Dit zijn alle 'mannelijke' genomineerden voor beste regisseur voor een Golden Globe, again

Onder de genomineerden zitten dit jaar, wederom, enkel mannen.

geen-vrouwelijke-genomineerden-golden-globes-mannen
Twitter

Gisteren werd bekend gemaakt welke acteurs, regisseurs, scriptschrijvers en anderen uit de filmwereld genomineerd zijn voor een prestigieuze Golden Globe. De belangrijke filmprijzen worden elk jaar uitgereikt aan diegene die het beste resultaat hebben neergezet binnen hun categorie. Onder de sectie van Beste Regisseur worden (ook dit jaar) enkel mannen genoemd. Hollywood reageert op dit gegeven en maakt duidelijk waarom dit juist dit jaar onacceptabel is.

'Dit zijn alle mannelijke genomineerden'

Natalie Portman zei het al in 2018 toen ze de lijst van de genomineerden van beste regisseur uitsprak. 'Dit zijn alle mannelijke genomineerden', stelde Portman waarna uit de gehele zaal een ongemakkelijke lach klonk. Ook dit jaar is de lijst niet anders en eigenlijk is het altijd zeldzaam geweest dat een vrouwelijke regisseur de nominatie behaalde. Sinds 2000 heeft de award show meer dan honderd mannen genomineerd voor de categorie en slechts vier vrouwen, zo weet de BBC.

This content is imported from Twitter. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Kritiek

Al snel nadat de nominaties bekend werden gemaakt ontstond er ophef vanuit de filmwereld. Actrice Charlize Theron stelt tegenover de LA Times dat het gebrek aan vrouwelijke genomineerden in de categorie beste regisseur 'echt, echt belachelijk' is en dat 'geen enkele vrouw wil worden genomineerd omdat het iets "goeds" is om te doen.' De Hollywood Foreign Press Association, de organisatie die de Golden Globes runt, reageert op de kritiek en stelt daarover het volgende tegenover Variety: 'We stemmen niet op basis van gender. We stemmen op basis van de kwaliteit van de film en prestatie'.

Nadat er vorig jaar meer druk op de filmindustrie werd uitgeoefend om te zorgen voor gelijkere vrouwelijke vertegenwoordiging, bestaat de verwachting dat de organisatie dit jaar stappen onderneemt om het landschap te veranderen. In plaats daarvan zijn de nominaties voor beste regisseurs vergeven aan Quentin Tarantino (voor Once Upon a Time in Hollywood), Bong Joon Ho (voor Parasite), Sam Mendes (voor 1917), Todd Phillips (voor Joker) en Martin Scorsese (voor The Irishman).

Victorian fashion, Fashion, Dress, Adaptation, Outerwear, Stock photography, Recreation, Tradition, Vintage clothing, Tourism,
Little Women

De CEO van Time's Up Rebecca Goldman zei hierover het volgende in een reeks tweets: 'het weglaten van vrouwen in de lijst is niet enkel een probleem van Golden Globes - het is een industrie brede crisis en het is onaanvaardbaar. Time's Up zal blijven vechten totdat getalenteerde vrouwelijke regisseurs de kansen en erkenning krijgen die ze verdienen.' En dat is nu precies waar het hier mis lijkt te gaan.

Red, Sitting, Outerwear, Suit, Photography, Blazer, Businessperson, White-collar worker, Formal wear, Tie,
A Beautiful Day In The Neighborhood

Erkenning

Hoewel het een feit is dat er simpelweg minder vrouwelijke regisseurs zijn dan mannelijke, en dat bovengenoemde regisseurs en films stuk voor stuk een nominatie verdienen, neemt dit niet weg van het feit dat er juist dit jaar ook zeer goede prestaties werden geleverd door vrouwelijke regisseurs. Films als Little Women, The Farewell, A Beautiful Day in the Neighborhood en Booksmart werden dit jaar geprezen, die onder de leiding van vrouwelijk regisseurs Greta Gerwig, Lulu Wanggevierd, Marielle Heller en Olivia Wilde werden gemaakt. De lijst gaat maar door, vooral als je bedenkt dat veel van deze films wel nominaties in andere categorieën hebben ontvangen of voor andere filmprijzen.

Actrice Saoirse Ronan speelt de rol van Jo March in Little Women en werd wél genomineerd voor een prijs, onder de categorie beste actrice. In haar bedank tekst voor de Golden Globes maakt ze duidelijk dat haar verdienste begint en eindigt bij Greta Gerwig: 'mijn uitvoering in deze film is net zo goed van Greta als ikzelf en ik deel deze erkenning volledig met haar.'

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Opinie