Dit artikel volgt de meest recente maatregelen zoals gepubliceerd door de Rijksoverheid en het RIVM. Bekijk de meest actuele maatregelen op de website van de Rijksoverheid.

Na weken van zelfisolatie lopen de gemoederen tussen stellen zo nu en dan hoog op. Wellicht verkeer je zelf in een situatie waarin je je inmiddels ergert aan hoe de home office van je partner ongeveer de hele eettafel inneemt. Of gaan je nekharen omhoog staan wanneer je lief weer met een oorverdovend volume collega's bijpraat tijdens een zoomcall. Goed, het begint je in ieder geval uit te dagen: 24/7 samenzijn met je partner is niet altijd een sprookje.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Huidhonger

Maar waar jij na weken thuiszitten een momentje alleen hartelijk zou verwelkomen, kampen singles met een heel ander probleem: huidhonger. In de anderhalvemetermaatschappij van nu is er zo min mogelijk lichamelijk contact, waardoor vrijgezellen noodgedwongen celibatair leven. De behoefte aan aanraking en affectie – i.e. huidhonger – is voor iemand die single is duidelijker dan ooit. Het vooruitzicht dat deze situatie nog wel eens heel lang kan gaan duren, is voor menig bachelor of bachelorette een benauwende gedachte.

Single tijdens een pandemie

Want hoe ontmoet je een nieuwe vlam in een lockdown? Daten tijdens de coronacrisis blijkt moeilijker dan ooit tevoren, waardoor het idee dat Cupido binnenkort raak schiet als ijdele hoop klinkt. Het toekomstperspectief dat je huidhonger als single voorlopig niet gestild zal worden, kan met momenten drukkend zijn op je mentale welzijn. Hoe leef je zonder die liefdevolle aanraking? Kortom, single zijn tijdens een pandemie gaat bepaald niet over rozen.

Daten in zelfisolatie

Nog maanden hunkeren naar fysiek contact klinkt niet bepaald als een feestje. Maar, zoals het spreekwoord luidt: gedeelde smart is halve smart. Dus speciaal voor alle singles out there delen vier Vogue-editors hoe zij het ervaren om single te zijn tijdens de lockdown, hoe zij met hun huidhonger omgaan en hoe daten in zelfisolatie er voor hen uitziet.

Jasna, Junior Brand Manager

'In het begin vond ik de zelfisolatie heel pittig! Je hele leven staat al on hold, maar waarbij stellen elkaar nog hebben, sta jij er ook nog eens helemaal alleen voor. Dat vond ik best lastig. Maar inmiddels is het ook gewenning geworden en ga je die "eenzaamheid" juist waarderen. Ik zie het nu meer als rust.

'Toen de lockdown begon, kon ik de nieuwe situatie moeilijk accepteren. Mijn hele leven was ineens anders en het gebrek aan sociale activiteiten was echt een hel. Ik leef nu veel meer van dag tot dag en dat geeft me veel meer rust. In het begin was ik aan het aftellen, maar omdat die einddatum niet vaststaat, leverde dat juist heel veel frustratie op. Zodra ik dat losliet kon ik de situatie accepteren en voelde ik me minder eenzaam – en heb ik minder last van FOMO.

'Ik merk dat ik dating apps nu veel vaker open'

'Het lijkt alsof ik er júist nu meer voor open sta om nieuwe mensen te leren kennen. Misschien een beetje vreemd, maar ik merk dat ik dating apps nu veel vaker open dan voorheen. Ik moet wel zeggen dat dit vooral uit verveling is, ik heb natuurlijk veel meer tijd nu. Maar misschien is het ergens ook dat stukje affectie dat je zoekt via deze weg – ook al weet je dat je die persoon niet kan zien. Je krijgt het gevoel dat je door het gebruik van zo’n app toch nog een beetje aan het daten bent.'

  This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

  Sanne, Contributing Digital Editor

  'Ik ben al jaren vrijgezel en in die zin dus niet "gewend" om op dagelijkse basis intiem met iemand te zijn, dus ik val (gelukkig) niet opeens in een gat. Maar toch: ik ben stiekem wel jaloers op de mensen die nu in een fijne relatie zitten, of gewoonweg verliefd zijn. Als je even down bent of behoefte hebt om iets leuks te doen, lijkt het me comfortabel dat die mogelijkheid er gewoon is. Normaal vervullen mijn vrienden die behoefte aan affectie ruimschoots; door gewoonweg al een arm om elkaar heen te slaan of dicht bij elkaar te kunnen lopen of zitten. Dat mis ik nu wel, en ik merk dus ook des te meer hoe nodig een knuffel af en toe kan zijn.

