Vogue
Lena Dunham heeft haar baarmoeder laten verwijderen als gevolg van endometriose

cultuur

Lena Dunham heeft haar baarmoeder laten verwijderen als gevolg van endometriose

Datum
Auteur
Pauline Breeuwsma
Getty Images

Lena Dunham vertelt in een nieuw essay in het maartnummer van de Amerikaanse Vogue hoe ze in de afgelopen maanden een baarmoederverwijdering heeft ondergaan, in een poging om haar jarenlange strijd tegen vreselijke pijn voortkomend uit endometriose* te beëindigen. 

Goudeerlijk over medische situatie

De 31-jarige actrice en regisseur heeft een volledige hysterectomie** ondergaan, waarbij zowel de baarmoeder als de baarmoederhals worden verwijderd. Lena is in het essay goudeerlijk en gedetailleerd over de procedure en haar medische situatie.  Zo vertelt ze hoe ze na het ontwaken uit de operatie ontdekte dat haar voortplantingsorganen er nog veel erger aan toe waren dan ze dacht: 'Naast endometriose en een vreemde bobbel-achtige uitstulping en een membraan, heb ik omgekeerde bloedingen, oftewel als ik ongesteld ben dan stroomt mijn maag vol met bloed. Mijn eierstokken zijn vast gaan zitten om de spieren rondom zenuwen in mijn rug die ons doen lopen. En laten we het vooral niet over mijn baarmoederslijmvlies hebben. Het enige prachtige detail is dat het orgaan (de baarmoeder red.), dat normaliter de vorm heeft van een gloeilamp, de vorm had van een hart.' 

Jaren van complexe operaties

Lena vertelt verder dat de beslissing om de operatie te ondergaan een hele moeilijke was, na 'jaren van complexe operaties die inmiddels op twee handen niet meer te tellen zijn' en zelfs alternatieve behandelingen zoals 'bekkenboddemtherapie, massagetherapie, pijntherapie, kleurtherapie, accupunctuur,' en yoga te hebben geprobeerd. Ze heeft al drie keer in het ziekenhuis gelegen in minder dan een jaar voor endometriose. Afgelopen april onderging ze een operatie om haar eierstokken los te maken van haar rectumwand. Daarna verklaarde Lena dat ze endometriose-vrij was. Maar helaas op 1 mei vorig jaar, tijdens haar verschijning bij het Met Gala in New York, werd ze met spoed naar het ziekenhuis gebracht met complicaties. In de dagen erna annuleerde Lena haar landelijke 'Lenny IRL' tour, waarbij ze fans vertelde dat ze 'ik in de grootst mogelijke fysieke pijn verkeer die ik ooit heb gehad' nadat doktoren meer endometriose ontdekten tijdens de operatie. 

Een toekomst mét kinderen

Ondanks deze heftige operatie en beslissing, is Lena optimistisch over haar toekomst mét kinderen, want ze is vastberaden deze te hebben. 'Binnenkort zal ik weten of mijn eierstokken, die nog ergens verstopt zitten tussen mijn organen en littekens, eitjes hebben. Adoptie is ook een geweldige optie die ik met alle mogelijke middelen zal nastreven.'

*Wat is endometriose?
Zoals uitgelegd door de Endometriose Stichting: 'Endometriose is een ziekte waarbij weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies (endometrium) buiten de baarmoederholte voorkomt. Dit weefsel zit dan op het buikvlies en/of andere organen in de onderbuik. Het groeit daar, het kan ook ingroeien en zorgt voor een chronische ontsteking met een scala van klachten. Bijvoorbeeld als endometriose in de darmwand zit kan het darmproblemen geven en pijn bij de ontlasting ontstaan. De chronische ontsteking zorgt voor verminderde vruchtbaarheid, die overigens ook het gevolg kan zijn van vergroeiingen en verklevingen van eileiders en eierstokken. De oorzaak van endometriose is niet bekend, maar er zijn verschillende theorieën. Het is zeer waarschijnlijk dat er bepaalde genen verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van deze ziekte. Vrouwen met een eerstegraads familielid met endometriose hebben een groter risico dat zij ook endometriose krijgen.' Kijk voor meer informatie over endometriose de site van de Endometriose Stichting.

**Wat is een volledige hysterectomie zoals ondergaan door Lena Dunham, en hoe vaak komt dit voor bij vrouwen?
Het operatief verwijderen van de baarmoeder en baarmoederhals heet in medische termen een volledige hysterectomie. Er kunnen naast bovenstaande ernstige vorm van endometriose van Lena vele andere redenen zijn om over te gaan tot een baarmoederverwijdering, bijvoorbeeld: kanker van de baarmoeder, eileiders, eierstokken, een grote kans op het krijgen van kanker, grote vleesbomen, een ernstige verzakking van de baarmoeder (vooral op oudere leeftijd), continue heftige buikpijn klachten specifiek veroorzaakt door de baarmoeder, menstruatie klachten die niet op een andere manier te behandelen zijn. 1 op de 10 vrouwen in Nederland ondergaan in haar leven een baarmoederverwijdering. 

Dit moet je weten over de nieuwe donorwet, zojuist aangenomen door de Eerste Kamer

 

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Vogue.nl.
Dit vinden wij jammer, want Vogue.nl is mede dankzij deze advertenties gratis toegankelijk.
Wil je een uitzondering maken voor Vogue.nl, of meer lezen over hoe wij met advertenties omgaan?
Klik dan hier. Veel dank!

Maak een uitzondering voor Vogue.nl > Sluiten