Vogue
Dit moet je weten over de nieuwe donorwet, zojuist aangenomen door de Eerste Kamer

cultuur

Dit moet je weten over de nieuwe donorwet, zojuist aangenomen door de Eerste Kamer

Datum
Auteur
Pauline Breeuwsma

Vandaag heeft de Eerste Kamer ingestemd met een nieuwe donorwet, de Wet op de donorregistratie ingebracht door D66-Tweede Kamerlid Pia Dijkstra. De wet leidde niet alleen politiek tot heftige discussies onder voor- en tegenstanders, maar ook in de media. Logisch, want deze nieuwe wet raakt alle Nederlanders boven de 18 jaar die hun donorkeuze niet geregistreerd hebben. Maar wat houdt de nieuwe donorwet nu in en wat betekent het precies voor jou? We zetten het voor je op een rij. 

1. Je donorregistratie: 5 opties

Met deze nieuwe donorwet heb je vijf opties wat betreft registratie omtrent orgaandonatie. Eerst waren dit de volgende vier: 

 

  • Ja, ik geef toemstemming.
  • Nee, ik geef geen toestemming.
  • Mijn partner of familie beslist. 
  • De door mij gekozen persoon beslist.

Met deze nieuwe wet wordt er één optie aan toegevoegd: 

 

  • Geen bezwaar.

Als je keuze niet geregistreerd staat in het donorregister, dan krijg je vanaf nu automatisch 'geen bezwaar' achter je naam, na twee herinneringsbrieven van de overheid (zie punt 2). Zo'n 60 procent van de Nederlanders hebben nu nog geen keuze vastgelegd in het donorregister

2. Rol van nabestaanden

Als er straks ‘geen bezwaar’ staat, kunnen nabestaanden denken: als mijn naaste wel bezwaar had gehad, dan zou die dat wel hebben aangegeven. Maar nabestaanden kunnen in de nieuwe wet nog wel steeds bezwaar maken tegen orgaandonatie. Hoe? Er zal altijd overlegd worden met de nabestaanden. Dat is in het huidige systeem zo, maar dat zal ook bij de nieuwe donorwet het geval zijn. Bij zwaarwegende bezwaren van de nabestaanden, zal er geen donatie plaatsvinden. Er zal een duidelijk onderscheid zijn tussen mensen die ‘ja’ aangeven op hun donorformulier en mensen die ‘geen bezwaar maken’. Hiermee is het voor nabestaanden duidelijk op welke wijze de registratie tot stand is gekomen. De wet voorziet ook in de mogelijkheid voor nabestaanden om uiteen te zetten dat de geregistreerde wil van hun geliefde niet (meer) zijn werkelijke wil representeerde. In dat geval zal er geen donatie plaatsvinden.

3. Zo leg je je donorkeuze vast 

9 miljoen niet-geregistreerde mensen, 60 procent van de Nederlanders, krijgen straks twee keer een brief in de bus en de vraag om je donorkeuze te registreren. Dat kan zijn: ja, nee, mijn nabestaanden beslissen of een specifiek persoon mag beslissen. Daarnaast wordt er uitgelegd dat als je geen van deze keuzes vastlegt je geen bezwaar hebt om donor te zijn. De tweede brief komt na zes weken als je de eerste keer niet gereageerd hebt. Als je dan opnieuw niet reageert, ontvang je na zes weken een brief dat je als “geen bezwaar” om donor te zijn geregistreerd staat. Als je dat toch niet wil, dan kun je die keuze op elk moment en zo vaak als je wil wijzigenm via het donorregister. Als je deze brieven voor wil zijn, leg dan nu direct je keuze vast in het donorregister. Wat heb je nodig? Je DigiD of je kunt je keuze invullen in een formulier en op de post doen. Overigens: de kans dat je daadwerkelijk donor wordt is erg klein. Afgelopen jaar werden er in Nederland 244 mensen donor na overlijden.

Wat was die vreemde zwarte strook op het bovenbeen van deze Amerikaanse kunstschaatser?

 

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Vogue.nl.
Dit vinden wij jammer, want Vogue.nl is mede dankzij deze advertenties gratis toegankelijk.
Wil je een uitzondering maken voor Vogue.nl, of meer lezen over hoe wij met advertenties omgaan?
Klik dan hier. Veel dank!

Maak een uitzondering voor Vogue.nl > Sluiten