Als je hond aan de Prozac moet omdat je dacht dat hij een handtas was

Vogue's Karen van Ede is het niet eens met mensen die anti-depressiva aan hun hond geven.

hond-anti-depressiva
Gucci

Vogue's Beauty Director Karen van Ede heeft inmiddels haar vierde St. Bernard als huisgenoot, nu 3 jaar oud. Maar als hondenliefhebber verbaasde ze zich over de reacties van hondeneigenaren onder een recente tweet van model Chrissy Teigen, waarin Chrissy informatie vroeg over haar stervende hondje Puddy (die inmiddels is overleden...).

Sommige reacties op een tweet van het – hilarische – model en hondenmama Chrissy Teigen deden me grommen. Wie zet zijn hond in vredesnaam op anti-depressiva?

Teigen vroeg om raad bij de hondenliefhebbers onder haar 8.4 miljoen volgers op Twitter. Een golf van reacties kwam los. Daar zaten verbazzingwekkende tussen. Prozac voor de hond, wie bedenkt dat? CBD-olie, oftewel cannabis-olie, voor een hond die pijn heeft is tot daar aan toe, want natuurlijk ga je op zoek naar het allerbeste voor een dier dat lijdt (superzielig). Maar hoe wonderlijk is het dat mensen een hond zien als mens, en zo ook menen te moeten behandelen. Met mensenmedicijnen, mensentherapie en – ook in zwang – met spirituelemensenoplossingen. En anti-depressiva! Prozac voor een hond die ongelukkig is omdat hij een mensenleven leidt? Weten mensen – ik bedoel vooral urban ###em

This content is imported from Twitter. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Een hond lijkt wel een schoongewassen en geparfumeerd accessoire dat je meeneemt als een handtas. Kort, tijdens het shoppen. Je gebruikt hem om je Instagramfeed op te vrolijken, de hond mag in bed, bad, eet mee van tafel en draagt a l s hij buitenkomt een geruit jasje van een bekende designer. Terwijl je een urban blokje met hem omgaat bel je al je vriendinnen, want daar heb je dan mooi even tijd voor. Hij is leuk speelgoed voor de baby en kijkt net als zij veel televisie. Maar als de hond zenuwachtig gedrag gaat vertonen, nieuwe sneakers opkauwt of trekt aan de designersriem, krijgt hij een pilletje om rustig te worden. En als hij van lamlendigheid niet meer van zijn schapenvelletje komt, gaat er een Prozac in. Ik trek mijn bovenlip er van op. Hondenbezitters in spé: lees eerst het prachtige boek van Jack London, The Call of the Wild!

Een reactie op Chrissy Teigens tweet rond CBD-olie

En koop, als je geen hond wilt adopteren of uit het asiel wilt redden, een hond via een goede fokker (die is aangesloten bij een vereniging, check dubbelcheck) en niet via Markplaats. In vredesnaam niet online. Als je de ouders van de hond kent en alle vragen kunt stellen over het ras, weet je welk type viervoeter je in huis haalt. Kies ook een ras dat bij je past. Ben je zelf geen sportief type, neem dan geen hond die uren moet rennen. Woon je in de stad? Neem geen jachthond die de hele dag zijn neus achterna wil. Bedenk dat sommige rassen er op de foto heel leuk uitzien maar zo zijn doorgefokt dat ze geen stap kunnen zetten. Enfin, je snapt het wel hè? Zie de hond vervolgens niet als kind – nuja, af en toe dan – maar vooral als hond. De jager. Het roofdier. Dat weliswaar door de mens gesocialiseerd is, maar buiten geen schoentjes aanhoeft. Dat door de poep wil rollen, ravotten, vechten om een kluif, vlees wil eten en geen vegan, en dat minstens 5 keer per dag naar buiten wil, plus liefst een keer per dag naar weids groen, gras of strand. Toch, Chrissy?

Prozac om je hond happy te houden? In Nederland wordt het ook aangeraden op diverse websites, en door dierenartsen. Het heet dan fluoxetine (dat ook wordt gebruikt door mensen). Er zijn er ook honden die ritalin krijgen om minder woest te zijn. Er is zelfs een pysychiatrische dierenpoli voor depressieve honden, waarvan de eigenaar waarschijnlijk dacht dat ze een handtas kocht.

Toen mijn (4e) St. Bernard van 7 maanden twee tenen brak bij een flinke uitglijer, moest ik haar ook rustig houden. Dat deed ik met spelletjes, veel tijd en geduld en …. als ik het echt niet meer wist, ik geef het toe, met homeopatische Bach druppels. Dat ze daarna mijn hele kantoor sloopte, mijn archief op at, perszendingen verscheurde en de autostoelen vermorzelde, dat nam ik voor lief. Als ze maar snel weer beter werd! Het enige dat helpt om een hond gelukkig te maken – en houden – is een goede opvoeding, consequent zijn, weten dat je een dier in huis hebt en geen gadget, en nee zeggen als het moet. In mijn geval is het baasje de Alpha man in huis, en ben ik er gelukkig voor het knuffelen, net als Chrissy. Ik weet het, ik wéét het, ik zou haar niet zo moeten overstelpen met mensenliefde. Maar ik kan het niet helpen. En zo lang mijn hond gewoon gelukkig is, ben ik het ook.

De St. Bernard van Karen
This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Opinie