Vogue
Let them eat cake: deze 3 vrouwen delen een passie voor ouderwetse lekkernijen

cultuur / Food

Let them eat cake: deze 3 vrouwen delen een passie voor ouderwetse lekkernijen

Datum
Auteur
Alja Bakker
Maxime Cardol, Vogue Nederland, januari/februari 2018

Het nieuwe seizoen van Heel Holland Bakt start op 25 november, zo onthulde presentator André van Duijn gisteravond op tv. De finalisten zijn nog niet bekend gemaakt. Vogue interviewden deze drie vrouwelijke bakkers in het januari/februari 2018 nummer die in ieder geval de nodige inspiratie kunnen bieden voor de thuisbakkers.

Voor Kim Hasebos, Eline Ex en Vera van Stapele geen vegan of glutenvrij gedoe, hun leven staat in het teken van suiker, boter en meel. Kortom: hun passie voor ouderwets lekkere baksels.

Brood met karakter

Na twee universitaire studies besloot Eline Ex (37) toch ‘het brood’ in te gaan. Tegenwoordig bakt ze zuurdesembrood op bestelling. Bakken is wat haar betreft een persoonlijk en creatief proces: ‘Mijn brood is net als ikzelf: straight forward.’

'Ik volgde eens een cursus bij een bakker op het Franse platteland. Hij zei: “Het brood dat je bakt is een afspiegeling van je persoonlijkheid.” Ik geloof dat ook. Er was daar een andere cursist, een stevig Portugees mannetje, dat keihard deeg maakte. Terwijl mijn deeg juist heel vochtig en soepel is. Ik zie bakken als een creatief, intiem proces. Je moet al je aandacht en concentratie eraan geven. Een taart bakken is ook leuk, maar zoveel gepriegel. Brood is eenvoudig en puur. Mijn brood is net als ikzelf: straight forward. Als mensen vragen wat ik doe, zeg ik: ik ben een broodbakker, maar zonder winkel.

Maxime Cardol, Vogue Nederland, januari/februari 2018

Mensen kunnen mijn brood kopen op bestelling, eten in de restaurants waarmee ik samenwerk en kopen op de Noordermarkt in Amsterdam, waar ik elke zaterdag om acht uur ’s ochtends honderdvijftig broden a ever. Ik heb de dag daarvoor dan staan kneden en vormen, en die ochtend vanaf twee uur staan bakken. Ach, dat ritme went.

Ik ben altijd gefascineerd geweest door eten. Al mijn jeugdherinneringen gaan erover. Eten is een verbindende factor en gaat over maatschappij, cultuur en natuur. Brood is wat mij betreft daarvan het hoogtepunt; het is geen luxeproduct, maar voor elke dag. Dat ik iets maak wat zo dicht bij mensen komt, vind ik mooi.’

Je vindt Elines aanmeldformulier op tinyletter.com/brood. 

Donuts als taartje

Dat een mens geobsedeerd kan zijn door donuts bewijst Kim Hasebos (36), die met hulp van vriend Ferry sinds een jaar Harewood Bakery runt. Alles handgemaakt van de beste ‘normale’ ingrediënten, want: ‘Ik wil gewoon boter en suiker proeven.’

Maxime Cardol, Vogue Nederland, januari/februari 2018

'Momenteel ben ik drie maanden zwanger en hartstikke misselijk. Tussen de donuts staan is dus een uitdaging. Ik raak ze met geen vinger aan. Op de donut met ahornglazuur, spek en biersiroop na; die valt nog steeds goed. Voor mijn zwangerschap was dat wel anders. Ik ben dan ook een echte zoetekauw en donuts zijn van jongs af aan favoriet. Toen Dunkin’ Donuts twintig jaar geleden openging in Nederland werd het een obsessie. Intussen weet ik dat er een wereld van verschil zit tussen die prefab donuts en handgemaakte exemplaren. Overal waar ik kwam ging ik op zoek naar de lekkerste donut. Vooral in Canada; daar maken ze de allerbeste. Mensen eten daar donuts als ontbijt en trakteren ze op hun verjaardag, in plaats van taart. Op een gegeven moment stuitte ik op een winkeltje in Winnipeg, waar ze de donuts met de hand maken. Naar dat voorbeeld ben ik Harewood Bakery gestart.

We maken donuts met crême brûlée, advocaat, Italiaanse merengue, butter cream en rozenwater. Alles van de allerbeste ingrediënten: roomboter, biologische melk, vanillestokjes en zelfgeraspte citroenschil. Aan vegan en glutenvrij doen we niet. Daar hebben we wel mee geëxperimenteerd, maar de smaak leed eronder. Natuurlijk moet je geen zeven donuts per dag eten, maar eens per week is prima. En dan graag de allerlekkerste die je kunt vinden, die van ons dus.’

Harewood Bakery Doughnuts & Co ee, Albert Cuypstraat 62-O, Amsterdam.

Van eigen deeg

Vera van Stapele (31) vond met haar single purpose store Van Stapele Koekmakerij een gat in de markt: per dag verkoopt ze 2300 koekjes (één soort) die ter plekke gerold worden door zeven man personeel. Haar doel: ‘Koek bakken tot het bittere eind.’

Maxime Cardol, Vogue Nederland, januari/februari 2018

Tijdens mijn studie psychologie wist ik al: ik ga hier mijn werk niet van maken. Ik had allerlei plannen; heb op een gegeven moment bijvoorbeeld een zonnebrandspraymachine ontwikkeld, omdat het irritant is om je op het strand in te moeten smeren. Al dat plakkerige zand, bah. Ik stond ermee bij een strandtent op Scheveningen. Het was een groot succes, iets van zeventig procent van de badgasten klopte bij me aan, maar ze kwamen maar één keer per dag. Dus was het tijd voor een nieuw plan. En dat werd koek. Ik wilde een koekje dat knapperig is vanbuiten en smeuïg vanbinnen. Zo’n koek bestond nog niet. Een halfjaar lang heb ik elke avond thuis staan bakken totdat ik het perfecte recept had: een koekje van donker chocoladedeeg gevuld met witte chocola, dat als bolletje de oven in gaat en vervolgens smelt tot een platte koek. Daarna kon ik aan niets anders meer denken dan een eigen winkel. Ik wist honderd procent zeker: dit is wat ik ga doen met mijn leven. Net zoals ik nu weet: ik ga dit tot mijn dood doen. Ik zie het al voor me, ik op mijn zeventigste in dit Amsterdamse miniwinkeltje, lekker koekjes bakken en kletsen met de buren uit de steeg. Ik ben helemaal geen emotioneel persoon, maar als ik daaraan denk moet ik huilen. Ja, ik blijf koek bakken tot ik erbij neerval.’

Van Stapele Koekmakerij, Heisteeg 4, Amsterdam.

7 x de lekkerste taart in Amsterdam voor Pasen

 

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Vogue.nl.
Dit vinden wij jammer, want Vogue.nl is mede dankzij deze advertenties gratis toegankelijk.
Wil je een uitzondering maken voor Vogue.nl, of meer lezen over hoe wij met advertenties omgaan?
Klik dan hier. Veel dank!

Maak een uitzondering voor Vogue.nl > Sluiten