Waarom Thierry Baudets uitspraken over abortus en emancipatie een drijfveer zijn 23 mei te stemmen

'Een Nederland zonder abortus, zonder euthanasie en zonder gelijke kansen, rechten en plichten voor man en vrouw. Ik kan daar met mijn hoofd niet bij.'

essay thierry baudet europees parlement
ANP

Vol verbazing en afschuw staar ik de ochtend na de Provinciale Statenverkiezingen naar mijn telefoon. ‘Forum voor Democratie grootste, bijna alle stemmen geteld’, kopt NOS.nl. Dat de partijleider Thierry Baudet zetels in de Eerste Kamer zou binnenharken had ik wel verwacht. Met zijn uitspraken en grafiekjes over het klimaat – waarin hij klimaatverandering zo goed als ontkent en het klimaatakkoord afscheept als nutteloos en geldverspillend – en zijn standpunt over het huidige immigratiebeleid dat zou hebben geleid tot ‘homeopathische verdunning van het Nederlandse volk’, heeft hij in de rook van de aanslag in Utrecht kunnen rekenen op de stem van een groot, ontevreden gedeelte van de Nederlandse bevolking.

Dit schreef ik op 21 maart, de dag na de Provinciale Statenverkiezingen, in dit viral artikel over Baudets uitspraken over vrouwen op Vogue.nl. Vandaag, precies twee maanden later komt Baudet weer in het nieuws wegens een perfect getimed 'lang essay over het oeuvre van Houellebecq' dat hij heeft geschreven voor het American Affairs Journal, een obscuur conservatief Amerikaans tijdschrift. In het essay bespreekt Baudet aan de hand van het werk van de Franse auteur Michel Houellebecq thema's als emancipatie, abortus en euthanasie. Zo schrijft hij:

'Neem de emancipatie van vrouwen… Hun "bevrijde" status wordt doorgaans gezien als de grote triomf van de late liberale samenleving… Maar hoe pakt het werkelijk uit? Wat gebeurt er als ze dertig zijn? Als ze fulltime blijven werken, wordt het vormen van een gezin moeilijk, zo niet onmogelijk. Dit is waarom vrouwen in de westerse wereld steeds minder kinderen krijgen.'

This content is imported from Twitter. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Ook spreekt hij zich in het artikel uit tegen abortus (net zoals zoveel witte mannen ineens denken dat er om hun mening over abortus gevraagd wordt) en tegen euthanasie:

'Tegenwoordig mag zelfs het nieuwe leven (in de baarmoeder) vernietigd worden zodat de individuele vrijheid niet verstoord wordt. In Nederland (waar ik leef) wordt zelfmoord gefaciliteerd zodat ook hier geen beperkingen, zoals de plicht om voor je ouders te zorgen, op het individu rusten.'

Wat is de oplossing voor deze "morele crisis" waar onze maatschappij volgens Baudet in zit? 'Misschien zelfs wel het herstel van een soort christendom', oppert hij, een nieuw 'traditionalisme'. Hmmm. Alabama, much?

This content is imported from Twitter. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Heel slim natuurlijk van Thierry, om enkele dagen voor de Europese Parlementsverkiezingen deze bom "te droppen"; media aandacht alom, en dat is precies waar het Baudet om te doen is. In het middelpunt van de belangstelling staan, zo vlak voor de verkiezingen, is de droom van elke politicus. Ook ik wijd voor de tweede keer in mijn carrière een artikel aan Baudet. Niet (alleen) omdat hij mij shockeert met zijn gedachtenkronkels over abortus, euthanasie en emancipatie, maar juist omdat deze uitspraken en media-aandacht onderstrepen waarom het zo belangrijk is om 23 mei te stemmen tijdens de Europese Parlementsverkiezingen.

Dus bedankt Thierry voor je zoveelste pseudo-literaire bijdrage aan het politieke debat, voor je zoveelste viral Tweet met bizarre uitspraken over vrouwen. Bedankt dat je weer even duidelijk maakt hoe belangrijk het is om je stem te laten gelden in een democratie. We kunnen er allemaal over vallen hoe debiel het ons in de oren klinkt, maar we kunnen er ook iets aan doen. Mede-beslissen in wat voor soort Europa wij willen leven. Hoe je precies je stem kan uitbrengen op 23 mei lees je hier.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Opinie