Meghan Markle heeft alles in zich om het Britse koningshuis op diens grondvesten te doen trillen

Meghan Markle heeft alles in zich om The Crown op haar grondvesten te doen trillen.

meghan-markle
Getty Images

Ze is een feminist, activist, een gescheiden vrouw met een zwarte moeder en wordt een belangrijk gezicht van een van de meest traditionele bolwerken in Europa: het Britse koningshuis. Meghan Markle heeft alles in zich om The Crown op haar grondvesten te doen trillen.

'Als elf-jarige schreef ze Hillary Clinton omdat ze het niet eens was met een seksistische reclame'

‘Ik ben trots dat ik een vrouw ben, en een feminist.’ Deze woorden van de Amerikaanse Meghan Markle tijdens een speech voor de Verenigde Naties gingen in een loop de tv-zenders over op de dag dat Kensington Palace de verloving van prins Harry met Markle bekend maakte. Voor miljoenen Amerikanen werden de tientallen Hollywoodfilms over het gewone meisje dat een buitenlandse prins trouwt ineens werkelijkheid.

Vrouwenrechten

Alleen is de 36-jarige Markle allesbehalve een standaard aanstaande royal vrouw-van. Ze is de belichaming van de Amerikaanse selfmade woman en al jarenlang zeer uitgesproken over onrecht en ongelijkheid. Ze vocht zich als actrice met een gemengde achtergrond op in het keiharde Hollywood waar alles om labels draait (zwart, wit, blond, jong) tot een hoofdrol als succesvolle zakenvrouw in een van de populairste televisieseries van de afgelopen jaren, Suits. Ze gebruikte haar bekendheid om tientallen columns en essays te schrijven in de Amerikaanse media over vrouwenrechten en racisme: in Time over het taboe op menstruatie in ontwikkelingslanden; in Elle een raak stuk over hoe het is om in Amerika op te groeien als kind van een zwarte moeder en witte vader. Ze was nog maar elf jaar toen ze een machtige producent van afwasmiddel en destijds first lady Hillary Clinton aanschreef, omdat ze het niet eens was met de seksistische reclameleus ‘Vrouwen in heel Amerika boenen vette potten en pannen.’ Resultaat: de afwasmiddelreus veranderde het naar ‘Mensen in heel Amerika…’ Activisme zat er dus al vroeg in bij Markle, gestimuleerd door haar moeder Doria Radlan die er zeker van wilde zijn dat haar dochter politiek bewust was toen ze opgroeide in Los Angeles, begin jaren negentig getekend door de Rodney King-rellen in zwarte wijken.

Haar eigen verhaal

Ook sinds haar relatie met prins Harry naar buiten kwam in 2016, behoudt Markle haar eigen stem. Zo bleek in september uit de publicatie van een groot coverinterview met Vanity Fair te midden van sterke geruchten over een aanstaande verloving. Markle besloot haar eigen verhaal te vertellen over hun liefde, en benadrukte haar onafhankelijkheid. ‘Ik ben niet veranderd. Ik ben nog steeds dezelfde persoon die ik al was, en ik heb mezelf nooit gedefinieerd door een relatie,’ zei ze resoluut.

Toch werd haar verloving in november in feministische kringen niet met gejuich ontvangen. De Amerikaanse Jill Filipovic, feminist, journalist en schrijver van The H-Spot: The Feminist Pursuit of Happiness schreef voor CNN een kritisch stuk over Markles besluit te trouwen met een lid van de Britse koninklijke familie en te denken dat ze haar activisme voort kan zetten: ‘Het is onmogelijk een doeltreffende activist te zijn voor gelijkheid en tegen onderdrukking als je geen kritiek kunt uiten op de instituties, de politiek en het beleid die ongelijkheid en onderwerping bevorderen. Dus hoewel het bewonderenswaardig is dat Markle haar tijd wil wijden aan goede doelen, zorgen de politieke restricties van de koninklijke familie ervoor dat dit activisme nooit echt effectief kan zijn. (...) Door te trouwen en haar hard bevochten carrière op te geven, zal ze letterlijk afhankelijk worden van haar man en zijn familie.’ Zo bezien lijkt haar huwelijk inderdaad niet onder te doen voor de jaren vijftig, toen vrouwen in Nederland in overheidsfuncties na de dag van hun bruiloft nog hun ontslag kregen aangezegd, omdat ze toch huisvrouw- en moeder zouden worden.

Geen verlegen Kate

Maar Markle zelf ziet het niet zo, vertelde ze in haar eerste officiële televisie-interview met Harry, zelfverzekerd, gepokt en gemazeld als tv-actrice en een groot contrast met Kate Middletons eerste verlegen tv-interview in 2010. ‘Ik zal nu nog meer energie kunnen steken in de doelen waar ik al voor streed. Er openen zich nieuwe deuren, meer mensen zullen naar ons luisteren, en dat brengt een zekere verantwoordelijkheid met zich mee. Ik zie het dus niet als iets opgeven, ik zie het als een verandering. Het is een nieuw hoofdstuk. (...) Wij willen zo graag verandering teweegbrengen in de wereld. (...) Het was een van de eerste dingen waar we het over hadden toen we elkaar ontmoetten.’ In die zin is Markle misschien wel een van de belangrijkste resultaten van prinses Diana’s nalatenschap, van het zaadje dat de uiteindelijk onafhankelijke, activistische Diana jaren voor haar dood al plantte bij de opvoeding van haar zonen William en Harry. Zoals ze zelf profetisch zei in geheime interviews begin jaren negentig: ‘Ik verander (de monarchie) al voor hen, maar op een subtiele manier. Mensen zien het waarschijnlijk nog niet, maar ik doe het wel.’ Bijna twintig jaar na haar dood is daar een nieuwe vrouw die alles in zich heeft om de monarchie van binnenuit verder te moderniseren, ditmaal niet een 19-jarig naïef meisje met een ruim tien jaar oudere man, maar een vrouw met een zee aan levenservaring, een eigen stem en drie jaar de senior van haar aanstaande partner. Het is Harry die zich na zaterdag 19 mei gelukkig mag prijzen als de man-van.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Meghan Markle