Vogue Loves: Eurosonic Noorderslag, een broeihaard van muziektalent

Muziekjournaliste Emy el Ghalbzouri ging namens Vogue naar muziekfestival Eurosonic Noorderslag in Groningen.

Performance, Entertainment, Music, Music artist, Performing arts, Musician, Singing, Concert, Song, Singer,
Eurosonic Noorderslag

Het is 16 januari en ik pak mijn koffertje voor het festival Eurosonic Noorderslag. Ik heb er zin in. In Groningen arriveer ik op m’n Airbnb logeeradres. Een slanke jongen met tof ‘ik zit in een band-haar’ doet open. Het appartement is geweldig, met een prachtige piano in de woonkamer. Douwe is lief en geeft me een to-do-lijstje voor de stad.

Dag 1: aanstormend talent

Als eerst is de showcase van muziekagentschap Koninkrijk van Muziek (KVM). Zij managen twee artiesten die ik al een tijdje in de gaten houd: Nederlandse R&B-sensatie Gianski en hiphop underdog Wolf. Gianski is de - zoals hijzelf graag zegt - Balkan tijger uit Amsterdam-West. Zijn stem laat je hart sneller kloppen en doet je terugverlangen naar toen je fan was van je eerste boyband. Ik bedoel dan; posters ophangen in je kamer taferelen. Een rokerige, schorre stem, sexy romantische lyrics en een hoge dosis charme, dat is Gianski.
Dezelfde nacht komt zijn nieuwe track Jij Bent ‘t uit en het enige wat ik denk is; "Nee, lieve Gianski; jíj bent ‘t!" Bijzonder feitje: als kind verloor hij door kanker één van zijn ogen waardoor hij een kunstoog draagt. Iets zo ongelukkig, pakt bij hem zo mooi uit. Hij draagt het met kracht.

Light, Fun, Room, Photography, Sitting, Vacation, House,
Gianski
Sebastiaan Boon

Woeste Wolf

De artiest Wolf is charismatisch en lijkt rechtstreeks afkomstig uit een Calvin Klein-advertentie. Zijn teksten zijn heel eigen, zijn attitude woest. Hij is brutaal en heeft een toffe flow. Zijn track Push die hij samen met Gianski uitbracht is mijn favoriet. Wat tof om de nieuwe generatie creatieve rappers te zien groeien. Een ander goed voorbeeld is de gast MennoBoomin van ANBU. Een stuk verrassender dan de vorm waarin menig hedendaagse rapper lijkt gegoten. Het is borreltijd en ik sleep Pim van KVM mee. Er waren wat technische geluidsissues en die moeten we even wegdrinken. Op naar kroeg De Drie Gezusters op de Grote Markt in Groningen. Menig industrievolk staat lekker veel bier en wijn weg te tikken. Behalve Stanley Bish van SPEC., want die drinkt alleen champagne. Geef hem eens ongelijk.

Light, Sitting, Sunlight, Room, Shadow, Photography, Wood, House, Window, Tints and shades,
Wolf
Sebastiaan Boon

Jazzy, groovy, amazing

Daarna ga ik naar het optreden van Arp Frique en dat is geweldig. Jazzy, groovy en waanzinnige vocals. Door Arp Frique waan je je even in een totaal ander universum. De prachtige sounds, energie en coole looks vormen een waar spektakel. Tijd voor een afterparty. Langzaam ga ik richting Appelsap. Ik hook-up met Koos Groenendijk van Amsterdams hiphopfestival Appelsap, ook ontmoet ik Irfan Er van Topbillin’ (boekingsagentschap van onder meer De Jeugd van Tegenwoordig en Yung Internet) en Rogier Smalhout, creative director en mede-eigenaar van Appelsap. Appelsap en Topbillin’ sloegen recent de handen ineen en dat is wat mij betreft een goede stap. 'Wij deden alle twee als op zich staande organisaties altijd alles op gevoel', legt Irfan uit. 'We proberen het publiek te geven wat het wil, maar ook het verschil te maken met boekingen en programmering.' Rogier: 'Het is logisch dat de hiphop scene het festival naar zich toe wilde trekken, maar ik wil het recht behouden nog steeds naar hartelust te programmeren en daarbij enigszins de "scene" te accommoderen. Helaas is er altijd wel kritiek maar I want to move past that. Wat mij betreft blijft Appelsap een progressief en experimenteel platform voor nieuw en gevestigd talent.'

