Wetenschappers hebben dat echter nooit bewezen, in tegenstelling tot de gevaren van amygdaline, die wél duidelijk in kaart zijn gebracht. Voor het eten van andere superfoods hoef je echter niet te huiveren: sommige superfoods, zoals chiazaad en lijnzaad (maar ook vlierbessen en amandelen), bevatten wel cyanogene glycosiden, maar in veel mindere mate, waardoor het eten ervan niet tot nauwelijks gevaarlijk is.

Volgens nieuw onderzoek is pizza gezonder dan ontbijtgranen

 

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Vogue.nl.
Dit vinden wij jammer, want Vogue.nl is mede dankzij deze advertenties gratis toegankelijk.
Wil je een uitzondering maken voor Vogue.nl, of meer lezen over hoe wij met advertenties omgaan?
Klik dan hier. Veel dank!

Maak een uitzondering voor Vogue.nl > Sluiten