Vogue
Onmisbaar op de boekenplank: 6 boeken voor 2018 om naar uit te kijken

cultuur

Onmisbaar op de boekenplank: 6 boeken voor 2018 om naar uit te kijken

Datum
Auteur
Maartje Laterveer
Søren Jepsen

Boekenwurmen opgelet! 2018 is in zicht en dat betekent: een nieuw jaar vol literaire pareltjes om in te duiken. Klus maar vast wat nieuwe planken aan de muur, want er komen een paar onmisbare boeken aan.

Essays van Smith
In februari komt Zadie Smiths langverwachte essaybundel Feel Free uit, met een paar klassiekers (zoals Joy en Find Your Beach) en veel nieuwe essays over politiek, literatuur en Zadies eigen leven. Ongetwijfeld zal ze onze tijdgeest hierin weer fileren met de scherpzinnige en intelligente blik die haar een van de beste literair journalisten van onze tijd maakt.

Eerste roman van Broder
Ander goed nieuws uit Amerika komt van Melissa Broder. Wie haar cult-twitteraccount @sosadtoday heeft gevolgd – of haar essaybundel So Sad Today heeft gelezen, met essays over onder meer haar depressies, eetstoornissen en voormalige verslavingen aan drugs en alcohol – zal niet kunnen wachten tot mei: dan komt haar eerste roman uit. De titel is The Pisces en het belooft een neurotisch- grappige, sexy en witty roman te worden over liefde en, figures, verslaving eraan.

Eindelijk een nieuwe Dunham
En vond je het ook al hoog tijd worden dat Lena Dunham weer eens met een boek komt? Dan ben je niet de enige. Begin augustus twitterde een fan precies die vraag aan haar. ‘I have one coming out in 2018,’  twitterde Dunham terug. Haar miljoenen volgers blij. En wij ook. Want waar het boek ook over gaat, het zal vast en zeker weer origineel zijn, stoer en slim.

In eigen land
We kijken reikhalzend uit naar de Boekenweek in maart. Want: Griet Op de Beeck schrijft het Boekenweekgeschenk. En in januari komt Nina Polak met een tweede boek. Het heet Gebrek is een groot woord en zal gaan over Nynke ‘Skip’ Nauta, die al jaren op zee leeft wanneer het verleden plots voor haar neus staat en haar terugtrekt in haar verleden, in Amsterdam, waar niet valt te ontsnappen aan twee verloren liefdes: een man en een moeder. En dan is daar de vraag: kan een buitenstaander ooit ergens thuis zijn? In We zullen niet te pletter slaan heeft Polak al eens bewezen dat ze lef heeft en natuurtalent. Haar tweede roman belooft niets minder dan briljant te worden. En het wachten is op de debuutroman van Marieke Lucas Rijneveld, hét literaire talent van Nederland. Dat schreef de Volkskrant twee jaar geleden, toen de jonge schrijver net succesvol was gedebuteerd met de dichtbundel Kalfsvlies. Ergens dit voorjaar verschijnt De avond is ongemak, over een boerengezin dat wordt ontwricht door de plotse dood van een zoon. Rijneveld verloor zelf haar broertje bij een auto ongeluk toen ze drie was, en kent het radeloze rouwproces dat volgt als geen ander. Daarbij is ze onnavolgbaar goed in het opschrijven van pijn, en het vinden van tastbare beelden voor immense gevoelens. Zoals gezegd, een literair talent.

Geen prinsessen
Heb je een dochter, koop dan Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes voor haar. Heb je geen dochter, koop het dan voor jezelf. Want dit onlangs verschenen boek, een vertaling van een Amerikaans crowdfundingproject van Elena Favilli en Francesca Cavallo, bevat honderd verhalen van vrouwen die de wereld hebben veranderd. Van Alek Wek en Amelia Earhart tot Coco Chanel en Virginia Woolf. Geen prinsessen en hun levens zijn geen sprookjes. Precies daarom.

Net als in het boek: de beste boekverfilmingen van 2018

 

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Vogue.nl.
Dit vinden wij jammer, want Vogue.nl is mede dankzij deze advertenties gratis toegankelijk.
Wil je een uitzondering maken voor Vogue.nl, of meer lezen over hoe wij met advertenties omgaan?
Klik dan hier. Veel dank!

Maak een uitzondering voor Vogue.nl > Sluiten