Vogue Uitagenda: to do's ten tijde van corona

Vogue selecteert de leukste to do's in Nederland voor deze maand.

emily bates
Emily Bates

Welkom bij Vogue’s (digitale) uitagenda waar we elke maand fijne to do's uitlichten. Want corona of geen corona, er zijn zat leuke initiatieven waardoor je je kan laten prikkelen. Geen zin om de deur uit te gaan? Kijk dan toch even door de lijst, want er staan ook een aantal leuke events tussen die je gewoon vanaf je bank kunt meebeleven.

Dit artikel volgt de maatregelen zoals gepubliceerd door de Rijksoverheid. Bekijk de meest actuele maatregelen op de website van de Rijksoverheid.

Advertentie - Lees hieronder verder
1 Lois Jeans Archive Sale
to do's tijdens corona lockdown uitjes
Lois Jeans

Altijd al een broek van Lois Jeans willen hebben, of heb je nog wel een plekje in je kledingkast vrij voor een mooie jeans voor een nog mooier prijsje? Wait no more. De langverwachte Archive Sale van Lois Jeans is terug. Op 28 (van 8 uur tot 20 uur) en 29 mei (van 10 uur tot 15 uur) opent het jeansmerk de deuren van Hotel Arena. Be there or be square. Verwacht bekende jeans fits en iconische flares van vorige collecties, maar ook handgemaakte exclusieve items uit Spanje, te bemachtigen met kortingen tot 70%. Check voor meer informatie het Facebook evenement van Lois Jeans.

2 Landscape Works with Piet Oudolf and LOLA
to do's tijdens corona lockdown uitjes
Piet Oudolf

Vanaf 26 mei kun je bij SCHUNCK in Heerlen de bijzondere tentoonstelling Landscape Works with Piet Oudolf and LOLA: In Search of Sharawadgi bewonderen. Waarom deze zo bijzonder is? De tentoonstelling gaat over tuin- en landschapsarchitectuur, iets wat je niet vaak tegenkomt. Laat je inspireren door de beroemde tuinen en projecten van gerenommeerd tuinarchitect en plantenkweker Piet Oudolf en architectenbureau LOLA Landscape Architects en bewonder de kunst van hun uitvergrote tekeningen, maquettes en ander beeld. In de tentoonstelling staat de impact van landschapsontwikkeling op de publieke ruimte, natuur en klimaatverandering centraal, een thema waardoor kunstenaars Joseph Beuys, Kie Ellens, Anne Geene, Giuseppe Licari, Geert Mul, Darcy Neven, Vijai Patchineelam & Adrijana Gvozdenovic en Sanne Vaassen zich ook lieten inspireren en nieuw werk maakten voor dezelfde tentoonstelling.

Je kunt de tentoonstelling bezoeken van 26 mei tot en met 17 oktober 2021 in SCHUNCK Glaspaleis, Heerlen. Check voor meer informatie de website van SCHUNK.

3 OutsiderWear Festival
to do's tijdens corona lockdown uitjes
OutsiderWear

OutsiderWear is een project die de verbinding aangaat tussen outsider kunstenaars en insider kunstenaars, mode ontwerpers, streetwear labels en kunstenaars. Denk bij een outsider kunstenaar aan iemand met een mentale of fysieke beperking, een psychische aandoening of een daklozenachtergrond; mensen die niet makkelijk in aanraking komen met de reguliere creatieve industrie. OutsiderWear probeert dit te doorbreken met samenwerkingen en activiteiten met meer dan veertig insider creatievelingen, waaronder Duran Lantink, Bas Kosters en Patta. Van 8 tot en met 24 juli lanceren ze het OutisderWear Festival in Amsterdam, een festival bestaande uit tentoonstellingen, activistische fotocampagnes, tours en talks. De kick off vindt plaats in De Melkweg en daarna gaat de weg langs verschillende locaties waaronder Outsider Art Galerie, Museum van de Geest, Vriend van Bavink, Patta Store, Zeedijk60 en Sexyland World.

Check voor meer informatie de website van OutsiderWear.

