Vogue
Edwin Oudshoorns illustere Leidse Laken-jurk bewonder je straks in: Leiden

cultuur

Edwin Oudshoorns illustere Leidse Laken-jurk bewonder je straks in: Leiden

Datum
Auteur
Rixt Weeber
Museum De Lakenhal

Speciaal voor Museum De Lakenhal presenteerde modeontwerper Edwin Oudshoorn afgelopen dinsdag feestelijk het derde Leidse Laken, in Hôtel Droog te Amsterdam. Doel van Oudshoorn was om een wollen stof te creëren die toch fris en zomers aanvoelde.

Oude ambacht

Museum De Lakenhal in Leiden ontwikkelt in totaal een serie van vijf ontwerpen, waarmee ze sinds 2013 het traditionele Leids Laken – het bestaat al zeven eeuwen – nieuw leven inblazen. Ontwerpers kregen de opdracht een nieuwe stof te creëren op basis van oude ambachten en nieuwe technieken, net als de Leidse Lakens. Hiervoor kregen ze toegang tot de stoffen- en stalencollectie van het museum.

Amfora vazen, Museum de Lakenhal

Inspiratie

De bebloemde stof van Edwin Oudshoorn, die zelf vier jaar in Leiden heeft gewoond, is nummer drie in de serie. Edwin werd bij zijn stofontwerp geïnspireerd door de collectie Amphora-aardewerk, vol sierlijke motieven met bloemen en vogels. Als stof koos de ontwerper voor een soepele, crèmekleurige, wollen stof met een ingeweven raster dat de ruiten van de stofstalen in hun enveloppen weerspiegelt. ‘Ik viel meteen voor de Amphora vazen, maar ik vond het ook zo leuk om te zien hoe de stofstaaltjes werden ingepakt in papiertjes, en zo netjes geordend,’ vertelde Oudshoorn tijdens de lancering.

Museum de Lakenhal

Bloemenzee

Zelf maakte Oudshoorn een jurk van de stof, om een voorbeeld te geven wat ermee gedaan kan worden. Tentoongesteld temidden van een zee van bloemen in Hôtel Droog bij de presentatie van de jurk en de stof, heb je als toeschouwer inderdaad bijna niet meer door dat het een wollen stof is. Eerdere ontwerpers van het Leids Laken waren kunstenaar Christie van der Haak en designer Mae Engelgeer. Na de heropening van het museum in 2019 zijn de nieuwe Leidse Lakens per meter te koop in de museumwinkel, en zijn de ontwerpen, waaronder deze jurk van Oudshoorn, ook te bewonderen.

Museum De Lakenhal

Chrissy Teigen bevallen van een jongetje

 

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Vogue.nl.
Dit vinden wij jammer, want Vogue.nl is mede dankzij deze advertenties gratis toegankelijk.
Wil je een uitzondering maken voor Vogue.nl, of meer lezen over hoe wij met advertenties omgaan?
Klik dan hier. Veel dank!

Maak een uitzondering voor Vogue.nl > Sluiten