Vogue
Amsterdam kiest voor genderneutraal

cultuur

Amsterdam kiest voor genderneutraal

Datum
Phil Oh, Vogue.com

UPDATE: Vanochtend werd bekend dat ook de NS zijn klanten vanaf nu genderneutraal zal aanspreken, meldt de NOS. Zo zal je niet langer ‘dames en heren’ op het station en in de trein horen, maar ‘beste reizigers’. Ze willen dat iedereen zich welkom voelt, inclusief de LHBTI’ers. Dit beleid zal met de nieuwe dienstregeling van 10 december 2017 ingaan, alle 24.000 berichten die dagelijks worden omgeroepen zijn dan genderneutraal. De NS kwam op het idee nadat Londen aankodigde hun omroepbericht in het metronetwerk aan te passen. Daar wordt nu ‘hallo iedereen' gebruikt.

ARTIKEL d.d. 27 JULI: Amsterdam wil meer rekening houden met mensen die zich geen man of vrouw noemen. De gemeente Amsterdam vraagt ambtenaren in de toekomst een brief te beginnen met 'beste Amsterdammer' in plaats van 'geachte heer/ mevrouw'. Ook speeches moeten 'genderneutraal' beginnen.

Beste Amsterdammers

Een woordvoerder van de gemeente zegt over het nieuwe beleid: 'Als stad en werkgever willen we inclusief zijn. Een aanspreekvorm als ‘beste Amsterdammers’ in plaats van ‘dames en heren’ past daar volgens ons bij. Die is respectvol naar mannen en vrouwen en ook naar mensen die zich niet als man of vrouw identificeren.’ De gemeente gaat ambtenaren tips geven hoe zij hun taalgebruik kunnen aanpassen en brengt de zogenaamde ‘regenboogtaalgids’ uit met genderneutrale alternatieven. Het gaat vooralsnog alleen om advies en dus niet om regelgeving.

Inclusief

Londen maakt ook stappen om genderneutraal te worden. In de Londense metro werd afgelopen maand 'ladies en gentlemen' vervangen door 'hello everyone'. Ook de gemeente Utrecht wil genderneutraal worden. Sinds vorig jaar zijn er genderneutrale toiletten in gemeentelijke gebouwen. Amsterdam volgt daar ook mee, later deze zomer. Jammer genoeg volgt de Verenigde Staten niet het goede voorbeeld. Trump liet deze week weten dat transgenders niet meer welkom zijn in het leger.

De 'transgender ban' van Donald Trump maakt veel los

 

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Vogue.nl.
Dit vinden wij jammer, want Vogue.nl is mede dankzij deze advertenties gratis toegankelijk.
Wil je een uitzondering maken voor Vogue.nl, of meer lezen over hoe wij met advertenties omgaan?
Klik dan hier. Veel dank!

Maak een uitzondering voor Vogue.nl > Sluiten