4 State of Fashion | This Was An Intervention
State of Fashion

Op vrijdag 21 mei sluit State of Fashion hun online tentoonstelling programma This Is An Intervention met de laatste tentoonstelling This Was An Intervention. Tijdens deze slotexpositie blikt SOF terug op de impact van het programma en nodigen ze je uit om drie nieuwe werken te ontdekken: van Nishanth Chopra (oprichter Oshadi Collective), van gender non-conforming mixed-media-artiest ALOK, en het onderzoeksproject Shanzai Lyric.
Professor en gedragspsycholoog Carolyn Mair opent de online tentoonstelling en gaat in op diepere vragen: hoe kun je onze relatie met de dominante mode-industrie verklaren? Hoe zijn we zo verslaafd geraakt? Waarom is het moeilijk om verandering te bewerkstelligen? En hoe kan ons gedrag bijdragen aan het bereiken van diversiteit, gelijkheid en inclusiviteit?

Je kunt 'This Was An Intervention' bijwonen op vrijdag 21 mei van 16 uur tot 17 uur. Check de site van State of Fashion voor meer informatie en registratie.

5 Royal Fashion Design | Mattijs van Bergen
mattijs van bergen 'royal blue dress'
Wendelien van Daan

De Grote Kerk Breda presenteert de Royal Fashion Design, een tentoonstelling met ontwerpen van Mattijs van Bergen, een Nederlandse modeontwerper. Normaal laat Van Bergen zich voor zijn ontwerpen inspireren door onder andere schilderijen van Vincent van Gogh en fotografie van Ed van der Elsken, maar voor deze exclusieve collectie: de vrouwen van Nassau en de geschiedenis van de Grote Kerk Breda. De tentoonstelling gaat in op de inspiratie en het ontwerpproces van Van Bergen; in een korte film vertelt hij hoe de nieuwe collectiestukken tot stand zijn gekomen, waarvoor hij samenwerkte met verschillende ambachtslieden. Ook kun je de stukken zelf uiteraard bewonderen, in de nissen van De Grote Kerk.

Je kunt De Royal Fashion Design-tentoonstelling bezichtigen vanaf 29 mei tot en met 29 augustus, en je kunt kaartjes kopen via de website van De Grote Kerk Breda.

6 Sophie Ebrard | I didn't want to be a mum
dingen om te doen tijdens lockdown
Republiek Store | Sophie Ebrard

Republiek Store op de Haarlemmerdijk in Amsterdam presenteert nu I Didn't want to be a mum, een intieme foto expositie door Sophie Ebrard. Sophie brengt met haar beelden de realiteit naar voren van het aannemen van een nieuwe identiteit na het krijgen van een kind, waar tegelijkertijd een grote taboe rond hangt. Ze brengt op een creatieve manier naar buiten dat ook zij zich niet prettig, en niet zichzelf, voelde jaren nadat ze moeder werd. Iets wat veel vrouwen voelen, maar niet over praten. Het doel van haar project is dan ook om de nonchalance rondom moederschap en de schijn dat die altijd makkelijk is, aan de tand te voelen. Want de realiteit ligt een stuk ingewikkelder. De foto's van de expositie zijn naakt; letterlijk en figuurlijk; eerlijk en confronterend.

Je kunt Sophie Ebrard's werk bewonderen tot 30 mei bij Republiek Amsterdam op Haarlemmerdijk 87.

7 Lynn Hershmann Leeson | Staged intimacy
lynn hershmann leeson  staged intimacy  a rose is a rose is a rose
Gert Jan van Rooij

Bij 'Rozenstraat - A rose is a rose is a rose' kun je nu de expositie Staged Intimacy 1974-2019 bewonderen van Lynn Hershmann Leeson, een tachtigjarige Amerikaanse kunstenares en filmmaker. Al eerder sprak de Amerikaanse Vogue over de kunstenares, maar nu kun je haar werk ook in Amsterdam bekijken. Hershmann Leeson behandelt onderwerpen variërend van het verkennen en uitvoeren van identiteit tot de relatie tussen mens en digitale technologie. Staged Intimacy draait om identiteit, in zowel private als publieke vorm. De tentoonstelling brengt drie van Hershmann Leesons meest iconische projecten samen: The Roberta Breitmore Series (1974-1978), The Electronic Diaries (1984 -2019) en een gedeelte van Shadow Stalker (2019). Samen gaan ze in op de relatie tussen het intieme en het politieke, zowel binnen haar persoonlijke leven als op een meer maatschappelijk niveau.