  'Hoewel ik zeker voor liefde open sta, ben ik niet zo'n fervent dater dat ik nu bijvoorbeeld zou gaan (video)bellen als alternatief. Als ik het tegenover mijn behoefte aan daten op het moment zet, vind ik dat net te ongemakkelijk (en grote kans dat jij of diegene totaal niet overkomt zoals het in real life zou zijn). Dat maakt het echter wel lastig, want alleen berichtjes over en weer sturen vind ik ook saai; normaal gesproken hadden we dan allang wat afgesproken.

  'Ik merk nu meer hoe nodig een knuffel af en toe kan zijn'

  'Enerzijds vind ik het "kleine leven" van nu heel fijn – ik ben iemand die veel plezier kan halen uit het lezen van een boek, kijken van een film of in m'n uppie iets ondernemen. Ik ben echter óók heel gevoelig voor sociale activiteiten, dus doe die eerstgenoemde zaken normaal amper. Ik moet wel zeggen dat ik de laatste dagen een sterker gemis ervaar naar mijn "oude" leven, en vooral de vrijheid om te gaan en staan waar je wil. Ik heb erg veel zin in een feestje en zelfs zin om te wandelen door een dichtbevolkte kroeg.'

  This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

  Marissa, Event Manager

  'Ik merk dat, nu ik in zelfisolatie zit, ik meer verlang naar affectie. Ik sta er nu in ieder geval meer bij stil, omdat ik nu veel alleen zit waardoor ik me meer dan ooit besef hoeveel waarde ik eraan hecht. Ondanks veel lieve vrienden om me heen, ervaar ik tijdens de lockdown met ups & downs toch een gevoel van eenzaamheid. Ik kan dagen achter elkaar nergens last van hebben en dan ineens kan die vibe helemaal voorbij zijn en voel ik me plots weer eenzaam. Echt mensen om je heen hebben is toch anders dan digitaal gezelschap. Die snelle switch komt nu denk ik vooral doordat het zo'n lange periode achter elkaar is en de situatie zo onzeker voelt.

  'Ik zag vorige week twee mensen daten in het park. Daarna heb ik thuis toch maar een dating app geopend'

  'Ik merk wel dat ik – in tegenstelling tot de rest van videobellend Nederland – vaak weinig energie heb om hele avonden te bellen of te appen. Ik vind het fijn om met vrienden te connecten en heb met hen dan ook veel contact. Ik praat met mijn vrienden over van alles, maar zeker ook over hoe ik me voel. Zij kunnen me hier júist mee helpen. Ik hecht veel waarde aan mensen ontmoeten en face-to-face contact, dat blijft toch anders dan bellen. Al denk ik wel dat ik ook weer even moet omschakelen wanneer mijn sociale leven over een tijd weer wat drukker wordt.

  'Ik zag vorige week twee mensen op afstand daten in het park. Daarna heb ik thuis toch maar een dating app geopend, al ben ik daar vrij snel weer mee gestopt. Het kan aan mijn lack of dating app skills liggen (mijn vrienden zullen lachen wanneer ze dit lezen) maar ik hecht veel waarde aan iemand zien en dat is nu natuurlijk een stuk lastiger. Het contact verwatert dan toch sneller vind ik.'

  This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

  Jilke, digital editor

  'Ik ben een echte hugger – mijn armen om geliefden heenslaan mis ik dus ontzettend tijdens de lockdown. Het is niet alleen een stevige knuffel, het is zelfs de aanraking die ik mis. Het om elkaar heen lopen vind ik maar gek. Ik woon sinds kort alleen en daardoor voel ik af en toe wel een vlaag van eenzaamheid. Het zijn vooral mijn vrienden en familie die ik mis. Maar zeker ook het daten. Ik houd van nieuwe mensen ontmoeten, dat geeft me veel energie – en dat valt nu natuurlijk weg.

  'Het is niet alleen een stevige knuffel, het is zelfs de aanraking die ik mis'

  'De onzekerheid over wanneer deze crisis voorbij is, maakt me soms angstig, net als het "afleren" van elkaar fysieke genegenheid te geven. Ik merk nu al dat ik er niet meer telkens over nadenk dat ik mensen niet innig groet wanneer ik met hen afspreek voor een wandeling. Ik praat sowieso veel over mijn gevoelens met mijn familie, vrienden, geliefden, dus dat is nu niet anders. Gelukkig zit iedereen in hetzelfde schuitje en voelt iedereen zich niet elke dag even lekker. En dat is oké – er voor elkaar zijn is nu het belangrijkste.

  'Ik zou op dit moment best iemand nieuw willen leren kennen, maar ik vind dating apps echt verschrikkelijk. Ik ga niet zeggen dat ik er mij soms niet aan waag, maar dat is dan vooral uit verveling. Ik wil mensen zien, voelen, ruiken; dat betekent voor mij alles om iemand nieuw op een echte manier te leren kennen. Pheromones, you know. Ik kan niet wachten om weer een bar of club binnen te stappen en dat gevoel te ervaren als je iemand ontmoet. Een eerste indruk zegt alles.'