Vogue
De tentoonstelling High Society in het Rijksmuseum is een lust voor het oog

cultuur

De tentoonstelling High Society in het Rijksmuseum is een lust voor het oog

Datum
Auteur
Fiona Hering
David van Dam, Rijksmuseum

De tentoonstelling High Society in het Rijksmuseum, die gisteren met een cocktail officieel werd geopend, is een lust voor het oog. Negenendertig levensgrote portretten van machtige vorsten, excentrieke aristocraten en puissant rijke burgers door de grote meesters uit de kunstgeschiedenis (onder wie Velázquez, Gainsborough, Veronese, Munch en Manet) geven een overzicht van vier eeuwen mode. Met Rembrandts Marten Soolmans en Oopjen Coppit als stralende middelpunt.

Uiteraard zijn alle personen op hun paasbest afgebeeld, maar de tentoonstelling geeft daarnaast ook een in kijkje in het informele leven van de welgestelden. Ruim tachtig (soms pornografische) prenten en tekeningen uit de Rijksmuseumcollectie laten zien wat zich veelal achter gesloten deuren afspeelde: feesten, drinken, gokken, amoureuze ontmoetingen en geheime minnaars. Bekijk een selectie van enkele interessante portretten in onderstaande gallery. 

En vergeet tot slot zeker niet stil te staan bij het einde van de expositie, waar je de juwelenlijn van Choices by DL en sieraden geïnspireerd op het schilderij van Oopjen Coppit kunt bewonderen. Choices by DL, dat dit jaar diens 10-jarig jubileum viert, is vanaf nu ook verkrijgbaar in het Rijksmuseum.

De tentoonstelling High Society is tot en met 3 juni te zien in het Rijksmuseum in Amsterdam. 

Waarom Kendall Jenner in het ziekenhuis belandde na een vitamine infuus

 

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Vogue.nl.
Dit vinden wij jammer, want Vogue.nl is mede dankzij deze advertenties gratis toegankelijk.
Wil je een uitzondering maken voor Vogue.nl, of meer lezen over hoe wij met advertenties omgaan?
Klik dan hier. Veel dank!

Maak een uitzondering voor Vogue.nl > Sluiten