Vogue
Wonder Woman, de superheldfilm die het glazen plafond van Hollywood doorbreekt!

cultuur

Wonder Woman, de superheldfilm die het glazen plafond van Hollywood doorbreekt!

Datum
Auteur
Vere van Gool

Het is nu al dé blockbuster van 2017, trending topic op twitter, en heeft raving reviews in de media: de film Wonder Woman is een must-see, in een politiek klimaat waarin men behoefte heeft aan vrouwelijke superhelden.

Dit maakt Wonder Woman nu al de belangrijkste film van 2017. Een nieuw begin in Hollywood, een waar vrouwen centraal kunnen staan.

Je kent haar wel, ze is knap, sterk, elegant, én emotioneel. De vrouw die we allemaal willen zijn. In de wereld van Wonder Woman bestaat ze, én heeft ze ook nog eens superkrachten om oorlog uit te roeien. Wonder Woman speelt zich af op een paradijselijk eiland dat alleen door vrouwen wordt bewoond. Het verhaal volgt de jeugd van Diane, (gespeeld door de prachtige Israëlische actrice Gal Gadot), die als krijger traint in een volledig vrouwelijk leger (met Doutzen Kroes, Robin Wright, en Connie Nelsen). Buiten het eiland is inmiddels de Eerste Wereldoorlog uitgebarsten, en als Amerikaans gevechtspiloot Steve (gespeeld door Chris Pine) op het eiland crasht, wordt Diane verleid haar leven te wijden aan het stoppen van de Eerste Wereldoorlog. Ze reist met Steve mee naar Engeland, België en Duitsland om te vechten tegen het kwaad, waar ze vervolgens ontdekt wat haar ware bestemming is: de oorlog uit te roeien door liefde te verspreiden als Wonder Woman.

Waarom de kracht van de vrouw toch altijd op de liefde aankomt is een vraagmaar Wonder Woman is ook de eerste grote superheldenfilm met een vrouwelijke hoofdrol en de eerste big budget Hollywood film geregisseerd door een vrouw (Patty Jenkins had maar liefst een budget van 130 miljoen euro).

Wonder Woman is een prima verfilming van een stripverhaal met knappe acteurs, maar het is ook een oorlogsfilm met grotendeels mannelijke, witte acteurs met een boodschap die niet veel verder gaat dan dat oorlog slecht is en dat liefde overwint. En, naast dat het toch echt wel bevrijdend is om een vrouw van mannen te zien winnen op het grote scherm, heeft Wonder Woman ook al 200 miljoen euro in het openingsweekend binnengehaald  - een ongekend record voor een film gemaakt dóór vrouwen, vóór vrouwen en over vrouwen. Dit maakt Wonder Woman nu al de belangrijkste film van 2017, en deze film markeert een nieuw begin in Hollywood, een waar vrouwen centraal kunnen staan. En dat is feminisme: meer films gemaakt door vrouwen, met meer superhelden die gespeeld worden door vrouwen. Het wordt tijd dat vrouwen weer het gevecht aan gaan. Of zoals een bioscoopbezoeker naast me zei: “Wow, I can’t wait to join this army of women”.

'En nu?' Pepijn Lanen vertelt op Vaderdag over zijn weg naar het vaderschap

 

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Vogue.nl.
Dit vinden wij jammer, want Vogue.nl is mede dankzij deze advertenties gratis toegankelijk.
Wil je een uitzondering maken voor Vogue.nl, of meer lezen over hoe wij met advertenties omgaan?
Klik dan hier. Veel dank!

Maak een uitzondering voor Vogue.nl > Sluiten