Vogue
In memoriam: waarom wiskundige Maryam Mirzakhani een voorbeeld is voor vrouwen wereldwijd

cultuur

In memoriam: waarom wiskundige Maryam Mirzakhani een voorbeeld is voor vrouwen wereldwijd

Datum
Stanford News Service

Wiskundig genie Maryam Mirzakhani (40) overleed zaterdag 15 juli aan borstkanker. De hoogleraar van Stanford Universiteit was een gerespecteerde bekende in de wiskundige gemeenschap en bovendien een groot voorbeeld voor veel vrouwen. In 2014 won ze de Fields Medal, een prestigieuze wiskundige prijs vergelijkbaar met de Nobelprijs. Zij was de eerste Iraniër en de eerste vrouw die deze prijs ooit heeft gewonnen. Op dat moment werd wereldwijd besproken hoe de positie van vrouwen in de wiskunde verbeterd zou kunnen worden. Tot de teleurstelling van velen werd Mirzakhani's stoere korte coupe en prachtige halslijn niet getoond op de beelden van Iraanse media, die de foto's van haar zelfs bewerkten zodat dit niet zichtbaar was. Toch werd ze ook door Iran gezien als een invloedrijk persoon, de premier deelde zijn verdriet via Twitter.

Emblematisch figuur voor Iran en vrouwen

Nu worden veel berichten gedeeld van Iraanse media en politici over het grote verdriet dat het overlijden van Mirzakhani teweeg brengt. Dit keer worden veel oude foto’s van Mirzakhani gebruikt, met hoofddoek. Hiernaast reageert ook de internationale wiskundige gemeenschap ontzet door het trieste nieuws. De Iraans-Amerikaanse wiskundige Firouz Naderi deelde via Twitter: ‘Een licht is vandaag gedoofd... veel te snel. Het breekt mijn hart’. Collega Fieldmedaille winnaar Cédric Villani schreef: ‘Prachtige geest, prachtige ziel, fantastische vrouw. Emblematisch figuur voor Iran en voor vrouwen in de wetenschap.’

Carrière

Mirzakhani werd geboren in Teheran, en studeerde daar aan de Sharif Universiteit. Al snel viel het veel hoogleraren en andere studenten op dat dit meisje talent had. Ze verhuisde naar Amerika om haar carrière als hoogleraar wiskunde te starten bij Harvard Universiteit. Ze eindigde haar carrière ook in de V.S., maar dan als winnaar van een prestigieuze prijs en inmiddels beroemd hoogleraar aan de westkust. De Iraanse werd geprezen voor haar werk met betrekking tot patronen van oppervlakken. Ze wilde de vraag beantwoorden of een biljartbal alle delen van het laken zou raken als deze maar lang genoeg zou rondkaatsen. Welk patroon zou de bal dan maken? Voor deze en vele andere wiskundige puzzels ging Mirzakhani vaak te werk op de grond, al tekenend op grote vellen papier. Het resulteerde vaak in grote boeiende patronen, wat haar werk uiteindelijk kenmerkte.

Rest in Peace

Door de wiskundige gemeenschap zal ze gemist worden om al het werk wat zij verrichtte voor het vak, terwijl de vrouwengemeenschap dit weekend een belangrijk voorbeeld verloren. Stanford Universiteit heeft ook al gereageerd op het verdrietige nieuws. ‘Maryam heeft ons te vroeg verlaten, maar haar invloed zal blijven leven in alle vrouwen die zij heeft geïnspireerd om wiskunde en de wetenschap te studeren en hier hun levenswerk aan op te dragen. Maryam was een briljante wiskundige theoreticus en daarnaast een bescheiden persoon die alleen erkenning en prijzen accepteerde in de hoop dat het andere vrouwen zou kunnen aanmoedigen … ze zal erg gemist worden hier op Stanford en over de hele wereld,’ aldus Stanford president Marc Tessier-Lavigne.

Deze Nederlandse datavisualizer brengt op opzienbare wijze Airbnb in Amsterdam in kaart

 

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Vogue.nl.
Dit vinden wij jammer, want Vogue.nl is mede dankzij deze advertenties gratis toegankelijk.
Wil je een uitzondering maken voor Vogue.nl, of meer lezen over hoe wij met advertenties omgaan?
Klik dan hier. Veel dank!

Maak een uitzondering voor Vogue.nl > Sluiten