Ierland stemt voor legalisering van abortus

Vandaag heeft Ierland gestemd voor de legalisering van abortus, ook wel het 'laatste taboe van Ierland' genoemd.

abortuswet-ierland
Charles McQuillanGetty Images

Gister kon het Ierse volk hun stem laten horen over het ‘laatste taboe van Ierland’: de abortuswetgeving

Achtste amendement

Volgens The Irish Times en RTÉ heeft 69% van de stemmers voor legalisering gestemd. Abortus was tot op heden niet toegestaan in Ierland, behalve in het geval dat het leven van de moeder in gevaar werd gebracht. Zelfs na verkrachting mochten vrouwen hun zwangerschap niet beëindigen. Dat staat allemaal in het achtste amendement van de grondwet, een conservatief wetsartikel uit 1983 waarmee abortus zo goed als illegaal is gemaakt in Ierland. De vraag van het referendum luidde daarom als volgt: moet dit achtste amendement worden ingetrokken en worden vervangen door een soepelere wet?

Tot twaalf weken zwangerschap

Uit de uitslag van gister blijkt dat het antwoord van de Ieren duidelijk is: ja, de abortuswetgeving moet worden versoepeld. Moeders krijgen nu tot twaalf weken zwangerschap de mogelijkheid om abortus te plegen, inclusief doktersconsult en een korte wachttijd. In Nederland kun je tot 24 weken zwangerschap een abortus laten plegen, maar artsen houden in de praktijk 22 weken aan als grens. Na 24 weken zou de vrucht namelijk buiten het lichaam kunnen overleven.

Onder meer de Ierse mode-industrie zette zich al eerder in voor de legalisering van abortus. Er werd een mode-event gelanceerd, genaamd ‘Fashion Is Repealing’, een modeshow met grotere Ierse modehuizen waarvan de opbrengst van de verkochte items naar de Together for Yes campagne is gegaan. Op die manier probeerden de organisatoren ook het grotere publiek te betrekken bij de politieke kwestie. En dat heeft gewerkt.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Opinie