Deze Instagram-accounts van anti-racistische activisten wil je volgen

Vogue moedigt je aan te luisteren naar deze activisten die ieder een belangrijk geluid zijn voor de zwarte gemeenschap.

foto van naomie pieter tijdnes women's march door simaa al saig
Simaa Al-saig / @simaalsaig

Wereldwijd vinden er deze week demonstraties plaats in solidariteit met de Black Lives Matter-beweging. Zowel in de Verenigde Staten, als in steden in Europa als Londen, Berlijn en Stockholm. In Nederland, op de Dam in Amsterdam, kwamen maandag 1 juni 2020 duizenden mensen bijeen om zich uit te spreken tegen institutioneel racisme en politiegeweld. Maar anti-racistisch activisme vindt ook online plaats. Op Instagram plaatsten mensen massaal een zwarte afbeelding op hun feed met de hashtag #BlackoutTuesday om aandacht te vragen voor racismeproblematiek in de Verenigde Staten én in de rest van de wereld.

Volg deze Instagram-accounts van anti-racistische activisten

Echte verandering vraagt om een voortdurende inspanning van ons allemaal. Dus naast het bijwonen van demonstraties en je solidariteit tonen op social media, is het noodzakelijk dat we de stemmen en verhalen uit de zwarte gemeenschap blijven versterken. Niet alleen nu Black Lives Matter het nieuws en social media domineert, maar altijd. Daarom moedigen we je aan om onderstaande Instagram-accounts te volgen en naar hen te luisteren. Deze activisten zijn ieder een belangrijk geluid voor de zwarte gemeenschap. Volg hen om jezelf te informeren over wat jij persoonlijk kunt doen in de strijd tegen racisme, onrecht en ongelijkheid.

Informeer jezelf voor je vragen stelt

Vogue schreef eerder al over wat je zelf kunt doen om in actie te komen en hoe je jezelf kunt verdiepen in de geschiedenis en werking van racisme en de ervaringen van zwarte mensen. Daarnaast zijn er tal van gratis bronnen online te vinden die informatie over deze onderwerpen met je delen. Het is belangrijk dat je je bewust bent dat kennis opdoen over deze onderwerpen je eigen verantwoordelijkheid is. Probeer dat te doen door het kijken van films en documentaires, het lezen van boeken en het luisteren podcasts – in plaats van contact te zoeken met onderstaande activisten om antwoord te krijgen op je vragen. Hoewel je deze ongetwijfeld met de beste intenties zult willen stellen, kunnen ze als zeer belastend worden ervaren.

Onderstaande lijst van Instagram-accounts bevat niet iedere belangrijke stem uit de zwarte gemeenschap, en zal dat ook nooit kunnen doen. In plaats daarvan proberen we deze regelmatig te updaten als een bron voor informatie.

Advertentie - Lees hieronder verder
Naomie Pieter

Activist en mede-oprichter van de Black Queer & Trans Alliance.

Jerry King Luther Afriyie

Oprichter van Soul Rebel Movement en mede-oprichter van Kick Out Zwarte Piet en Nederland Wordt Beter.

Clarice Gargard

Schrijver, journalist en mede-oprichter van Lilith Magazine, onder andere bekend van haar columns voor het NRC.

Jennifer Tosch

Oprichter van Black Heritage Tours en schrijver van onder andere Gids slavernijverleden Amsterdam en Gids slavernijverleden Nederland.

Akwasi

Rapper, dichter, schrijver en acteur.

Olave Nduwanje

Schrijver, politicus en activist die uit haar ervaring als zwart non-binair trans femme persoon thema's rondom intersectionaliteit bespreekbaar maakt.

Chanel Lodik

Marketingadviseur, diversiteitsconsultant en oprichter van Meer kleur in de media. Schrijf je in voor haar webinar op 5 juni om 22.00 uur over wat je als wit persoon kunt doen tegen racisme.

Seada Nourhussen

Journalist, schrijver en hoofdredacteur van One World – een onafhankelijk journalistiek platform voor mondiale verbondenheid en duurzaamheid.

Munganyende Hélène Christelle

Journalist, sociaal cultureel commentator en medepresentator van de podcast Fufu & Dadels.

Sabrine Ingabire

Schrijver en journalist voor het NRC en columnist voor De Morgen.

Reni Eddo-Lodge

Britse journalist en schrijver van bestseller Why I'm No Longer Talking to White People About Race.

Munroe Bergdorf

Model, activist en oprichter van het queer crowdfundingplatform GODDESS.

Indya Moore

Acteur bekend van Pose, model en activist.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder