Vogue
Nazomeren met pompoenpasteitjes met scamorza en amandelen uit Mallorca

cultuur / Food

Nazomeren met pompoenpasteitjes met scamorza en amandelen uit Mallorca

Datum
Yo-Kaw Pat

Voor mijn werk als make-up artist mocht deze bofkont vorige week weer eens op reis, de zon tegemoet met de allerleukste mensen. De bestemming was Mallorca en we verbleven in de meest snoepjesroze villa die ik ooit heb gezien, inclusief zwembad en tennisbaan en een enorme watervaldouche.

In Madrid eet ik mijzelf altijd misselijk aan Pulpo op alle mogelijke manieren bereid, maar in Mallorca blijkt de amandel een lokale specialiteit. Door het milde klimaat op het eiland zijn de amandelen van Mallorca soms wel 60% vetter dan amandelen van andere landen en geloof mij: ze smaken ook echt veel zoeter! Een andere specialiteit van het eiland is pompoen. We waren net een paar weken te vroeg, maar begin november is er elk jaar een pompoenfestival op het eiland, waar alles wat met pompoen te maken heeft gevierd wordt.

Yo-Kaw Pat

Met een geheugenkaart vol mooie foto's van een geslaagde roze campagneshoot en mijn tas gevuld met echte amandelen uit het zonnige Mallorca, keerden wij terug naar een stormachtig Nederland, waar ik de amandelen gebruikt heb om lekkere pompoenpasteitjes te maken, waar de gerookte mozzarella uitdruipt en alle warme kruiden je een behagen gevoel geven om het gure Hollandse weer te trotseren.

Yo-Kaw Pat

Ingrediënten voor het najaar:

  • Metallic parka: Yaya the brand
  • Roze leren tas: J.W. Anderson via de Bijenkorf

Ingrediënten voor amandel pompoen pasteitjes:

  • 1 kleine pompoen, schoongemaakt en in kleine blokjes gesneden
  • 2 kleine rode uien, in ringetjes gesneden
  • 1/2 prei, in ringetjes gesneden
  • Bakje shiitake paddenstoelen, fijn gesneden
  • 1/2 bolletje zwarte knoflook
  • 2 eetlepels amandel meel
  • 1 ster anijs
  • 3 jeneverbessen
  • 1 laurierblaadje
  • 2 takjes dragon
  • 2 takjes rozemarijn+ een theelepel fijngesneden rozemarijn blaadjes
  • 8 salie blaadjes
  • 1/2 theelepel gerookte paprika poeder
  • Snufje kaneel
  • 1/2 bouillonblokje
  • Olijfolie
  • Zout en peper
  • 1/2 Scamorza, in blokjes gesneden
  • 50ml cup appel azijn
  • 2 peperkorrels
  • 1 1/4 tl zout
  • 1/2 el suiker
  • 1 pakje (spelt) bladerdeeg, ontdooit
  • 1 eigeel
  • 1 el geschaafde amandel

Bereiding:

  1. Los de suiker en zout op in de appelazijn met een eetlepel kokend water.
  2. Doe 1 rode ui in een klein potje, met een laurierblaadje en de peperkorrels. Giet je mengsel in het potje en laat minimaal 2 uur tot een avondje staan in de ijskast.
  3. Verhit een pan op het vuur en fruit de ui en de  prei.
  4. Voeg de pompoen toe met een bouillonblokje, paprikapoeder, laurierblaadje, rozemarijn, steranijs en jeneverbessen. Bedek met een laag water.
  5. Zetje vuur laag en laat minimaal 15 minuten stoven met de deksel op de pan.
  6. Voeg de paddenstoelen toe met de dragon en 4 salie blaadjes.
  7. Stoof nog eens 15 minuten met de deksel op de pan en roer af en  toe door.
  8. Als al het vocht is opgelost, doe een klein beetje olijfolie in de pan of een klontje boter en voeg de amandelmeel toe, roer alles goed door.
  9. Vis de steranijs, jeneverbessen, dragon, salie en rozemarijn uit de pan en smelt de Scarmorza in de pan. Voeg een snufje kaneel toe en peper en zout naar smaak.
  10. Zet je vuur uit.
  11. Snij de overige salie blaadjes fijn en roer deze met de gesneden rozemarijn door je pompoen  heen.
  12. Laat je pompoen volledig afkoelen.
  13. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  14. Verdeel je mengsel over je bladerdeeg en vouw tot een mooi pakketje
  15. Bestrijk met eigeel en bestrooi met de geschaafde amandel en een beetje zout.
  16. Bak 10-15 minuten goudbruin af in de oven.

Volg Yo-kaw op instagram.

Yokaws ideale herfstmaaltijd, inclusief Eekhoorntjesbrood

 

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Vogue.nl.
Dit vinden wij jammer, want Vogue.nl is mede dankzij deze advertenties gratis toegankelijk.
Wil je een uitzondering maken voor Vogue.nl, of meer lezen over hoe wij met advertenties omgaan?
Klik dan hier. Veel dank!

Maak een uitzondering voor Vogue.nl > Sluiten