Concert of festival gecanceld? Met deze audiotechniek boots je het thuis tóch nog na

Voor je het weet hang je in coronatijden nog vaker de slingers op dan normaal.

jasmine tookes, romee strijd en lais ribeiro bij coachella
Getty Images

Talloze muziekevenementen, waaronder concerten, zijn de komende maanden door het coronavirus afgeblazen. Huiskamerconcerten zijn wat dat betreft al een fijne troost (dank, John Legend) maar op het moment circuleert er op het internet een technologie die wellicht nóg bevredigender is voor de festivalfan: 8D audio, waarbij het lijkt alsof de artiest pal voor je neus staat.

Wat is 8D-audio?

8D-muziek bestaat al langer, maar gaat nu –met reden – rond in menig Whatsapp-groep. Door speciale software lijkt het alsof de muziek om je 'heen draait' en je in een grotere ruimte aanwezig bent. Het liedje lijkt zo niet uit je oortjes (die je wel verplicht in moet doen om het effect te ervaren, overigens) te komen, maar van een podium. Er bestaan inmiddels complete Spotifylijsten met dit soort nummers, die variëren van Billie Eilish tot bekende technohits. Thuis stoom afblazen was (mede door livestreams van je favoriete feestjes!) nog nooit zo makkelijk.

Het gehele technische verhaal achter 8D-muziek zullen we je besparen, maar dat er niet écht sprake is van achtdimensionale muziek, moge duidelijk zijn. Je hersens worden vooral in de maling genomen door een speciale manier van audiobewerking, waarbij het geluid tussen het linker- en rechteroor wordt verdeeld. Je brein denkt zo dat het liedje van een specifiek punt komt, en categoriseert het niet uitsluitend als 'links' of 'rechts'.

Zien: Coachella wordt afgelast wegens coronacrisis

Alternatief voor festival

Benieuwd geworden naar dit alternatief voor een festival of concert? Luister dan bijvoorbeeld naar The Weeknd's Blinding Lights of dit exemplaar van Pentatonix slash Billie Eilish. Nog één disclaimer: niet iedereen kan deze vorm van muziek waarderen. Sommige mensen worden er eerder kriebelig dan vrolijk van, is te lezen op Twitter. Maar toch: als je het aangenaam vindt, kan het – met je gezicht in de zon – als een fijne solo festivalervaring voelen, en dat is precies wat we nodig hebben, in tijden zoals deze.

This content is imported from YouTube. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Bestel Vogue Nederland en Vogue Living nu online en ontvang de nieuwste issues binnen twee werkdagen.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Coronavirus