Vogue
Sterke Vrouwen

cultuur

Sterke Vrouwen

Datum
Auteur
Roy Kahmann

Het was Saskia Noort, in een van haar columns, die mij het idee gaf om ‘Sterke Vrouwen’ te laten zien. En dan met name sterke vrouwelijke fotografen. In de jaren vijftig tot en met zeventig waren de sterke dames in de fotografie op één hand te tellen. Emmy Andriesse, Ata Kandó en Eva Besnyö bepaalden het beeld, gezien vanuit de vrouw.
De laatste werd de eerste ‘grande dame’ van de Nederlandse fotografie. Hoewel Eva net zoals Ata in Hongarije is geboren. Ata Kandó wordt deze maand 99 jaar en nog steeds is zij sterk geëngageerd bezig met fotografie. 
We moesten tot begin jaren negentig wachten op het volgende grote talent. Rineke Dijkstra brak in de kunstwereld internationaal door met haar serie Strandportretten (1992). Dit iconische werk is nog steeds het boegbeeld van de Nederlandse fotografie uit die tijd. Het New Yorkse Guggenheim toont overigens nog tot oktober een overzichtstentoonstelling. Na de doorbraak van Rineke stonden er gelukkig meerdere vrouwelijke talenten op. Eind jaren ’90 eerst Inez van Lamsweerde, vlak daarna Desiree Dolron - kort daarop gevolgd door Hellen van Meene.
Allen fotografen die, mede door topkunstgalleries uit de UK en US, gepresenteerd werden aan internationale kunstliefhebbers en zo internationale bekendheid kregen. In de modefotografie is Inez een absolute top tien speler en zelfs autonoom kunstenaar Dolron is recentelijk weer gevraagd door Louis Vuitton voor een internationale campagne.
Nederlandse sterke vrouwen draaien dus mee in de internationale fotografiewereld. Vanaf hun bekendheid in het begin van deze eeuw tot op heden, brachten de kunstopleidingen een ware golf Nederlands talent op de markt. Teveel om op te noemen, maar ik voorspel, dat er binnen nu en vijf jaar meerdere vrouwen bepalend zullen zijn voor de Nederlandse fotografie.  Willen jullie één tip? Viviane Sassen.

Rineke Dijkstra's expositie in het Guggenheim in New York is nog tot 3 oktober te zien.

Hellen van Meene

Rineke Dijkstra, Strandportretten

Inez van Lamsweerde en Vinoodh Matadin, Kate Moss

Viviane Sassen, die in 2007 de Prix de Rome won.

Kate Covers

 

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Vogue.nl.
Dit vinden wij jammer, want Vogue.nl is mede dankzij deze advertenties gratis toegankelijk.
Wil je een uitzondering maken voor Vogue.nl, of meer lezen over hoe wij met advertenties omgaan?
Klik dan hier. Veel dank!

Maak een uitzondering voor Vogue.nl > Sluiten