Je kunt Staged Intimacy t/m 29 mei bewonderen bij 'Rozenstraat - A rose is a rose is a rose' op Rozenstraat 59 te Amsterdam.

8 Galerie Caroline O’Breen x Alexander Sporre
alexander sporre parallel universes of the self
Alexander Sporre

Vanaf 14 april is het werk van de Nederlandse kunstfotograaf Alexander Sporre te zien tijdens de expositie Ici, le temps s’étire: een groepsexpositie over het concept van tijd in Galerie Caroline O'Breen in Amsterdam. In zijn werk, Parallel Universes of the Self, onderzoekt Alexander Sporre de maakbaarheid van onze werkelijkheid en richt hij zich daarbij op de filosofische, poëtische illusie van het concept realiteit. Door middel van het combineren van diverse fotografische technieken maakt hij kunst en geeft hij zijn eigen visie van de realiteit op een bijzondere manier weer.

Je kunt de expositie bezoeken vanaf 14 april tot en met 12 juni bij Galerie Caroline O’Breen in Amsterdam. Op de website van Galerie Caroline O'Breen vind je meer info.

9 Waldorf Astoria | Afternoon Tea
waldorf astoria afternoon tea
Waldorf Astoria

De Afternoon Tea van Waldorf Astoria Amsterdam is inmiddels een begrip, maar nooit was de uitvoering zo uniek. De Afternoon Tea staat dit keer in het teken van tien wereldberoemde balletvoorstellingen, waaronder De Notenkraker, Het Zwanenmeer, Romeo en Juliet en Doornroosje. Met de samenwerking tussen Nederlands bekendste balletdanseres Igone de Jongh, sterrenchef Sidney Schutte en patissier Vipin Charly komen dans en culinaire hoogstandjes in deze Afternoon Tea samen. Terwijl je thuis geniet van alle onweerstaanbare hartige en zoete hapjes, kijk je via een QR-code naar een bijpassende dans van Igone, opgevoerd in het Waldorf Astoria Amsterdam.

Je kunt de Afternoon Tea bestellen via deze link. De box is beschikbaar op vrijdag, zaterdag en zondag van 12:00 tot 17:00 uur.

10 Homecoming Gallery x Derrick Ofosu Boateng
derrick ofosu boateng  out
Derrick Ofosu Boateng

De Homecoming Gallery is een kersverse destination voor hedendaagse fotografie door nieuwe talenten, gecureerd door leading industrie experts. Verwacht limited edition fine art prints en exclusieve collectables tegen betaalbare prijzen. Homecoming Gallery presenteert nu de eerste solo expo van het Ghanees fotografietalent Derrick Ofosu Boateng, gecureerd door Holly Faser van WePresent. Derrick heeft een uitgesproken en herkenbare stijl die hem in een paar jaar een bekendheid en een ander levenspad gebracht heeft dan hijzelf of zijn ouders hadden kunnen voorzien. Nu zet hij zijn persoonlijke verhaal in om kunst en creativiteit in de bredere zin op de kaart te zetten. Centraal in de expositie staat het werk School & Art, vergezeld door een gedicht van de tienjarige leerling, Ayitey. De scènes in zijn fotografie zijn geïnspireerd door het dagelijks leven in Accra en hebben een kenmerkend Afropop kleurenpalet. Zijn werk straalt trots en kracht uit.

Homecoming Gallery lanceert Homecoming on tour - exclusieve, privé expo's aan huis. Dit biedt de kans om werken toch nog fysiek en up close te kunnen bekijken. Houd de Instagram in de gaten voor tourdates in Nederland en het boeken van je eigen privé expo.

11 Fashion for Good | GROW expo
grow expo fashion for good
Alina Krasieva

De missie van Fashion for Good is om zich als changemaker in te zetten binnen het mode-ecosysteem. In Amsterdam vind je de Fashion for Good Experience – een museum waarin ze alles delen wat ze gaandeweg leren over circulaire mode. Nu presenteert Fashion for Good GROW: een tentoonstelling die de toekomst van modematerialen weergeeft. De expositie verkent biomaterialen en baanbrekende innovaties voor een duurzame toekomst voor de mode-industrie. In de expo maak je een inspirerende reis langs fascinerende materialen, innovaties en ontwerpers en merken die biomaterialen gebruiken. Denk aan stof van fruitschillen, paddenstoelenleer, spinnenzijde, verf gemaakt door bacteriën en algen. Je kan het zo gek niet bedenken; je leert hier echt alles over biomaterialen.

