Dit artikel volgt de meest recente maatregelen zoals gepubliceerd door de Rijksoverheid en het RIVM. Bekijk de meest actuele maatregelen op de website van de Rijksoverheid.

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: daten in het internettijdperk is niet meer wat het geweest is. De tijd van grand gestures, liefdesbrieven en ouderwetse romantiek is voorbij nu met online dating apps als Tinder, Bumble en Hinge – en zo gaat het lijstje nog even door – een eindeloos scala aan potentiële partners een swipe van je vandaan is. Vandaag de dag moet je met perfect gefacetunede selfies, een geestig geschreven bio en snedige texting skills proberen op te vallen in een dating-landschap waarin partners sneller rouleren dan de bonusaanbiedingen van de Albert Heijn.

'Who will be my quarantine?'

Maar daten anno 2020 wordt pas echt dystopisch wanneer je er de huidige coronacrisis aan toevoegt. Er lijkt een totale paniek uit te breken onder singles nu we collectief aan zelf-isolatie doen en iedereen daarom nog snel hun ware liefde wilt ontmoeten. Uit angst voor een wel héél eenzame quarantaine lijkt de meest urgente vraag onder vrijgezellen plots 'who will be my quarantine?' te zijn. Wereldwijd wordt er ineens geswiped alsof ieders leven ervan afhangt – dit had zomaar een aflevering van Black Mirror kunnen zijn.

Dit had zomaar een aflevering van Black Mirror kunnen zijn.

De quarantaine hysterie van singles

Omdat op dit moment de muren zo nu en dan op mij afkomen, loop ik dagelijks een blokje om. Of die wandelingen echt goed zijn voor mijn mentale gezondheid, begin ik me af te vragen wanneer ik ook op die momenten geconfronteerd wordt met de harde realiteit van het vrijgezellenleven. Terwijl ik op anderhalve meter afstand mijn stem moet verheffen om me verstaanbaar te maken aan een vriendin uit mijn quarantaine cirkel, kan ik geen kant opkijken of ik zie een stelletje in elkaars armen voorbij paraderen. Ik moet bekennen – op dag drie van zelf-isolatie – ben ook ik bezweken voor de quarantainehysterie van singles.

'Quarantaine & Chill'?

Voor het eerst in lange tijd heb ik mijn profielen op datingapps afgestoft, geüpdatet en ingezet om maar snel nog iemand te vinden in het geval van een tweede lockdown. Wat blijkt: Tinder-matches lijken nog nooit zo gewillig te zijn geweest om een gesprek aan te knopen. Je zou bijna denken dat de wereld echt vergaat en iedereen met een gevoel van impending doom alle remmen losgooit.

Je zou bijna denken dat de wereld echt vergaat nu iedereen alle remmen losgooit.

Tijdens een blokje om op dag zeven spreken een vriendin en ik ons ongenoegen uit over single zijn tijdens deze crisis. Daarbij stuitten we op het volgende probleem: hoe ga je überhaupt een wildvreemde leren kennen in een tijd waarin expliciet van je gevraagd wordt aan social distancing te doen? Menig Tinder-profiel mag op dit moment dan wel 'Quarantaine & Chill?' lezen – dat betekent natuurlijk niet dat het verstandig is om op de bank speeksel uit te wisselen met iemand die je net twee dagen via een datingapp spreekt. Denk even aan je eigen veiligheid én die van anderen.

Daten ten tijde van de coronacrisis

Het mag gezegd: daten is tijdens een pandemie moeilijker dan ooit tevoren. Gelukkig betekent dat niet dat je je zoektocht naar ware liefde hoeft stil te leggen. Neen, liefde vinden tijdens deze crisis vergt simpelweg wat creativiteit. Dus mocht je na drie dagen eindeloos appen met je nieuwe Tinder-match klaar zijn voor de volgende stap – en wijselijk die persoon niet irl ontmoeten – kies dan voor één van onderstaande coronaproof alternatieven om toch nog een leuke eerste date te beleven. Indien dat goed verloopt, kun je daarna altijd nog beslissen of je met je nieuwe vlam een tweede lockdown in wilt gaan.