People, Fun, Conversation, Interaction, Room, Event, Sitting, Family,
Rogier Smalhout en Irfan Er.
Sebastien Boon

Getting things done

Eindelijk ploft Koos bij ons neer, ondertussen diverse brandjes blussend. Hij probeert naar Rik Roef (productiemedewerker en allround geweldenaar bij Appelsap) te luisteren en menig dronken kennissen netjes gedag te zeggen. Koos is een stille heavyweight in de hiphop scene. He gets sh*t done. Je hoort niet vaak van deze man, maar als het onmogelijke mogelijk gemaakt moet worden, is hij er. De acts zijn geweldig, de sfeer lekker en ik krijg flashbacks naar het Appelsap festival in de beginjaren. Ik groeide op in Amsterdam-Oost en bewaar fijne herinneringen aan dit festival dat zich toen nog in het Oosterpark afspeelde. Rogier licht het streamingdienst-vraagstuk nog even toe. 'Als ik programmeer, kijk ik niet naar de hoeveelheid streams, maar denk ik: "vind ik het leuk voor die artiesten?" Ja natuurlijk, streaming zette de hele industrie op z’n kop. Maar het is belangrijk om kwalitatief te programmeren en streams zijn niet altijd de juiste graadmeter.' Ik wil zo graag ook met Koos praten, maar dat lukt haast niet. We spreken af om zaterdag op Noorderslag het gesprek weer op te pakken.

Night, Street, Photography, Jacket, Facial hair, Street light,
Koos Groenedijk, de man achter Appelsap festival.
Sebastiaan Boon
Hair, Music artist, Performance, Purple, Pink, Hairstyle, Singer, Singing, Lip, Music,
RIMON op Eurosonic Noorderslag.
Eurosonic Noorderslag

Dag 2: Rock en Rimon

Op vrijdag doe ik lekker mijn eigen ding en woon ik wat conferenties bij. In de avond keer ik terug naar café De Drie Gezusters. Daar staan drie dagen lang allemaal rockbandjes geprogrammeerd, supertof. Die avond wil ik maar voor één act naar het grote podium en dat is RIMON. Haar optreden is magisch, bijna buitenaards. Haar verschijning is prachtig – net een elfje – de band is smooth en haar teksten zijn zo mooi. Ze is ongrijpbaar maar ze reikt je wel de hand toe met haar waanzinnige stem. Het nummer Realize grijpt me altijd. Zo’n positief lekker geluid, en het herinnert eraan hoe mooi het leven kan zijn. RIMON’s fashionable outfit zit keurig in elkaar en ook haar en make-up zijn top. Haar make-up werd verzorgd door jong talent Sophia Sinot. Zij timmert hard aan de weg als make-up artist en verzorgt vrijwel altijd de make-up van RIMON. Ze is absoluut getalenteerd.

Dag drie: georganiseerde chaos

Ik wil niet weg uit mijn heerlijke appartement. Toch moet ik inpakken, en app ik Douwe om hem te bedanken. Omdat ik treuzel, krijg ik een extra uur late check-out. Wat een perfecte gastheer. Hiphop contributer en full time geweldig mens Edson Sabajo arriveert en wat ben ik blij zijn grijns weer te zien. Inmiddels zijn cool kids Hakim en Maaike van Topbillin’ aangewaaid. Die doen het echt hartstikke goed als boekers terwijl ze nog piepjong zijn. Max (Paradiso) en Carly (VPRO) a.k.a. Jut en Jul komen ook binnen. Het is gezellig, een klein stukje Amsterdam middenin Groningen. We bestellen frietjes, nacho's en shotjes. En dan heb ik ze eindelijk bij elkaar, een legendarische formatie: Edson Sabajo, Koos Groenendijk en Irfan Er.

