Vogue
Yokaw en haar Paas-konijn Pantoufle serveren een eetbaar moestuintje aan Bas Kosters

cultuur / Food

Yokaw en haar Paas-konijn Pantoufle serveren een eetbaar moestuintje aan Bas Kosters

Datum
Auteur
Yo-kaw Pat
Yo-Kaw Pat

Met Pasen voelt mijn konijntje Pantoufle zich altijd erg verantwoordelijk om de mooiste eitjes te verstoppen voor ons. Hij weet niet dat het traditioneel gezien een haas is die de eitjes verstopt, want hij heeft nog nooit een haas ontmoet. Ik houd mooi mijn mond, want ik vind hem veel te schattig als Paas-konijn.

Voor de eitjes dit jaar vraagt hij de lieve kunstenaar Bas Kosters om hulp. De altijd populaire Bas Kosters is ontzettend druk met de voorbereiding van zijn overzichtstentoonstelling in museum Arnhem, te zien vanaf 14 mei. De titel van de tentoonstelling is 'I want it to be soft' en aangezien er niets zachters op de wereld is dan Pantoufle's vachtje, is Bas Kosters niet in staat om Pantoufle het plezier van een kleurrijk Pasen te ontnemen.

Yo-Kaw Pat


Pantoufle arriveert in de studio van Bas Kosters met een doosje witte eitjes en komt gezellig bij zijn nieuwe vriend aan tafel zitten. Hij kijkt toe hoe Bas in hoog tempo de eitjes in de mooiste kleuren beschildert. Pantoufle's oogje valt plots op een woud aan roze schattige pluche poppetjes in de studio en hij vraagt aan Bas wie dat zijn. Bas legt uit dat zij onderdeel gaan uitmaken van zijn 'goede mensen machine', waar iedereen uitgenodigd wordt er eentje te maken om een bijdrage aan zachtheid in de steeds harder wordende wereld te leveren. Pantoufle weet dat ik geobsedeerd ben door alles wat zacht en pluche is en zou er graag een aan me laten zien, maar helaas kan dit niet, omdat ze pas onthuld zullen worden tijdens Bas' nieuwe tentoonstelling. In plaats daarvan geeft Bas daarom een andere handgemaakte knuffel mee aan Pantoufle met bloemenprint, samen met de vers beschilderde paaseitjes.

'Pantoufle verstopt ijverig de mooie paaseitjes van Bas Kosters door het hele huis.'

Yokaw Pat


Thuis laat Pantoufle trots zijn nieuwe knuffel zien en vertelt over de tentoonstelling van Bas. Ik besluit Bas Kosters te helpen met het bouwen aan een betere wereld, door een volledig eetbaar moestuintje te serveren voor de paasbrunch, bestaande uit aarde gemaakt van gedroogde zwarte olijven met daaronder een frisse tomaten-chutney en versierd met kwarteleitjes en kort geblancheerde of gezuurde voorjaarsgroentes. Pantoufle verstopt ondertussen ijverig de mooie paaseitjes van Bas Kosters door het hele huis. Vrolijk Pasen iedereen!

Yo-Kaw Pat


Ingrediënten voor een vrolijk pasen:

Ingrediënten voor een eetbaar moestuintje

Tomaten chutney:

  • 125 gram rode ui, versnipperd
  • 250 gram tomaten, in blokjes gesneden
  • 1 rode chili, zonder zaadjes en fijn gesneden
  • 35 ml rode wijn azijn
  • 65 gram suiker

Aarde:

  • 350 gram zwarte olijven, gewassen en gedroogd
  • handvol hazelnoten

Ingemaakte radijs:

  • 4 radijsjes, gewassen en met blad
  • 1/2 cup rode wijn azijn
  • 1/4 cup suiker
  • zout
  • 2 hele doperwten, kort geblancheerd
  • 4 kwartel eitjes, gekookt en half gepeld
  • 2 takjes waterkers, gewassen
  • 2 kleine bospeentjes, schoongemaakt, met een beetje loof kort geblancheert
  • aardappel, geschild en gekookt
  • kleine blaadjes basilicum
  • hazelnootolie of olijfolie
Yo-Kaw Pat

Bereiding

Tomaten chutney:

  1. Doe alle ingrediënten in de pan en kook op laag tot medium vuur zacht in ongeveer 30 minuten. Roer af en toe in de pan om aanbranden te voorkomen.
  2. Als de chutney een gelei-achtige textuur krijgt is hij klaar. Plaats op een koud bordje.
  3. Laat afkoelen en bewaar in de ijskast voor maximaal een maand.

Aarde:

  1. Zet je oven aan op de allerlaagste stand.
  2. Verspreid de olijven op een ovenblad bedekt met een bakpapier.
  3. Plaats de olijven in de oven en laat de deur van de oven op een kier.
  4. Na ongeveer 8 uur zijn de olijven droog en hard geworden.
  5. Rooster kort de hazelnoten.
  6. Plaats de hazelnoten en de olijven in een keukenmachine en maal fijn tot een zandachtige textuur ontstaat, of hak ze fijn met een mes.
  7. Zet apart en dek af met folie.

Ingemaakte radijs:

  1. Verwarm de azijn, suiker en een beetje zout kort in een pan, om alles op te lossen.
  2. Laat afkoelen.
  3. Giet het mengsel in een schaaltje.
  4. Plaats de radijsjes met het loof naar boven volledig onderin het mengsel. Als de blaadjes in het mengsel komen worden ze slap.
  5. Laat een kwartiertje tot een half uurtje staan.

Groente-tuintje:

  1. Schep 4 tbsp. Tomaten-chutney in 2 kommen of schaaltjes, de rest kun je bewaren voor bijvoorbeeld op toast.
  2. Verdeel je 'aarde' over de 2 schaaltjes.
  3. Besprenkel met een beetje hazelnootolie en anders olijfolie.
  4. Verdeel de wortel, doperwten, waterkers, basilicum, kwarteleitjes en radijsjes om een mooi tuintje te maken.
  5. Serveer zo snel mogelijk.

BasKosters' tentoonstelling I want to be soft is te zien van 14 mei t/m 4 september 2016 in Museum Arnhem.

Volg Yo-kaw op Instagram.

Dit is wat Gisele Bündchen en Tom Brady eten als ze vakantie vieren

 

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Vogue.nl.
Dit vinden wij jammer, want Vogue.nl is mede dankzij deze advertenties gratis toegankelijk.
Wil je een uitzondering maken voor Vogue.nl, of meer lezen over hoe wij met advertenties omgaan?
Klik dan hier. Veel dank!

Maak een uitzondering voor Vogue.nl > Sluiten