Waarom je op 23 mei moet stemmen voor de Europese Parlementsverkiezingen

Simpelweg door deel te nemen aan deze verkiezing en te stemmen kun je beslissen over de toekomst van Europa.

France - Chanel: Runway - Paris Fashion Week Womenswear Spring/Summer 2015
Stephane Cardinale - CorbisGetty Images

Op donderdag 23 mei vinden de Europese Parlementsverkiezingen plaats in Nederland, waar je kunt stemmen voor een nieuwe koers van Europa. 420 miljoen mensen mogen hun stem uitbrengen en kunnen zorgen voor verandering. Ondanks dat 'Europa' soms ver weg kan lijken, zijn deze verkiezingen van belang omdat de uitslag ook invloed heeft op het dagelijks leven in Nederland. Maar waar stem je nu eigenlijk voor, en op wie? En heeft je stem invloed? Dat laatste kan al worden beantwoord met een volmondig 'ja'.

Wat doet het Europees Parlement?

De Parlementsverkiezingen in Europa vinden eens per vijf jaar plaats en zijn de op één na grootste democratische verkiezing ter wereld, na India. De verkiezingen vinden plaats in de periode van 23 t/m 26 mei 2019, waar Nederland samen met Groot-Brittannië de aftrap neemt. Het Europees Parlement heeft invloed op het EU-wetgevingsproces. De 751 parlementsleden maken samen met de 28 regeringen van de EU-landen verschillende wetten. Het belangrijkste gebied waarop de EU veel samenwerkt is de economie. Daarnaast worden ook wetten op het gebied van infrastructuur, milieu en migratie gezamenlijk door de verschillende lidstaten gemaakt.

Waar kun je op stemmen?

De partijen van alle verschillende landen werken samen in grotere fracties. Het huidige Europese parlement heeft negen fracties, variërend van extreemrechts tot radicaal links en groen. Voor de verkiezing stem je op een Nederlandse politieke partij die zit aangesloten bij een van die grotere Europese fracties. Je kunt kiezen uit: D66, CDA, PVV, SP, PVDA, Christen Unie-SGP, GroenLinks, Partij voor de Dieren, DENK, 50Plus en Forum voor Democratie. Ook kun je stemmen voor partijen die niet in de Tweede Kamer zitten zoals Jezus Leeft, De Groenen, Piratenpartij en Volt Nederland. De dichtstbijzijnde stemlocatie bij jou in de buurt kun je via deze website vinden. Voor het uitbrengen van je stem heb je je stembiljet en een geldig identiteitsbewijs nodig.

Doe een stemwijzer

Het publieke debat over de EU is sterk gepolariseerd; het wordt vaak gezien als een onderwerp dat of als goed of als slecht kan worden bestempeld. Zowel pro- als anti-EU-politici zien de verkiezingen als een springplank om de controle over de agenda van Europa te krijgen. De daadwerkelijke inhoud van dit debat ligt genuanceerder, verdeeld over verschillende thema's zoals de klimaatcrisis, economische groei, schulden van overheidsbanken, migratie, het toenemen van nationalisme- en natuurlijk Brexit. Je kunt je eigen genuanceerde mening op grote Europese kwesties toetsen middels een stemwijzer om er achter te komen welke partij het best bij je past.

Vrouwen in het parlement

Er worden in totaal 26 Nederlandse parlementariërs gekozen voor het Europees Parlement. Met jou stem kun je invloed uitoefenen op de uiteindelijke wetten omtrent veel Europese zaken. Wanneer je stemt, kies je wie deze beslissingen neemt en wat deze beslissingen betekenen voor het Europa waarin je wilt leven. Het EU-parlement wordt sinds het begin gedomineerd door mannen. Slechts 36,4% van de Europarlementariërs is vrouw. Door op een vrouw te stemmen kun je ervoor zorgen dat het Europees Parlement een representatievere en daarmee juiste afspiegeling wordt van de bevolking. Daarnaast zorgt een dergelijke stem ook voor meer tegengeluid tegenover recente uitspraken over abortus en emancipatie.

Jouw stem telt

Wat de precieze uitkomst van de verkiezingen ook zal zijn, het Europees Parlement zal een grote rol spelen bij het vormgeven van het Europees beleid van de komende vijf jaar, dat veel invloed heeft op alle lidstaten en daarmee ook jouw leven. Hoe meer mensen stemmen, hoe meer de politici iets moeten doen met deze kenbaar gemaakte meningen en des te sterker de Europese democratie kan zijn. Een hoge opkomst laat zien dat burgers hum stemrecht niet voor lief nemen en welke thema's zijn belangrijk vinden binnen de huidige EU. Simpelweg door deel te nemen aan deze verkiezing en te stemmen voor individuen en een partij kun je kiezen voor samenwerking in plaats van polarisatie. Het bijzondere aan Europa is dat juist de diversiteit het gene is dat ons bindt.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Opinie