Je kunt GROW nu bezoeken in het Fashion for Good museum in Amsterdam. Je kunt hier tickets boeken voor een virtuele rondleiding.

12
13 Maasmechelen online village
maasmechelen virtuele shopping service
Maasmechelen

Maasmechelen Village lanceert een virtuele shopping service, beschikbaar in alle elf dorpen van The Bicester Village Shopping Collection. De virtuele shop omgeving kun je vinden op de Maasmechelen Village website. Via de online omgeving kun je, waar en wanneer je maar wil, shoppen bij alle boetieks van Maasmechelen Village. Laat je bestellingen lekker thuis bezorgen, of maak een afspraak voor in de winkel en reserveer je favoriete items.

14 Skybox Masterclass Sessions

Maak kennis met de crème de la crème van de creatieve industrie. Verzamel inspiratie, boost je carrière, verbreed je skillset, ontwikkel jezelf of lanceer een business idee. Bij Skybox is het allemaal mogelijk. Je kunt er workshops volgen van inspirerende sprekers of één-op-één sessies boeken om jouw talent te ontwikkelen. Kijk voor het hele programma en meer informatie op de website.

15 Haute Bordure expo

Op zoek naar een leuke tentoonstelling voor je post-lockdown agenda? Plan dan een dagtrip naar Leeuwarden en bezoek de Haute Bordure tentoonstelling van het Fries Museum. Duik in de fashion geschiedenis en ontdek hoe borduurwerk al eeuwenlang een essentieel onderdeel is van Nederlandse mode. Van een spectaculaire catsuit van Jan Taminiau tot een met gouddraad versierde schoen uit de zeventiende eeuw, deze tentoonstelling is geschikt voor mode- én geschiedliefhebbers. Ook kun je aanschuiven bij de interactieve borduurinstallatie van kunstenaar Floor Nijdeken en kun je deelnemen aan een masterclass van Crafts Council Nederland.

Bezoek de Haute Bordure tentoonstelling in het Fries Museum van 13 februari t/m 18 juli 2021.

16 Op de leest van Jan Jansen
Jan Jansen

Verveel je je te pletter tijdens de lockdown? Plan dan alvast je post-lockdown agenda helemaal vol met de leukste culturele uitjes, zodat je iets hebt om naar uit te kijken. De nieuwste tentoonstelling van Museum JAN kan je alvast op je to-do lijst zetten. Bij Op de leest van Jan Jansen - 60 jaar schoenen en Dutch Design zie je een selectie van de iconische over-the-top schoenontwerpen van de Nijmeegse designer. Ook worden de schoenen gepaard met vergelijkbare designs van andere ontwerpers, waaronder Ronald van der Kemp, Bas Kosters en Karim Adduchi. Kortom, dit is de ideale expo voor kunstzinnige modeliefhebbers.

Bezoek 'Op de leest van Jan Jansen - 60 jaar schoenen en Dutch Design' in Museum JAN van 2 april t/m 29 augustus 2021.

17 De Bijenkorf x Room On The Roof

De Bijenkorf heeft al vanaf het prille begin in 1870 een bijzondere binding met kunst. In de loop der jaren verbonden vele bekende en toen soms nog onbekende architecten, schrijvers, muzikanten, ontwerpers en andere kunstenaars hun naam aan de Bijenkorf. Vanuit Room on the Roof - het inspirerende torentje bovenop de Bijenkorf Amsterdam - krijgen lokale kunstenaars een podium. Ze lanceren de reizende expositie In de Maak. Kleermakers, ontwerpers en kunstenaars bieden inzicht in het creatieve proces achter het maken van mode. De tentoonstelling reist door de modegeschiedenis van de Bijenkorf en ensceneert een modelandschap van de toekomst. De viering van creativiteit nodigt voorbijgangers uit om geïnspireerd te raken en vakmanschap te herwaarderen.

De expositie In de Maak is te bewonderen van 9 maart t/m 6 juni 2021 in de etalages van de zeven filialen van de Bijenkorf.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Cultuur