Vogue
Wat is de Power van het feminisme van de Spice Girls in 2017?

cultuur

Wat is de Power van het feminisme van de Spice Girls in 2017?

Datum
Auteur
Mary Wang
Getty Images

Het zegt iets over de staat van onze maatschappij dat de songtekst, “Yo, I’ll tell you what I want, what I really really want”, nog steeds als een feministisch statement wordt gezien. Het is inmiddels meer dan twintig jaar geleden dat de Spice Girls Wannabe hebben uitgebracht, maar de popgroep heeft nog steeds zo’n sterke symbolische waarde dat zelfs de Verenigde Naties een remake van het nummer hebben gemaakt ter ere van een wereldwijde campagne voor vrouwenrechten. In de VN versie is het antwoord op “what I really really want” het beëindigen van geweld tegen vrouwen, een gelijkwaardig salaris tussen de seksen en universeel toegang tot onderwijs.

'De Spice Girls wisten hoe ze underground feministische subculturen moesten vertalen, in simpele slogans, naar een breder publiek.'

Mary Wang

Als feminisme om keuzes gaat, dan boden de Spice Girls mijn zeven-jarige zelf een hele duidelijke optie. Ik hoefde niet zo gepolijst te zijn als Britney, of zo goed te kunnen zingen als Christina. Ik kon lachen, gillen, mijzelf niet al te serieus nemen, en alsnog de wereld domineren. De baas worden, daar ging het ze om: in Spice Up Your Life vliegen de meisjes op zwevende surfboards door de stad van de toekomst, in Stop nemen ze een bejaardentehuis over met hun show, en in hun film Spice World kapen ze een dubbeldekker en racen ze door Londen.

Wat de popgroep zo vernieuwend maakte was niet alleen hoe spicy ze waren maar vooral hoe ze echte meisjes representeerden. Ondanks hun korte rokjes, diepe decolletés en daadwerkelijke leeftijden, spraken de Girls een jonge doelgroep van pre-teens aan die meer vragen hadden over hun ongesteldheid dan hun seksuele rechten. Ook al hadden de Spice Girls hun ideeën te danken aan underground sub-culturen zoals de Riot Grrrls punk-beweging, wisten de Girls hoe ze het moesten vertalen, in simpele slogans, naar een breder publiek. De Spice Girls waren de voorlopers op het zoete pop-feminisme die de wereld wel heeft overgenomen: Beyoncé die We run the world, girls zingt, Tavi Gevinson die tiener-tijdschrift Rookie heeft opgericht om meisjes te ondersteunen, en millennial pink dat een feministisch symbool is geworden.

Maar ook kleine meisjes worden groot, en ook kleine meisjes merken dat het minder makkelijk is om te zeggen “what I really really want” in een salarisonderhandeling dan op het schoolplein. Volgens feministisch theorist Nancy Fraser hebben sociale bewegingen uit de jaren zestig en zeventig zich te veel gestort op de erkenning van verschillende groepen, maar is daardoor de distributie van welvaart en goederen ten onder gegaan. Oftewel, het is leuk dat meisjes nu serieus genomen worden als identiteit en sociale groep, maar zijn we er daadwerkelijk zo veel op vooruit gegaan op praktische gebieden? Vrouwen verdienen nog steeds 20 procent minder dan mannen in het bedrijfsleven, betaald vaderschapsverlof staat voorlopig op maar twee kleine dagen, en maar 18 procent van de hoogleraren in Nederland is vrouw.

'Maar ook kleine meisjes worden groot, en ook kleine meisjes merken dat het minder makkelijk is om te zeggen “what I really really want” in een salarisonderhandeling dan op het schoolplein.'

Mary Wang

Als we met deze lens naar “Girl Power” kijken, bezit Victoria Beckham, oftewel Posh Spice, de meest langdurende feministische waarde. Ze heeft haar verleden als voetbalvrouw achter zich gelaten en bewezen - tegen vele verwachtingen in - dat ze serieus genomen kan worden als mode ontwerper. Beckham heeft in 2014 37 miljoen euro omzet gedraaid, terwijl ze vorig jaar een samenwerking aan is gegaan met Amerikaans warenhuis Target. Bovendien spreken Beckhams ontwerpen over wat voor vrouw ze in gedachte heeft: haar stukken zijn elegante essentials die je makkelijk naar werk kan dragen en de hele dag comfortabel in kan voelen. Oftewel, “girl power” vertaald naar de vrouw die moet werken voor haar geld (al is het om de jurken te kunnen veroorloven).

Ik vraag me wel eens af hoe ik me zou voelen als de Spice Girls nu pas waren begonnen, nu ik grotere zorgen aan mijn hoofd heb dan mijn huiswerk. Hoe zouden Spice Girls liedjes moeten klinken in 2017? Iets als, “If you wanna be my lover, you gotta be a good parent”? Of, “Stop right now, pay me just as much”?

Beyoncé's tweeling is geboren!

 

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Vogue.nl.
Dit vinden wij jammer, want Vogue.nl is mede dankzij deze advertenties gratis toegankelijk.
Wil je een uitzondering maken voor Vogue.nl, of meer lezen over hoe wij met advertenties omgaan?
Klik dan hier. Veel dank!

Maak een uitzondering voor Vogue.nl > Sluiten