Europese concertzalen komen met kosteloze livestreams op Facebook

Zo ben je toch nog een beetje in het Concertgebouw.

Het Elbphilharmonie concertgebouw in Hamburg.
Getty Images

Verschillende klassieke concertzalen gaan de komende tijd elke avond een ander concert uit hun archief vertonen. Het Amsterdamse Concertgebouw trapt af, maar ook prestigieuze zalen uit Barcelona (l'Auditori), Londen (Barbican Center) en Hamburg (Elbphilharmonie) doen mee aan het initiatief.

Klassieke concerten

In totaal hebben veertien Europese klassieke concertzalen zich bij de actie aangesloten. De streams beginnen op maandag 23 maart en worden elke avond om 20:00 uur uitgezonden op de Facebookpagina van de betreffende zaal. Het Concertgebouw zal het laatste concert van Mariss Jansons, de voormalig chef-dirigent van het Concertgebouworkest, uitzenden. De opnames dateren van een jaar geleden, toen hij Dvořáks Negende symfonie, 'Uit de nieuwe wereld', begeleidde.

Digitale samenwerking

De European Concert Hall Organisation (ECHO) zit achter het initiatief. De secretaris van de ECHO schrijft in een persverklaring hoe belangrijk muziek juist nu is. 'In tijden van tegenspoed gaan muziek en cultuur door: Italianen zingen vanaf hun balkons en musici geven huisconcerten op social media. Als concertzalen van Europa wilden we samen iets doen. Met dit initiatief nodigen het publiek uit om samen met ons vanuit huis een muzikale reis door Europa te maken.'

Concertgebouw online

Deze week zijn er ook nog streams vanuit Stockholm en Lissabon te horen. Later zullen er tevens concerten vanuit onder meer Birmingham, Porto, Budapest en Dortmund worden uitgezonden. De streams, waarvan je de gehele programmering hier bekijkt, zijn tevens op Youtube te zien. Wie fan is van het Concertgebouw, wil sowieso de social mediakanalen in de gaten houden. Zo werden er eerder al speciale Concertgebouw Sessions gedeeld, met prachtige opnames vanuit De Spiegelzaal.

Het Concertgebouw in Amsterdam
Jordan McAlister

Bestel Vogue Nederland en Vogue Living nu online en ontvang de nieuwste issues binnen twee werkdagen.

Vogue Nederland

Vogue Living

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Coronavirus