Vogue
Verse doperwtensoep met aardappel pierogi en kwartel eitjes van paaskonijn Megatron

cultuur / Food

Verse doperwtensoep met aardappel pierogi en kwartel eitjes van paaskonijn Megatron

Datum
Auteur
Yo-kaw Pat
Yo-Kaw Pat

Pasen vieren wij altijd met een heel uitgebreid ontbijt om genoeg energie te verzamelen voor de speurtocht naar bergen van chocolade eieren, met de kleine nichtjes. Konijn Opa gaat altijd mee, maar het is ons konijn Megatron, die net zo rond en wit is als een paasei, die dit jaar voor het eerst de rol van Paaskonijn op zich mag nemen.

Megatron kan helaas door zijn behaarde kapsel de wereld niet zo goed zien en hij komt per ongeluk met kwarteleitjes aanzetten inplaats van chocolade-eitjes, maar dat mag de pret niet drukken, want met de kwartel eitjes kan ik een uitstekend lentegerechtje maken voor de Paaslunch.

Yo-Kaw Pat

Het recept voor deze week bestaat uit handgemaakte pierogi (dumplings), met een vulling van aardappelpuree en prei. Voor mij bestaat een goede pierogi uit een mals gekneed deegje, die zo dun mogelijk uitgerold wordt en met zoveel mogelijk vulling. Het resultaat zijn fluweelzachte dumplings waarvan de textuur en smaak doen denken aan een goede gnocchi. Om de zwaarte van de pierogi te contrasteren heb ik ze in een verse doperwtensoep geplaatst. De doperwten zijn net gaar genoeg, maar zeker niet doorgekookt, zodat de felgroene kleur behouden blijft en de smaak fris. De kwarteleitjes van Megatron heb ik kort gebakken, zodat de dooier eruit vloeit als je er je lepel in prikt en natuurlijk is het ondenkbaar om een pierogi zonder zure room en haringkuit te serveren.

Yo-Kaw Pat

Megatron vraagt verward aan een ander wit konijn genaamd Lindt wat chocolade eigenlijk is, want konijnen eten toch alleen groente en hooi? Vrolijk Pasen iedereen!

Ingrediënten:

  • 240 gram meel
  • 80ml warm water
  • 1 groot ei
  • Zout
  • 4 kruimige aardappelen, geschild en gekookt in water
  • 1 prei, fijngesneden
  • 1 teentje knoflook
  • Klont roomboter
  • 1 kg verse doperwten, gedopt en gewassen
  • 2 zoete uien, fijngehakt
  • 2 bleekselderij stengels, fijngehakt
  • 3 tenen (verse) knoflook
  • Bouillon blokje
  • 2 laurier blaadjes
  • Zout en peper
  • Olijfolie
  • 1 liter kokend water
  • 1 citroen, zest apart
  • 1 eetlepel verse munt, fijngehakt
  • Zure room
  • Haringkuit
  • 4 kwartel eitjes, kort gebakken met een vloeibare dooier
  • 3 geroosterde hazelnoten grof gehakt

Bereiding:

  1. Zeef de bloem in een mengkom en meng met een vork luchtig het ei en een snuf zout.
  2. Voeg in etappes het warme water toe en meng de kruimels tot een bal. Kneed je deeg vervolgens tot een malse gladde deegbal en dek af met een vochtige doek om minimaal een half uurtje te rijzen.
  3. Rol je deeg zo dun mogelijk uit en druk er rondjes uit met een vormpje of drinkglas, bewaar de rondjes afgedekt.
  4. Fruit de prei in enkele minuten in de boter, voeg wat zout toe en knijp de knoflook uit, zet je vuur uit.
  5. Prak je aardappelen fijn met een vork en meng je prei en boter er doorheen, zet apart om volledig af te koelen.
  6. Vul je rondjes met een beetje aardappel mengsel en druk de randjes dicht met water of melk en een vork.
  7. Kook flink wat water in een pan met een beetje zout en kook al je pierogi ongeveer 8 minuten. Roer door de pan, zodat ze niet aanelkaar gaan plakken.
  8. Fruit ondertussen de ui en bleekselderij in een pan met olijfolie. Voeg de knoflook toe en het komende water en de doperwten. Voeg de laurier en bouillon blokje toe.
  9. Kook de doperwten  5-10 minuten gaar, zorg ervoor dat ze nog mooi groen blijven.
  10. Zet je vuur uit en voeg de citroen zest toe en de sap van een halve citroen, met wat zout en peper.
  11. Pureer je doperwten met een staafmixer en meng de munt door de soep.
  12. Serveer de soep met de pierogi, een kwartelei, een dotje zure room, haringkuit en besprenkel met geroosterde hazelnootjes en een scheutje olijfolie.

Volg Yo-kaw op Instagram!

Vogue Paaseitjes Test: de beste en bijzonderste chocolade-eitjes

 

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Vogue.nl.
Dit vinden wij jammer, want Vogue.nl is mede dankzij deze advertenties gratis toegankelijk.
Wil je een uitzondering maken voor Vogue.nl, of meer lezen over hoe wij met advertenties omgaan?
Klik dan hier. Veel dank!

Maak een uitzondering voor Vogue.nl > Sluiten