Vogue
Van Goghs verloren meesterwerken terug in Amsterdam

cultuur

Van Goghs verloren meesterwerken terug in Amsterdam

Datum
Zeegezicht bij Scheveningen, 1882.

Veertien jaar geleden vond een van de meest memorabele kunstroven uit de 21e eeuw plaats: in een mum van tijd werden twee kostbare Van Gogh schilderijen van de muur gehaald. Ze leken voorgoed spoorloos. Tot in september 2016 de Italiaanse politie de ontvreemde werken wist op te sporen tijdens een inval in Napels; ze zouden in het bezit van een maffiaclan, die onderdeel uitmaakt van de Camorra. Nadat ze nog een aantal weken in het Museo di Capodimonte zijn getoond – 'Wij vonden het passend om de schilderijen ook te laten zien aan de Italiaanse bevolking en in het bijzonder de Napolitanen. Het is in zekere zin een dankbetuiging aan de Italiaanse autoriteiten,' aldus Van Gogh Museums Axel Rüger aan de NOS – zijn ze nu eindelijk onderweg naar huis, met dank aan juwelenmerk Bulgari en de Italiaanse ambassade.

Vastberaden

Terwijl de Italiaanse ambassade al vanaf het begin vastberaden was het Van Gogh Museum bij te staan de werken naar Nederland te brengen en te restaureren, wierp ook het Italiaanse juwelenmerk Bulgari zich al snel op om het culturele erfgoed te beschermen. Zij namen de verantwoordelijkheid op zich om de stukken veilig te vervoeren. Dat is gelukt: Zeegezicht bij Scheveningen uit 1882 en Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Neunen uit 1884 zijn inmiddels in Amsterdam. Rüger noemt de terugkeer van de verloren gewaande werken 'een wonder'.

Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen, 1884.

Waarom Bulgari?

Waarom een modemerk als Bulgari een Nederlands kunstmuseum helpt? Het merk gelooft dat kunst en juwelen veel meer gemeen hebben dan het publiek wellicht denkt. Bulgari vindt constant inspiratie in de kunsten, waardoor er een nauwe verbondenheid tussen de twee kunstvormen is ontstaan. Bovendien heeft Bulgari zich altijd ingezet voor artistiek erfgoed en hechten zij grote waarden aan het restaureren van elke vorm van kunst. Zo hebben zij zelfs de Spaanse trappen in Rome helpen restaureren. Het museum Van Gogh is in elk geval zeer content met de terugkeer van de prachtige schilderijen, en daarbij de hulp van de ambassade en het Italiaanse juwelenhuis. De kunsthistorische waarde van de werken voor de collectie zijn uiteraard zeer groot.

Nieuwe expositie geeft inzage in Jackie Kennedy's kinderjaren

 

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Vogue.nl.
Dit vinden wij jammer, want Vogue.nl is mede dankzij deze advertenties gratis toegankelijk.
Wil je een uitzondering maken voor Vogue.nl, of meer lezen over hoe wij met advertenties omgaan?
Klik dan hier. Veel dank!

Maak een uitzondering voor Vogue.nl > Sluiten