Karen van Ede pleit voor de pil: 'Ik zie de pil als een pilletje voor een overzichtelijk leven'

Een opiniestuk van Vogue's Karen van Ede over de pil.

karen-van-ede-pleit-voor-de-pil
Kaira van Wijk

Welkom bij De Maand van de Pil van Vogue.nl, waar we gedurende vier weken artikelen publiceren rondom de anticonceptiepil en andere anticonceptie in Nederland: van persoonlijke verhalen over de pil als ultieme seksuele bevrijding van de vrouw en nieuwe hypes als de Glow app tot je meest prangende vragen aan de beste gynaecologen in ons land. In het volgende artikel het persoonlijke pleidooi van Vogue's Beauty Director Karen van Ede voor de pil, die haar veel vrijheid en een overzichtelijk leven gegeven heeft.

De nieuwe pilmoeheid gaat mij aan het hart. Omdat ik vind dat iedere vrouw de tijd nodig heeft om echt te ontdekken of ze kinderen wil, en waarom dan wel. En omdat ik het een prima voorbehoedmiddel vind, dat door de gezondheidspolitie opeens in een kwaad daglicht wordt gezet.

'De pil gaf mij de tijd om na te denken, te wikken en te wegen. Wat wilde ik met mijn leven?'

Op mijn 25ste wist ik dat ik misschien wel vader wilde worden, maar beslist geen moeder. Vriendinnen met kinderen waren of BOM (bewust ongehuwd moeder) of alweer gescheiden. Ik was er na een paar relaties wel van overtuigd dat ik mijn eigen geluk zou moeten maken en wilde niets liever dan... werken. Want wat had ik een leuke baan! En een leuke vriend en vriendenkring, kortom: een leuk leven. Het hielp dat mijn moeder - die nooit gewerkt had omdat ze nu eenmaal was opgegroeid in de oorlog - een ‘jaren vijftig vrouw’ was. In haar tijd waren er alleen condooms en een kalendermethode (zonder app!), en waren voorbehoedsmiddelen redelijk taboe. Seks trouwens ook. Haar drie kinderen waren ongetwijfeld gewenst, maar in een vlaag van overgangswoede had ze me weleens toevertrouwd dat ze óók liever gewerkt had, in plaats in dienst te staan van haar kroost.

En zo kwam het dat na een vermeende zwangerschap - dankzij een zware verliefdheid en de daarmee gepaard gaande vergeetachtigheid - zware paniek toesloeg bij het idee dat ik een kind zou krijgen. En ik voor altijd trouw aan de pil ging. Die gaf mij de tijd om na te denken, te wikken en te wegen. Wat wilde ik met mijn leven? Het was een lichte, moderne pil: de derde en later vierde generatie. Een pil waar ik geen dag last van heb gehad. Ik kreeg geen snor, werd er niet dikker of dunner van, met mijn libido ging het prima (dankje) en ik kreeg ook geen borstkanker (afkloppen). Twintig jaar lang nam ik hem trouw iedere dag. Want wat bleek: ik had helemaal geen tijd voor kinderen. Tenminste niet zoals ik vind dat kinderen groot moeten worden, met veel rust, reinheid en regelmaat. Ik zag de pil als een pilletje voor een overzichtelijk leven.

Waarom geen spiraaltje? Omdat mijn oudere zusje daar giga problemen door kreeg en zowat kinderloos zou blijven door een enorme ontsteking in haar baarmoeder. Mij niet gezien. Bovendien blijken de hormonen volgens het Erasmus MC die een spiraaltje afgeeft ook in het hele lichaam terecht te komen, dus het maakte wat dat betreft niet uit.

Tot mijn 40ste werd er door familie en vriendinnen nieuwsgierig gevraagd of ik ooit een kind zou ambiëren - ik noem dat levensmarketing - maar daarna liet iedereen me met rust. Mijn moeder heeft er nooit, nooit naar geïnformeerd. Zelf was ik er inmiddels wel uit. Ik vond mijn leven goed zoals het was. Was dit een vorm van feminisme? Misschien. Ik hoefde me in ieder geval niet weg te cijferen zoals zij altijd gedaan had. Omdat ik net zoveel van andermans kinderen hield en van sullige St. Bernards (ze luisteren!), heb ik nimmer het idee dat ik iets mis. Inmiddels ben ik ook een pil verder, te weten eentje die me soepel door de overgang loodst en zorgt dat ik zonder moodswings, zweetaanvallen, slapeloze nachten en wat al niet meer mijn werk kan doen. Het leven kan leiden zoals ik dat graag wil. Sommige mensen zien het als een gok. Maar ik voel me er goed bij. De vrouwelijke gynaecoloog die ik voor deze hormoonpil bezoek, is lid van een artsenplatform dat heeft onderzocht dat niet alleen de kans op opvliegers, maar ook de kans op botafbraak afneemt.

Had mijn moeder dat maar mogen meemaken.

De namen Ella de Waart en Daniëlle Meersma zijn om privacy redenen gefingeerd. Anti-conceptie is een serieus onderwerp dat je bespreekt met je huisarts of gynaecoloog. Hoed je voor vage informatie online of informatie van commerciële partijen. Thuis onbespreekbaar? Kijk op nvsh.nl, de Nederlandse Vereniging voor Seksuele Hervorming, een onafhankelijke organisatie met een goede reputatie.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Opinie