Joaquin Phoenix in de film 'Her'
Still uit 'Her'

1. Netflix & Chill: quarantaine edition

Toegegeven, ik ben me er terdege van bewust dat een ware Netflix & Chill tijdens deze quarantaine beter kan worden uitgesloten. Gelukkig is Netflix met een bijna net zo leuk alternatief gekomen nu jij thuis op de bank moet blijven zitten: Netflix Party. Met deze plugin kun je samen een film of tv-serie streamen en ondertussen commentaar geven via een chat. Een leuker idee met je date is om te videobellen. Kun je gewoon vanaf je bank of je bed samen genieten van een foute romcom of bloedstollende thriller – nu al je meest comfortabele date ooit. Het chill gedeelte van de Netflix & Chill komt later wel.

Misschien staan jullie aan het einde van de date zelfs virtueel te schuifelen.

2. Cultuur snuiven tijdens een virtuele museumtour

Je mag dan al wel een week aan het WhatsAppen zijn met je nieuwe vlam, maar hebben jullie eigenlijk wel dezelfde smaak? Terwijl je jullie toekomstige villa in Sims al aan het inrichten bent, loop je tegen het volgende aan: wat voor kunst komt aan de muur te hangen? Wellicht is het een goed idee even samen een virtuele museumtour te doen, om te ontdekken of jullie smaak wel compatible is. Duik samen een museum in via Google’s Arts & Culture platform en kom meteen erachter of jullie over meer kunnen praten dan het laatste coronanieuws.

3. Virtueel schuifelen tijdens een concert

Hebben jullie dezelfde muzieksmaak? Dan is een concert bezoeken de perfecte eerste date. De muziekgoden hebben ons gezegend met een reeks huiskamerconcerten van de beste artiesten ter wereld – zij zitten zich immers ook thuis maar te vervelen. Keuze genoeg dus bij het uitzoeken van een leuk concert waar je samen van kunt genieten. Misschien staan jullie aan het einde van de date zelfs samen virtueel te schuifelen. Of mee te blèren met een power ballad. Romantischer kan niet, toch?

4. Elkaar de liefde verklaren op een livestream-feestje

Mochten jullie alle bovenstaande dates hebben uitgeprobeerd, dan wordt het hoogtijd dat jullie samen een avondje gaan dansen. Geniet samen van een livestream-feestje van je favoriete dj en maak indruk op je date met je imponerende dansmoves. Tussen het dansen door kun je prangende levensvragen als 'hoe is je relatie met je moeder eigenlijk?' op je date afvuren over het geluid van de dj-set. Je vrienden nodig je later op de avond uit via de Houseparty-app zodat zij hun goedkeuring kunnen geven – zo weet je zeker dat je je quarantainebuddy hebt gevonden.

5. 'Wine & dine' via FaceTime

Samen een drankje doen of uiteten gaan op je eerste date is nooit mis. Nu zijn bars en restaurants tijdens een lockdown helaas gesloten... Het alternatief? Wine & dine via FaceTime. Koop een lekker drankje in de supermarkt, steek beide thuis wat kaarsjes aan en je kunt zomaar een hele romantische eerste date tegemoet gaan. Spreek samen af wat jullie gaan koken, dan kun je meteen aan het gezicht van je date aflezen of je met een ware chef te maken hebt.

Omdat je ook tijdens een pandemie niet compleet op plezier hoeft in te leveren, zette Vogue de creatiefste manieren om leuke dingen te doen op 1,5 meter afstand voor je op een rij. Om je geheugen op te frissen kun je hier de nieuwe maatregelen nog eens teruglezen. Bij klachten blijf thuis en laat je testen. En houd je ten alle tijden aan de hygiëne maatregelen; was regelmatig je handen en hoest en nies in je elleboog. Kijk voor alle informatie op de website van de Rijksoverheid.