The Art of Buying Less: zo zorg je ervoor dat je minder koopt

Met al die verleidingen op de loer (en wellicht het ontbreken van een ruggengraat) ga je misschien vaker over tot een aankoop dan dat je van plan bent. Zo houd je jezelf in toom.

Wanneer het nieuwe modeseizoen zich voordoet – of de sale je om de oren vliegt – kan het lastig zijn je creditcard in je zak te houden. Voor je het weet heb je, bijvoorbeeld tijdens het wachten op een afspraak, drie T-shirts en een paar schoenen aangeschaft. Herkenbaar? Je bent niet de enige.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Marie Kondo heeft ons geleerd afstand te doen van spullen, maar ik lijk er juist iedere keer meer bij te krijgen. Ik noem een uitpuilende kledingkast, die zelfs na mijn verhuizing – waarbij ik voor mijn gevoel tonnen aan spullen, inclusief kleding, heb weggedaan – alsmaar kleiner lijkt te worden. Een flink gevalletje 'hoe dan?' waarbij ik meteen de drang krijg (wederom) een gigantische schoonmaak te houden. Maar het is beter om het probleem bij de oorzaak aan te pakken: de koopwoede. Hoe zorgen we ervoor dat we minder kopen?

Maak betalen lastiger

Had je die shirts en die schoenen ook gekocht als je niet je creditcardgegevens op je telefoon had staan? Waarschijnlijk niet. Spontane aankopen doen draait in veel gevallen om gemak. Als je iets snel en makkelijk kunt kopen, dan doe je dat ook eerder. De oplossing? Maak het lastiger voor jezelf om te betalen, wat in de gedragspsychologie ook wel de "pain of paying" wordt genoemd. De term laat zich het beste omschrijven door het ervaren van een onaangenaam moment tijdens de aanschaf van een product. Die zogenaamde "pijn" laat je twijfelen, en in het geval van twijfel geldt vaak: niet doen.

Fashion, Leg, Street fashion, Footwear, Human leg, Dress, Event, Photography, Fashion accessory, Shopping,
Gossip GirlThe CW

Kortom: verhoog jouw "pijn om te betalen" door het moeilijker voor jezelf te maken om af te rekenen. Verwijder bijvoorbeeld betaalapps en -gegevens van je telefoon, sluit je PayPal-account of knip die creditcard doormidden. Zo extreem hoeft het misschien niet (tenzij je jezelf sterk identificeert met shopverslaafden als SATC-Carrie Bradshaw of Cher Horowitz uit Clueless), maar enkel het opzoeken van je betaalgegevens kan er al voor zorgen dat je een onprettig gevoel ervaart.

Houd je telefoon op afstand

We weten allemaal dat onze telefoon niet altijd even goed voor ons is. Zo kunnen we onszelf kwijtraken in eeuwig voortdurende Instagram feeds, is het blauwe licht schadelijk voor onze huid én nachtrust, en worden we van uren naar een schermpje turen niet bepaald socialer. Het is met name verveling die gevaarlijk is voor ons koopgedrag. Zo nodigt Instagram snel uit tot kopen (ook ik word getriggerd door al die influencers met mooie tassen en sandalen met vierkante neus), en zorgen nieuwe shopfuncties ervoor dat je ook daadwerkelijk overgaat tot een aankoop.

Street Style - Berlin - July 17, 2019
Christian VierigGetty Images

Leg je telefoon daarom aan de kant, met name op momenten dat je weet dat je gaat scrollen, browsen en shoppen. Doe je dat bijvoorbeeld voornamelijk in bed, net voordat je gaat slapen? Zorg er dan voor dat je telefoon in een andere ruimte ligt – of in ieder geval op bepaalde afstand die niet uitnodigt je warme bed uit te komen.

Alleen maar tienen

Hoewel lang niet alle spontane aankopen direct miskopen zijn, komen we wel vaak thuis met dingen die we eigenlijk niet nodig hebben. Een handige truc om dat te minimaliseren, is door de items die je wil afrekenen te beoordelen. Wees kritisch en geef ieder kledingstuk (of ander product) een cijfer. Ben je eerder geneigd het een zesje of zeven te geven dan een tien, leg het item dan terug. Waarom? Als je er niet compleet weg van bent, zal het geen waardevolle toevoeging aan je garderobe zijn. Koop dus niet om het kopen (omdat je salaris bijvoorbeeld net is gestort of omdat het uitverkoop is, the struggle), maar schaf alleen stukken aan die je oprecht fantastisch vindt. En als je het toch niet laten kan, shop dan bij een van deze duurzame merken en webshops.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Opinie