Vogue
Er komt een grote Azzedine Alaïa expositie aan, mede gecureerd door de wijlen ontwerper

cultuur

Er komt een grote Azzedine Alaïa expositie aan, mede gecureerd door de wijlen ontwerper

Datum
Getty Images

Een grote expositie over wijlen modeontwerper Azzedine Alaïa zal in de lente van 2018 openen in het Design Museum in Londen. De expositie genaamd Azzedine Alaïa: The Couturier zal vijf maanden lang vanaf 10 mei te zien zijn in de Britse hoofdstad en meer dan 60 couturestukken uit het archief van de ontwerper behelsen.

Een van de laatste projecten voor zijn dood

En het meest bijzondere: de ontwerper heeft nog meegewerkt aan de expositie voor zijn onverwachte overlijden, afgelopen maand. Tot aan zijn dood in november werkte de van oorsprong Tunesische Alaïa met curator Mark Wilson samen om zelf stukken uit zijn archief te selecteren. Wat mogelijk dé motivatie wordt voor internationale bezoekers om de overtocht naar Londen te maken: om nog even oog in oog te staan met een van de laatste grote projecten van de meester. Daarnaast heeft Alaïa ook het creatieve proces voor het museum vastgelegd, wat betekent dat ook modestudenten hun ogen en oren tegoed kunnen doen. 

'Na zijn onverwachte overlijden op 18 november 2017, zal het Design Museum nu een unieke expositie presenteren die Alaïa zelf gepland heeft, waarin hij zijn passie en energie voor mode laat zien, zoals hij zelf graag gewild had dat het tentoon werd gesteld,' vertelt een woordvoerder van het museum in een persbericht. 'Azzedine Alaïa werd gedurende zijn leven erkend als een meesterlijke couturier die de tijdloze schoonheid van de vrouwelijke vorm wist te vertalen in de meest geraffineerde vormen van haute couture'. 

Emotioneel eerbetoon

De bekendmaking van de expositie komt een week na het emotionele eerbetoon van Azzedine's muses tijdens de Fashion Awards van de British Fashion Council, waar Naomi Campbell, Stephanie Seymour, Veronica Webb maar ook de Nederlandse Imaan Hammam en andere vrienden van de ontwerper zich op het podium uitspraken over zijn invloed en nalatenschap op de modeindustrie. 'Iedereen in deze ruimte weet dat Azzedine het lichaam van een vrouw kon transformeren tot iets speciaals, je er fantastisch uit kon laten zien maar nog steeds als een echte vrouw, vertelde Naomi Campbell. 'Hij wist de essentie van vrouwelijkheid te vangen. Maar naast zijn werk als ontwerper, vanaf de tweede dag dat ik hem ontmoette, werd hij ook mijn papa.' 

Het gaat niet goed met Barbie, en dit is waarom

 

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Vogue.nl.
Dit vinden wij jammer, want Vogue.nl is mede dankzij deze advertenties gratis toegankelijk.
Wil je een uitzondering maken voor Vogue.nl, of meer lezen over hoe wij met advertenties omgaan?
Klik dan hier. Veel dank!

Maak een uitzondering voor Vogue.nl > Sluiten