Performance, Entertainment, Music artist, Performing arts, Concert, Rock concert, Visual effect lighting, Violet, Music, Stage,
Jacin Trill op Eurosonic Noorderslag 2019.
Eurosonic Noorderslag
Sky, Performance, Light, Cloud, Backlighting, Concert, Microphone, Lens flare, Performing arts, Music,
Willem de Bruin op Eurosonic Noorderslag 2019
Eurosonic Noorderslag

Geen zeikerd

We pakken ons eerdere gesprek op. Koos: 'De tijden zijn veranderd, maar ik wil niet die ouwe lul zijn. Ik wil me ontwikkelen in alles wat ik doe. De managers schieten uit de grond. Dat komt doordat de meeste artiesten door social media het heft in eigen handen nemen, dus ook een "vriend" als manager kiezen.' Als ik vraag waar bij hem het grootste keerpunt in hiphop ligt, moet hij lachen. 'Mensen snappen niet dat hiphop altijd in beweging is geweest, het is niet ineens veranderd. Alleen het verdienmodel is heftig anders geworden en dat brengt een bepaalde sfeer met zich mee. Als ik aan mijn tijd met The Opposites denk, heb ik soms een "damn-moment". Als die de streamingdiensten zouden domineren… geweldig. Maar het is wat het is. Ik ben geen zeikerd, nooit geweest.' 'We hebben ook gewoon werk te doen, mooie dingen te creëren en gezinnen om voor te zorgen', zegt Edson. 'Soms is het nu een young man’s game. Laat ze lekker ravotten en hun ding doen. De cultuur is aan het groeien, dat is het belangrijkste. Er is progressie, we mogen er zijn.' Irfan: 'Je moet ook weten dat voor ons het samenwerkingsproces nu begint. Hier zitten met z’n drieën is al heel inspirerend en fijn. We lopen toch al snel langs elkaar heen vanwege drukte en onze scene die zich zo snel ontwikkelt. Maar 2019 ziet er goed uit. We hebben talent en ambitie – ik heb vertrouwen in onze keuzes en samenwerkingen.' We verplaatsen ons allemaal naar Oosterpoort en ik ga naar het optreden van Willem de Bruin. Wat valt hierover te zeggen, behalve dat het magisch was. Willem, dit was glorieus, ik ben klaar voor je solo concert! De volgende in rij is Jacin Tril. Zo dope. Wat een heerlijke rare vogel met grappige lyrics, harde flow en toffe kledingstijl. Kostijn Egberts neemt me mee naar synthesizer-sensatie Karel. Damn. Zo goed, tijdens dit optreden krijg ik zin om Ferris Bueller’s Day Off weer te kijken. Energiebom Karel ziet eruit als een nerd op een high school ergens in San Diego en lijkt zo vanuit een tijdmachine op podium gezet. Sheila and the Kit is übercool. Ze heeft de looks van een moderne Baby Spice, haar stem is engelachtig en haar muziek dansbaar. Je wilt gewoon haar vriendin zijn. Met een hologram topje en gewapend met een tamboerijn brengt ze haar prachtige klanken ten gehore. Ze danst de hele zaal vrolijk, iedereen beweegt mee. Samen met Chris, Ralf en Bo creëerde Suzanne een tof groepje met een hoge "you CAN dance with us-vibe".

Red, Performance, Musical instrument, Singer, Photography, Performance art, Microphone, Performing arts, Musician, Music,
Rapper Water tijdens Eurosonic Noorderslag 2019.
Sebastiaan Boon

Met dank aan all contributers hun input maar een special "shout out" naar de organisatie van Eurosonic/Noorderslag, onze ultieme producer in nood Rik Roef, fotograaf Sebastiaan Boon, ook bekend als Segraphy, en Joshua.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Muziek