Het is koud! Ik loop richting café L’Affiche voor het begin van een wel hele speciale avond. In De Nieuwe Liefde in Amsterdam staat de avond geheel in het teken van legendary hiphop formatie Wu-Tang Clan. Ik vind het een tof en onverwacht initiatief van dit culturele centrum voor bezinning. In het café wacht ik op mijn special gast van vanavond. Deze man is essentieel geweest voor de hiphop movement in heel Nederland. Hij was een van de meest populaire hiphop dj’s in de jaren ’90 en ’00. Hij werkte bij Fat Beats Amsterdam en opende uiteindelijk samen met Guillaume ‘Gee’ Schmidt zijn eigen cultural hub en sneakerhemel Patta. Ik heb het natuurlijk over Edson Sabajo!

Persoonlijke connectie

Ik warm me op met een GT, maar knock het hele drankje om. De deur zwaait open en Edson komt binnen wandelen met zijn million dollar smile. Ik voel me onhandig en best nerveus, maar zijn hartelijke groet kalmeert me. Edson is heel geïnteresseerd en vraagt me het hemd van ‘t lijf. Ik zeg dat deze avond eigenlijk om hem draait, maar mijn persoonlijke connectie met het merk Patta zorgt ervoor dat we de ene na de andere connectie vinden. Ik was present bij alle befaamde jubileum feestjes, bezocht nagenoeg alle speciale lanceringen en heb Patta betrokken bij m’n eerste shoot met dj’ s en producers in een gerenommeerd high fashion magazine waar ik naast voor haar ook verantwoordelijk was voor casting en art direction. Maar for some mysterious reason liepen we elkaar altijd mis. Tot vandaag! Hij begint meteen te vertellen over zijn start bij Fat Beats: 'De eigenaren waren destijds in Amsterdam en we raakten aan de praat over hun idee om hier een joint te openen. Het ging eigenlijk heel natuurlijk. Zo deden wij dat toen, we zijn een community. Ik draaide veel bij club Vibes, hiphopcafé De Duivel en de community was altijd heel internationaal.'

'Wu-wear vloog als warme broodjes over de toonbank en muziek bleef altijd in het bezit van de groep'

Pioniers

Hiphop is rauw en aanwezig. Dit genre beïnvloedde afgelopen dertig jaar velen, maar het mysterie en de cult van de Wu-Tang Clan zijn uniek op zich. Tijdens de strak uitverkochte Enter the Wu-Tang-avond in De Nieuwe Liefde bespraken hiphopspecialisten Will Ashon, Gideon ‘Gikkels’ Everduim en Spency ‘DJ Sueside’ Lodowica waarom de Clan zo vooruitstrevend was. De Clan-leden waren pioniers in het creëren van een movement en een door muziek geïnspireerd businessmodel. Wu-wear vloog als warme broodjes over de toonbank en muziek bleef altijd in het bezit van de groep zelf. Dat was uniek in hiphop.

Gravel Pit

25 jaar geleden kwam hun debuutalbum ‘Enter the Wu-Tang (36 Chambers)’ uit. Een aantal nummers hebben mijn puberteit – en die van vele anderen – duidelijk vormgegeven. De legendarische tracks Protect Ya Neck, C.R.E.A.M en Wu-Tang Clan Ain’t Nuthing Ta F’ Wit werden ware hiphop anthems. Met hun recentere werk – met onder andere Gravel Pit, Run en Triumph – laat de Wu-Tang Clan wederom blijken dat ze lyrisch begaafd en ware hiphop storytellers zijn. In 2015 raakt bekend dat er een nieuw dubbel album is waar maar één exemplaar van bestaat. Het album wordt over een periode van zes jaar in het geheim geproduceerd en in een kluis in Marokko bewaard. Tot het uiteindelijk aan horror ondernemer Martin Shkreli voor twee miljoen euro wordt geveild. Laatst kwam er een lippenstiftcollectie uit: 100% Wu-Tang X Milk make-up. In de campagne schittert de prachtige Teyana Taylor als Oosterse warrior. The Internet went crazy. Lipstick? Heeft Wu-Tang hier echt iets mee te maken? Dat mysterie rondom al hun projecten maakt deze groep zo interessant en nog steeds relevant.

'Ik ben dol op de Patta- ring die zijn middel -en ringvinger aan elkaar verbindt'

Edson is dressed for the gods! Hij heeft een combinatie van verschillende tinten oranje en groen aan die hij terug laat komen in de gehele outfit die zorgvuldig gelaagd is. Een snufje camo, een dope pet en natuurlijk de dikste sneakers. De steentjes in zijn signature gouden ringen, die hij op beide handen van duim tot pink draagt, glimmen. Ik ben dol op de Patta- ring die zijn middel -en ringvinger aan elkaar verbindt. Na een drankje of twee lopen we richting De Nieuwe Liefde om deze bijzondere avond bij te wonen. We nemen achterin de zaal plaats, maar wel met goed zicht op alles sprekers en DJ Sueside die zijn vertrouwde plaats achter de decks heeft ingenomen. Will Ashon begint met het lezen van een hoofdstuk uit zijn boek over hiphop en het album van Wu-Tang Clan. Hij is scherp, geestig en articuleert met een charmant Brits accent. Hij is een echte storyteller. Daarna is het de beurt aan DJ Sueside om te vertellen over de samples die Wu-Tang zoal gebruikt in hun muziek. Hij deelt een leuke anekdote over dat hij The RZA met een totale lijst kon voorzien van alle samples op het album. The RZA vroeg daarop om die lijst van dichterbij te mogen zien. Als Sueside vraagt waarom antwoordt hij: 'So I can burn it!'

