Grammy's 2020: de recent doorgebroken genomineerden die je in de gaten wil houden

Vogue werpt naast de vertrouwde namen – we noemen een Beyoncé, een Taylor Swift – een blik op de Grammy-genomineerden die je wellicht nog níet kent, maar absoluut aan je playlist wil toevoegen.

grammys-2020-genomineerden-artiesten-muziek
Javier Bragado

De filmwereld heeft de Oscars, terwijl de muziekindustrie jaarlijks reikhalzend naar de Grammy's uitkijkt. De awardshow herbergt dan ook nógal wat iconische momenten, zoals J-Lo in 2000 in Die Jurk en Lady Gaga die in 2011 niet 'gewoon' in een limo arriveerde, maar zich per groot ei liet afzetten (hoeláng ze in dat ding heeft gezeten is nog steeds een veelgestelde vraag op Google, overigens).

Naast veel hilariteit werpen de Grammy's tegenwoordig gelukkig ook een representatievere blik op de muziekwereld, waar de getalenteerde Cardi B (die in 2019 als eerste vrouwelijke artiest de prijs voor het beste rapalbum won) het levende bewijs van is. Dat was in het verleden wel anders: zo was tijdens de uitreiking van 2018 de hashtag #GrammysSoMale nog trending, vanwege het gebrek aan vrouwelijke artiesten in de grootste categorieën. Ook in 2020 zijn we er nog niet, maar het gaat de goede kant op.

Naast de bekende favorieten – Beyoncé, Ariana Grande, Lana del Ray – bevinden zich veel recent doorgebroken artiesten onder de genomineerden. Ze zullen nog niet allemaal bekend zijn bij het grote publiek, maar zullen in 2020 ongetwijfeld nóg meer furore maken met hun muziek, zeker met die Grammy-nominatie op zak. Vogue selecteert de talenten die je komend jaar in de gaten wil houden, of ze er nou met de winst vandoor gaan of niet.

Advertentie - Lees hieronder verder
1 ROSALÍA

De 26-jarige Rosalía zingt al langer, maar groeide in 2019 pas écht uit tot de grootste Spaanse popsensatie in jaren. Al doet het genre 'pop' alleen haar tekort, want ze mixt de boel graag met latin, flamenco en reggeaton. Ze werd bekend met het liedje El Mal Querer, maar veroverde uiteindelijk de wereld met Con Altura, die gedurende de zomer praktisch werd platgedraaid. Met miljoenen hits op Youtube en optredens op Amerikaanse en Europese festivals is het dan ook niet gek dat ze is genomineerd voor Beste Nieuwe Artiest van het jaar.

2 Koffee

De pas 19-jarige Jamaicaanse zangeres Mikayla Simpson (bekend als Koffee) bracht in 2018 haar debuutsingle Toast uit, een kleurrijk nummer dat behoorlijke feel good vibes oplevert. De zangeres annex rapper wordt dan ook gezien als 'het toekomstige geluid van Jamaica', omdat ze reggae moeiteloos met dancehall en trap laat samensmelten. Haar laatste album Rapture is nu genomineerd voor Beste Reggae Album.

3 Maggie Rogers

Maggie Rogers – toen nog student in aan de New York University – verwierf in 2016 al de nodige faam met haar popliedje Alaska, dat viral ging toen ze het tijdens een masterclass liet horen aan Pharrell Williams. Hij was zó ontroerd door het liedje, dat zijn ogen waterig werden. Haar debuutalbum, Heard it in a past life, lag echter vorig jaar pas in de winkels. Ze staat bij het publiek bekend om haar alternatieve popsongs met sterk onderbouwde vocals, wat haar bij de Grammy's een nominatie voor Beste Nieuwe Artiest heeft opgeleverd.

4 Steve Lacy

Steve Lacy (wie nog maar eenentwintig jaar oud is) is al langer actief in de muziekwereld, maar werd in 2019 pas echt een niet-te-missen-naam na het uitkomen van zijn eerste soloalbum Apollo XX1. Op dat album hoor je uiteraard r&b (Lacy was eerder onderdeel van band The Internet), maar ook vlagen van funk en psychedelica. Zijn fantastische gitaarspel – want spelen, dat kan-ie – is ook ruim vertegenwoordigd in zijn eerste stappen richting een solocarrière. Zijn album heeft dan ook de nominatie voor Best Urban Contemporary Album te pakken.

5 Lizzo

Poe, Lizzo, waar moeten we beginnen? De zangeres voert de lijst aan met maar liefst acht nominaties. Niet gek ook: Vogue schreef eerder dit jaar al een ode aan de multigetalenteerde artiest, die in praktisch één jaar tijd in een muziek- en socialmediasensatie is veranderd. Lizzo maakt eerlijke, maatschappelijk geëngageerde liedjes die aanzetten tot meer zelfliefde, zonder daarbij treurig, belerend of stoffig te worden. Gooi daar een funky energie overheen, en men begrijpt meteen waarom ze één van de grootste kanshebbers van de Grammy's is.

6 Madison Cunningham

Madison Cunningham is pas 22 jaar oud, maar toerde reeds door Noord-Amerika met de Punch Brothers, en bracht in 2019 haar debuutalbum Who Are You Know uit (dat haar meteen een Grammy-nominatie opleverde voor Best Americana Album). Gitaarspel is belangrijk in het werk van Cunningham, waar zowel folk als alternatieve country in te horen is.

7 Lil' Nas

Zeg 2019 en zie daar, Lil' Nas (Montero Lamar Hill). Zijn nummer Old Town Road, dat hij samen met de Nederlandse Kiowa Roukema produceerde, stond negentien weken in de Billboard Top 100 en daar is eigenlijk alles al mee gezegd. Toch is Lil' Nass nog veel meer: zo kwam hij openlijk uit de kast als homoseksueel tíjdens die eerste gloriemaanden, waardoor er in de urbanwereld opeens ook meer ruimte kwam voor queer. Het jonge talent is – terecht – voor zeven categorieën genomineerd.

8 Billie Eilish

Voor ingewijden was Billie Eilish (18) in 2018 al één van de grootste artiesten van het moment, maar 2019 stond garant voor haar doorbraak bij het grote publiek. In aanloop naar haar debuutalbum bracht de zangeres in 2018 al de single When the party's over uit, dat een internationale hit werd. Niet geheel onverwachts dat het bijbehorende eerste album When we all fall asleep, where do we go? in 2019 dus een enorm succes werd.

Billie maakt samen met haar broer Finneas verrassend eigenzinnige muziek, met een eigen (soms kwetsbare, vaak sterke) sound die niet te vergelijken is met andere grote popartiesten van het moment. Ze doet dit jaar voor het eerst 'mee' aan de Grammy's, en is meteen voor zes exemplaren genomineerd.

9 Yola

De Britse singer-songwriter Yola (35) zingt vooral countryliedjes, met haar heldin Dolly Parton altijd in het achterhoofd. Het album Walk Through Fire is daar de perfecte belichaming van, waarop ze voornamelijk popsongs ten gehore brengt. Ze werd door het iconische muziekblad Rollingstone uitgeroepen tot 'de stem van 2019', en daar zijn meer mensen het mee eens: zo maakt ze kans om de beste nieuwe artiest van het jaar te worden.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Muziek