Vogue ontmoet de muziekproducer van de grootste Nederlandse rappers

Vogue ontmoette de Nederlandse producer van albums van onder anderen Lil' Kleine en Ronnie Flex in Amsterdam.

White, Black, Photograph, Black-and-white, Light, Performance, Monochrome, Monochrome photography, Photography, Concert,
Jack Shirak

Music awards season is upon us – en sneller voorbij dan je denkt. De muzikanten rocken glamorous creaties, de speeches zijn politiek geladen of emotioneel beladen. Ik neem je mee naar mijn ontmoeting met producer Jack $hirak.

MTV Awards

Laat ik de MTV Awards pre-party hier in Amsterdam interessant noemen. De optredens waren helaas niet ijzersterk en de gastenlijst kon meer fashionable namen gebruiken. Gemiste kansen. Muziekevenementen, vooral van een groot platform zoals MTV, moeten eigenlijk het voortouw nemen in de perfecte organisatie van dit soort avonden. De artiesten en fans verdienen simpelweg ook beter. Gelukkig zijn de prachtige Maan en Naaz – onder andere genomineerd voor Best Dutch Act – ook aanwezig. Uiteindelijk valt super producer Jack $hirak (Julien Willemsen) in de prijzen. Hiermee kwalificeert hij zich automatisch voor Best Worldwide Act. Op het event in Amsterdam sprak ik hem, maar door de chaotische sfeer was dat veel te kort.

Carlos Alvarez

Timide

Tijd voor ronde twee. Ik probeer nogmaals met $hirak af te spreken. Heel soepel gaat dat niet, de beste man heeft het druk. $hirak is hot commodity. Gelukkig geeft manager Stanley Bish van Spec ook niet op. We blijven proberen. Dan krijgen we bericht uit Bilbao, waar de MTV European Music Awards plaatsvinden. $hirak wint Best Worldwide Act! Ik ben superblij voor hem. Wat een geweldige beloning na zijn intens harde werk. Ik regel uiteindelijk een afspraak. Op een crispy herfstige vooravond ga ik naar Cruise Control Studios op het Rokin. Bij binnenkomst tref ik hem gefocust op zijn telefoon. Als hij me opmerkt, weet ik niet of hij me herkent. $hirak komt timide over, maar herinnert zich ons eerdere gesprek nog wel. Hij is super vriendelijk en ik feliciteer hem met zijn awards.

Jack Shirak

'Nare situaties'

We praten over zijn recente projecten en ik merk dat hij af en toe zijn gedachtenloop kwijtraakt. Volgens mij is hij moe van de overweldigende perslawine na zijn internationale award. Ik verander de koers van het gesprek en begin over verantwoordelijkheid in hiphop naar fans toe. Dan barst $hirak los. 'Er lopen veel genres door elkaar, zoals pop en dancehall, waardoor artiesten niet standaard hiphop zijn. Dus je hebt verschillende persoonlijkheden die elkaar kruisen. En natuurlijk de rauwere hiphopartiesten met een heftig verleden, die daardoor bepaald gedrag vertonen en soms heftige lyrics gebruiken. Dat zijn hun persoonlijke ervaringen. Ik denk dat we moeten ophouden rolmodellen in artiesten te zoeken, als dat nooit hun intentie was'. Daarmee maakt hij een sterk punt. 'Er mag zeker meer begeleiding komen', vervolgt $hirak. 'In het prille begin van mijn carrière belandde ik ook in nare situaties. Mensen konden mij van alles wijsmaken over wat mijn aandeel was voor een beat. Later ontdek je dat dat niet klopt'.

Cover van de track ’Miljonair’
Jack Shirak

'De druk ligt nu nog hoger'

Dat laat hij nu los. 'Ik besteed mijn energie liever niet aan een situatie die ik toch niet meer kan veranderen. En ik wil die mensen ook niet relevanter maken dan ze zijn'. Ik ben onder de indruk van zijn houding. $hiraks grote doorbraak is het nummer Drank en Drugs met Lil’ Kleine en Ronnie Flex. In 2015 produceert hij een groot deel van het album NewWave, de formatie waarvan hij zelf ook onderdeel uitmaakte, met onder andere rappers Boekoesam en Idaly. Zij winnen de popprijs in 2015 en het album krijgt een Edison. Daarna gaat het heel hard. $hirak scoort hit na hit en staat soms met 20 nummers tegelijk in de Spotify lijsten. 'Ik ben heel erg blij met mijn award, maar nu moet ik echt mijn album laten knallen. Ik beloofde een album te maken als ik zou winnen, dus de druk ligt nu nog hoger'.

Jack Shirak

Bizarre verdienmodel

Hij is van plan vanavond met een bekende rapper (ik mag nog niet zeggen wie) de studio in te duiken, maar die is verlaat. $hirak stelt voor samen te eten. Dat is heel fijn, want ik verga van de honger. Ik opper een leuk restaurant in de buurt; we hebben immers maar een uurtje voordat zijn superstar mystery guest arriveert. Hij wil graag naar Mr. Porter in het W Hotel. Ik schiet in de lach. 'Je snapt toch wel dat mensen niet casual even snel naar Mr. Porter gaan', zeg ik. Hij moet ook lachen. 'Oké, maar we gaan toch'. Ondertussen pakken we het gesprek weer op. Ik kaart het bizarre verdienmodel van de hiphopscene aan. In Nederland is dat hoger dan ooit. Komt natuurlijk ook door de streaming services. $hirak: 'Ik deel mijn succes graag met vrienden, hou van eten in goede restaurants waar we dan ook uren natafelen. En ondanks dat ik het graag uitgeef – en dat het nu hele mooie tijden zijn – neem ik het niet voor lief. Een tijdje terug dineerde ik met mijn accountant bij Le Ciel Blue. Verderop zat een meneer die niet eens naar zijn eten keek. Hij las de krant. Ik snap ook wel dat hij dat misschien gewend is, maar dat is mijn punt. Ik wil niet op dat punt komen van totale disconnectie van al het mooie van het leven. Dat ik niet eens opkijk als mij lekker eten wordt geserveerd'. Ik verheug me op zijn album. De energie van deze intelligente man is in elk geval bijzonder inspirerend.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Muziek