Oorsprong

De oorsprong van de naam naam Wu-Tang is gebaseerd op de de martial arts film Shaolin and Wu-Tang uit 1983 geregisseerd door Gordon Liu. De film vertelt het verhaal van twee rivaliserende meesters van scholen die beide Shaolin style Kung Fu en Wu Tang style zwaardvechten beheersen. Het plot over twee topstudenten van beide scholen is gevuld met spionage, verraad, moord en wraak. Ik denk dat ze zich aan de overdosis discipline, eer en mysterie konden optrekken. Alles wat cool en superieur was, werd omgedoopt tot ‘Wu-Tang’ volgens Dennis Coles die we later als vooraanstaand Wu-Tang lid "Ghostface Killah" zouden leren kennen.

Edson is een ware hiphop head: hij raadt iedere sample en kent vrijwel alle originele tracks en namen die genoemd worden. Het is alsof je naast het slimste kind in de klas zit tijdens een wiskunde proefwerk en hij je een papiertje met alle antwoorden toeschuift. Terwijl ik luister, fluistert hij feiten over verschillende releases en hoe die tot stand zijn gekomen.

Na deze inspirerende avond is het walk en talk time: 'Het is soms nog steeds bizar om de hiphop evolutie hier in Nederland voor mijn ogen te zien gebeuren.' Als ik vraag naar de huidige situatie in vergelijking met de tijd waarin hij voor het eerst achter de decks kroop, antwoordt hij: 'Je kan niet haten op de situatie die zich nu afspeelt. Elk decennium kent zijn technologische vooruitgang en verandering in wat het volk wil. Einde van de dag, wat nu gaande is, is gewild!' Ik vertel hem dat ik eigenlijk een ‘vroeger was alles beter’-speech had verwacht van hem. Hij lacht vermakelijk. 'We willen de weg vrij maken voor de jeugd, maar het is niet de bedoeling dat wij dan dicteren hoe zij dat pad bewandelen. Als je wil vechten voor the culture doe je dat zonder voorwaarden. We are all a family.'

'Waar gaan we heen?'

Edson: 'Naar de Melkweg.'

'Hoezo?'

'We gaan naar Talib Kweli!'

'Oh, hebben we kaartjes?'

'Alles is geregeld, je bent mijn gast.'

Ik doe een vreugde dansje.

Onderweg gaat het gesprek verder: 'Het is belangrijk een stap opzij te doen en de young boys de fakkel verder te laten dragen. Ik heb geen probleem met jonge dj’s alles te leren wat ik weet. Uiteindelijk wil je dat de leerling de meester overtreft. Samen krijg je mooie dingen voor elkaar. Ik heb geen behoefte aan alles voor mezelf te houden. Ik word ook een dagje ouder. Ik heb een coole vrouw en twee lieve kids en ik wil ze kunnen zien, een warme en veilige familie omgeving voor ze creëren en dat voor alle kids bij Patta ook te doen.'

We komen aan bij Melkweg en worden meteen naar binnen geloodst. Hij blijft maar mensen groeten en men blijft maar op hem afstappen. Edson is good, people. Hij wordt zeer gerespecteerd en is geliefd door jong en oud. We halen drankjes en kletsen verder: 'Kun je je herinneren wat Will Ashon net zei over Wu-Tang members die onderling ook hun struggles hebben, sommige zelfs rechtszaken tegen elkaar! Toch stappen ze altijd naar voren als een familie. Wij hebben ook onze share of stories, maar ik pleit er altijd voor ,net als in een hecht gezin: hash it out en move on!' Ik zeg tegen hem dat ik me niet kan voorstellen dat hij zo hard kan zijn.

Edson: 'Ik heb een secret weapon'

'Oh, tell me!'

Edson: 'Gee en Tim!'

'Natuurlijk.'

Edson: 'Zij zijn mijn beschermengelen en ik weet niet wat ik zou doen als ik ze niet had. Ieder heeft zijn eigen taak en passie, maar we zijn zo goed op elkaar af gestemd.'

We praten verder over een breed scala aan hiphop artiesten zoals Tekashi69, Lil Pump, Fat Joe, de leden van Wu-Tang Clan, Mos Def en Talib natuurlijk. Allemaal worden ze besproken en geven we onze voorkeur aan.

Edson: 'Wie is je favoriete Wu-Tang member?'

'Ghostface Killah.'

Edson: 'Noooo geen Raekwon?!'

'Ghostface is ook best cute.'

Edson: 'Hahah, ok meisje!'

Het concert komt ten einde en wij praten verder over muziek, onze ambities en we blijven anekdotes delen. We gaan richting De Duivel, want wij zijn nog niet klaar met kletsen. Lieve Edson, je bent een inspiratie en dit was werkelijk glorieus. Vogue adores you!