Vogue
Voorvechters van vrouwenrechten Brie Larson en Lena Dunham reageren op het nieuws over Harvey Weinstein

cultuur

Voorvechters van vrouwenrechten Brie Larson en Lena Dunham reageren op het nieuws over Harvey Weinstein

Datum
Getty Images

De Oscarwinnende filmproducent Harvey Weinstein is ontslagen door zijn eigen filmmaatschappij de Weinstein Company. Vorige week kwam hij in het nieuws wegens meerdere beschuldigingen van seksuele intimidatie. Onder andere voorvechters van vrouwenrechten Brie Larson en Lena Dunham reageren via Twitter op het nieuws.

Respect

The New York Times bracht het nieuws over de producent afgelopen week voor het eerst naar buiten. Enkele slachtoffers deelden hun verhaal in de Amerikaanse krant, waaronder actrice Ashley Judd. Tijdens de opnamen van de film Kiss the Girls in 1997 zou Weinstein haar hebben gevraagd om naar zijn hotelkamer te komen om hem daar te masseren. Beroemdheden laten via social media weten geschrokken te zijn van de verschrikkelijke verhalen. Ook actrice Brie Larson - een voorspreker voor slachtoffers van seksueel intimidatie - spreekt zich uit over Weinstein. 'Vanzelfsprekend sta ik achter de dappere slachtoffers van seksuele mishandeling en intimidatie. Het is niet jullie schuld. Ik geloof jullie,' liet ze via Twitter weten. Ook Girls-bedenker en actrice Lena Dunham reageert via social media op het nieuws. 'De vrouwen die ervoor gekozen hebben om te praten over de seksuele aanranding door Harvey Weinstein verdienen respect. Het is niet makkelijk en niet leuk. Het is dapper.'

Schikking

Naast Ashley Judd deelde ook actrice Rose McGowan haar verhaal in The New York Times. Weinstein vroeg haar wederom naar zijn hotelkamer te komen. Hij trof achteraf een schikking, nadat het verhaal naar buiten dreigde te komen. Van seksueel wangedrag tegenover vrouwen was tot nu toe nog weinig of niets bekend. Maar Weinstein had al wel lange tijd de naam opvallend agressief te zijn. In een statement reageerde Weinstein dit weekend zelf ook op het artikel van The New York Times. ‘Ik begrijp dat de manier waarop ik mij in het verleden tegenover collega’s heb gedragen pijn heeft veroorzaakt, waarvoor mijn excuses. Ik doe mijn best om mezelf te verbeteren, maar ik heb nog een lange weg te gaan,' aldus Harvey.

Ontslag

De 65-jarige is sinds 2007 getrouwd met Marchesa-eigenaresse Georgina Chapman. Samen hebben zij een zoon Dashiell (4) en een dochter, India Pearl (7). In 2005 startte Harvey met zijn broer Bob de Weinstein Company, een onafhankelijke filmstudio. Het bestuur besloot Weinstein per direct te ontslaan. 'Doordat we de laatste dagen nieuwe informatie hebben gekregen over Harvey Weinstein hebben wij, de Weinstein Company, besloten dat Weinstein per direct is ontslagen,' laat het bedrijf in een statement weten.

Gigi Hadid deelt een babyfoto op de verjaardag van Bella

 

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Vogue.nl.
Dit vinden wij jammer, want Vogue.nl is mede dankzij deze advertenties gratis toegankelijk.
Wil je een uitzondering maken voor Vogue.nl, of meer lezen over hoe wij met advertenties omgaan?
Klik dan hier. Veel dank!

Maak een uitzondering voor Vogue.nl > Sluiten