Vogue
Salma Hayek reageert op de ophef rondom de Frida Kahlo barbiepop

cultuur

Salma Hayek reageert op de ophef rondom de Frida Kahlo barbiepop

Datum
Barbie

Niet iedereen is even blij met de nieuwe Inspiring Women’ barbiepoppen, met onder andere Frida Kahlo en Amelia Earhart. De nabestaanden van Frida Kahlo dreigen met juridische stappen als speelgoedfabrikant Mattel niet afziet van de verkoop van hun nieuwe Barbie. Ook Salma Hayek, die in 2002 de rol de rol van Frida Kahlo vertolkte in film Frida, heeft nu haar mening gegeven over de situatie.

Rolmodel

Dinsdag kondigde Mattel naar aanleiding van Internationale Vrouwendag aan dat ze een reeks Barbies uitbrengen onder de noemer Inspirerende Vrouwen. De poppen zijn een eerbetoon aan in totaal 14 hedendaagse en historische vrouwelijke rolmodellen. De familie reageerde ontevredenheid, omdat de pop volgens hen helemaal geen juist beeld weergeeft van de kunstenares en dat ze geen toestemming hebben gevraagd. De fysieke kenmerken die typerend voor Kahlo waren, ontbreken in dit ontwerp. 'De pop heeft geen unibrow en draagt geen authentieke Mexicaanse jurk,' zegt Frida's dochter over het ontwerp. Actrice Salma Hayek reageert via Instagram. ‘Frida Kahlo probeerde nooit om er uit te zien of te zijn als iemand anders. Ze vierde haar uniekheid. Hoe kunnen ze van haar een Barbie maken?’ schreef Hayek.

Toestemming

Ook Frida’s achternicht, Mara Romeo Pinedo, en haar dochter Mara de Anda Romeo vinden het schandalig dat er een barbiepop van Frida is gemaakt, vertellen ze aan de Britse krant The Telegraph. ‘Ten eerste hebben ze hier geen toestemming voor gevraagd,’ zegt Anda Romeo, ‘en daarnaast kun je niet zomaar van een pop Frida Kahlo maken door wat bloemen in haar haar te steken en haar een kleurrijke jurk aan te doen.’ Mattel, fabrikant van Barbie, geeft aan de rechten te hebben gekregen via de Frida Kahlo Foundation. Deze stichting beweert weer toestemming te hebben gekregen van de nicht van de Frida, Isola Pinedo Kahlo, die in 2007 is overleden.

Rechtszaak

De advocaat van de familie, Pablo Sangri, zegt Mattel voor de rechter te slpeen als Mattel niet binnen een paar dagen contact met de familie opneemt. Michelle Chidoni, vicepresident van Mattel, denkt juist dat Frida’s barbievariant jonge kinderen kennis laat maken met haar verhaal. ‘Deze poppen zijn verbeeldingen van geweldige vrouwen die geweldige dingen hebben gedaan in hun tijd, en ze representeren echte voorbeelden en verhalen om meisjes te inspireren. Deze pop laat ze kennis maken met Frida’s verhaal.’

Als je hond aan de Prozac moet omdat je dacht dat hij een handtas was

 

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Vogue.nl.
Dit vinden wij jammer, want Vogue.nl is mede dankzij deze advertenties gratis toegankelijk.
Wil je een uitzondering maken voor Vogue.nl, of meer lezen over hoe wij met advertenties omgaan?
Klik dan hier. Veel dank!

Maak een uitzondering voor Vogue.nl > Sluiten