Vogue
The perfect scoop: 7 favoriete ijssalons

cultuur / Food

The perfect scoop: 7 favoriete ijssalons

Datum
Auteur
Carlijn Potma
IJssalon Luciano, Wassenaar

Florencia – Den Haag

Het is de grootste in Den Haag, de lekkerste én de drukste – vanaf half acht 's ochtends al. De Italiaanse IJssalon Florencia bestaat sinds 1932 en is sindsdien een Haags begrip. Ze verkopen er vooral klassieke smaken, maar ook typisch Italiaanse specialiteiten als cassata (ijstaart), coupes en wafels. Florencia's deuren sluiten pas tegen half twaalf; reden genoeg om nog een extra bolletje te proeven. Meer zien en lezen over deze cult-salon? Onlangs verscheen het boek Florencia – Huiskamer van de stad – vol verhalen en fotografie. Kleine tip: bij Florencia kan je – heel à la 1932 – niet pinnen. Probeer vooral de koffie ook!
Florencia, Torenstraat 55, Den Haag 

IJssalon Luciano – Wassenaar

Met een koningin en drie prinsesjes als vaste klant moét het ijs van Luciano wel uitmuntend zijn. Eigenaar Luc Blok draagt de titel 'SVH Meesterijsbereider' en dat belooft veel goeds: niet voor niets werd deze salon al twee maal uitgeroepen tot beste van het land. Proef hier net als Máxima van honing-vijgenijs, romige bolletjes met hazelnoot smaak (gemaakt van de lekkerste noten uit Piemonte), of een fruitige variant met Hollandse aardbeien. Luciano heeft inmiddels meer vestigingen: proeven van hun ijskoude traktaties kan ook in Utrecht, Overveen, Ypenburg, Den Haag, Rijswijk en Zoetermeer.
Ijssalon Luciano, Van Hogendorpstraat 53, Wassenaar

Bestel nu Vogue The Book met  voor slechts €11,95 i.p.v. €14,95 in de winkels

Roberto Gelato – Utrecht

Dit is dé plek voor een onwijs origineel bolletje ijs: eigenaar Roberto van de gelijknamige salon in Utrecht creëert iedere week weer een gek smaakje (de 'Mai Prima') – van rozensorbet tot bier of geitenkaas met framboos. Die doen het goed, naast hun hele rits klassiekers, want de wachtrij voor deze salon neemt dagelijks grote proporties aan. Fan? Partner Carlina de Lorenzo van Roberto Gelato schreef een boek over ijsjes maken; kan je in geval van ongeduld direct thuis aan de slag. Neem je pup trouwens lekker mee, bij een bezoek aan Roberto; ze verkopen er ook 'blafijs', speciaal voor trouwe viervoeters.
Roberto Gelato, Poortstraat 93, Utrecht

IJssalon W. Laan – Alkmaar

Doe maar normaal dan doe je al gek genoeg, moet opa Laan gedacht hebben. Bij deze oer-Hollandse Alkmaarse ijswinkel koop je daarom enkel en alleen: vanilleijs. Wel uitzonderlijk goede, gemaakt van niets meer dan room, melk, suiker en vanille – in een originele Carpigiani-machine uit 1974. Laanijs worden de smeuige bolletjes liefkozend genoemd. Deze ijsfamilie is gelukkig groot; in Den Helder vind je nog twee vestigingen (ijssalon Aris Laan en ijssalon Wim Laan).
Ijssalon W. Laan, Koorstraat 45, Alkmaar

Huupkens IJs – Weert

Je komt er misschien niet dagelijks, in het Limburgse Weert. Toch is deze stad zeker een tripje waard: je vindt er Huupkens IJs, die – applaus – zijn verkozen tot Beste IJssalon 2015. Ruim zeventig jaar geleden werden de deuren geopend, met enkel bolletjes chocolade-, vanille- en aardbeienijs op het menu. Daar zijn heel wat bijgekomen: een dikke dertig om precies te zijn. Eigenaar Frank Ceelen won de verkiezing met zijn homemade yoghurt (hang-op) ijs, maar werd eerder geroemd om zijn passievruchtencreatie en rijstevlaai-ijs; drie keer raden welke smaken jij snel moet gaan testen. Huupkens heeft twee ijssalons in Weert, maar je vindt ook een vestiging in het plaatsje Heythuysen, aan het Eduard van Wegbergplein.
Huupkens IJs, Biest 44 en Nieuwe Markt 10, Weert 

IJscafé Holland – Uden

Als je dan toch in het Zuiden des lands bent: hop ook langs IJscafé Holland in het Noord-Brabantse Uden of Schijndel – nog zo’n prijswinnaar. Eigenaar Ron kreeg een 'Gouden IJsspatel' voor zijn frisse yoghurtijs én werd met winkel en al genomineerd voor de verkiezing van Salon van het Jaar. Online heeft dit ijscafé een virtuele vitrine: kan het watertanden thuis alvast beginnen. Hemelse modder, groene thee en opera Italiana – die smaken klinken naar meer! Vergeet vooral de klassiekers niet: hun citroen-, aardbeien- en pistacheijs zijn to die for.
IJscafé Holland, Promenade 51 en De Glazen Boerderij 5, Schijndel 

Metropolitan Deli – Amsterdam

Chocoladegoeroe Kees Raat kan veel kunstjes met cacao, maar maakt ook machtig lekker ijs. Bij zijn Metropolitan Deli op de Warmoestraat kan je, hoe kan het ook anders, proeven van ambachtelijk chocoladeijs in tal van variaties. Maar er is meer: experimenteel als Raat is, introduceerde hij onlangs de beer float – homemade ijs overschonken met lokaal gebrouwen bier van Two Chefs Brewing. Of het een hit gaat worden is de vraag, maar proberen kan zeker geen kwaad. Geen zin in die drukte van de Amsterdamse Wallen? IJssalons Venetië zijn ook très bon.
Metropolitan Deli, Warmoesstraat 135, Amsterdam

Meer zomerse inspiratie? In Vogue The Book droom je deze zomer weg met geweldige interviews, portretten en de mooiste zomerse beelden van Kate Moss & Mario Testino, Victoria Beckham, supermodellen met hun baby's en Mick Jagger en zijn geliefdes. Bestel nu Vogue The Book online voor slechts €11,95. Vogue The Book is ook verkrijgbaar in alle reguliere tijdschriftwinkels. 

Zoete aardappelpuree met lijnzaadcrackers voor een uitgehongerde fashionista

 

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Vogue.nl.
Dit vinden wij jammer, want Vogue.nl is mede dankzij deze advertenties gratis toegankelijk.
Wil je een uitzondering maken voor Vogue.nl, of meer lezen over hoe wij met advertenties omgaan?
Klik dan hier. Veel dank!

Maak een uitzondering voor Vogue.nl > Sluiten