Vogue
Erwin Olaf schenkt werk aan Rijksmuseum en komt met grote expositie

cultuur

Erwin Olaf schenkt werk aan Rijksmuseum en komt met grote expositie

Datum
Auteur
Door de redactie
Erwin Olaf, Vogue Nederland, oktober 2013.

Fotograaf Erwin Olaf (58) schenkt het Rijksmuseum in één klap vijfhonderd werken. Om precies te zijn bestaat de gift uit 412 foto’s, zeven video’s en talloze tijdschriften en boeken, zo meldt De Volkskrant.

Kerncollectie

Hiernaast koopt het Rijksmuseum met behulp van de BankGiro Loterij voor 200 duizend euro zestig foto’s en drie video’s aan. De geschonken een aangekochte kunst representeren de kern van Olaf’s oeuvre, aldus het Rijksmuseum. Komende twee jaar zal er in overleg met de Amsterdamse fotograaf worden bepaald wat voor nieuw werk er aan de collectie wordt toegevoegd. Volgens Rijksmuseum-directeur Taco Dibbits, kon het werk van Erwin Olaf niet ontbreken in de nationale fotocollectie van het museum – in totaal zo’n 200 duizend foto’s.

Vakmanschap

‘Hij is een van de belangrijkste fotografen van het laatste kwart van de 20e eeuw. Niet alleen omdat hij de homo-emancipatie een gezicht heeft gegeven, ook omdat zijn werk diep geworteld is in de visuele Nederlandse kunst. Denk aan de overeenkomsten met de eenzaamheid van de treurende Jeremia van Rembrandt of de klare lijn en strikte regie in de schilderijen van Vermeer. Als je kijkt naar zijn zorgvuldige afdrukken past hij, als neurotisch perfectionist, ook in de Nederlandse traditie van het vakmanschap,’ legt Dibbits uit aan De Volkskrant.

Staatsieportret 2018, RVD - Erwin Olaf

Onsterfelijk

Erwin, die al driemalig verantwoordelijk was voor de portretten van de koninklijke familie, stelt geen verdere eisen aan de schenking van zijn werk. ‘Mijn werk is in goede handen. Dan ga ik niet zeuren over hoe vaak ik zou willen dat het wordt tentoongesteld. Ik zou het wel jammer vinden als er geen poging wordt gedaan om na mijn dood te kijken of ik tot de onsterfelijken kan behoren. Maar als dat niet lukt, even goede vrienden.’ Toch zal het Rijksmuseum volgend jaar een tentoonstelling van Olaf’s foto’s creëren, samen met de eigen collectie Hollandse Meesters. Naar aanleiding van Olafs 60ste verjaardag zullen ook het Gemeentemuseum en het Fotomuseum Den Haag een expositie rondom de fotograaf presenteren, van zijn controversiële vroege werken tot meer recentelijke ingetogen fotoseries. Genoeg op de agenda dus voor Erwin Olaf-fans.

Nee, Meghan Markle wil niet president van de Verenigde Staten worden

 

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Vogue.nl.
Dit vinden wij jammer, want Vogue.nl is mede dankzij deze advertenties gratis toegankelijk.
Wil je een uitzondering maken voor Vogue.nl, of meer lezen over hoe wij met advertenties omgaan?
Klik dan hier. Veel dank!

Maak een uitzondering voor Vogue.nl > Sluiten