Opzoek naar een nieuwe baan tijdens de lockdown? Dit is wat je wil weten

Met een stijgende wereldwijde werkloosheid die alleen maar zal toenemen, is het vinden van een nieuwe baan op dit moment geen gemakkelijke taak. Maar laat je niet ontmoedigen, zeggen experts, gebruik deze tijd om over je toekomst na te denken.

luca campri
Luca Campri

Dit artikel volgt de meest recente maatregelen zoals gepubliceerd door de Rijksoverheid en het RIVM. Bekijk de meest actuele maatregelen op de website van de Rijksoverheid.

Op zoek moeten naar een nieuwe baan in de huidige crisis is op z’n zachtst gezegd een uitdaging. Los van bezorgbedrijven en zorginstellingen, zijn er weinig bedrijven die temidden van deze pandemie nieuwe werknemers aannemen. In Amerika zitten 22 miljoen mensen nu zonder werk. In Australië en de UK stevent dat cijfer af op 10 procent. Ook in Nederland is er sprake van een ongekende stijging.

Maar het is niet allemaal doom and gloom. 'Zodra de economie weer opnieuw opstart, zullen veel bedrijven die nu mensen hebben ontslagen weer nieuwe werknemers nodig hebben. Zo zullen er weer nieuwe kansen ontstaan,' zegt Thomas Sampson, professor aan de London School of Economics. Werknemers moeten hun manier van werken opnieuw vormgeven, en creatieve en digitale rollen zullen belangrijker zijn dan ooit. Met zoveel landen in lockdown wereldwijd, is dit de uitgelezen tijd om strategisch te werk te gaan.

Of je nou je baan kwijt bent, je wil wisselen van functie of nog niet aan je carrière bent begonnen – hier lees je hoe je een voorsprong krijgt op de rest.

Hoe je in isolatie kunt netwerken


Of je nou je droom-werkgever wil benaderen, jezelf digitaal wil introduceren of oude contacten probeert aan te halen: begin contact te zoeken met mensen. 'Ik heb zoveel gesprekken gevoerd met ontwerpers, en iedereen vraagt zich af hoe we verder moeten,' zegt modeindustrie-expert Julie Gilhart, die betrokken was bij de lancering van zowel Amazon Fashion als de LVMH Prize for Young Fashion Designers. 'Onze wereld is veranderd, maar door technologie lijken we meer dan ooit met elkaar in verbinding,' vertelt Gilhart aan Vogue. Praat dus met vrienden en mensen in je industrie, en lees je in over alle ontwikkelingen. 'Dit is geen solo-avontuur – je hebt de steun van anderen nodig.'

Astrid de Montessus, senior consultant bij een van de grootste headhunter-bedrijven in de mode-industrie, Floriane de Saint Pierre & Associés, ziet dit als de ideale tijd om aan je netwerk te werken. 'Als je extra tijd hebt, is dit ook een kans om nieuwe skills op te doen door online cursussen te volgen en je social media-following te vergroten. Push jezelf om creatief te denken en de merken waarmee je wilt samenwerken dat te laten zien,' adviseert ze.

Heb daarbij een helder doel voor ogen wanneer je emails of introductie-berichten opstelt. Vicky Creevey, e-commerce en marketing manager aan de University of the Arts in Londen, zegt: 'Denk aan het format wat je gebruikt. Begin met een uitleg waarom je contact opneemt, en stuur wanneer je na een aantal dagen nog geen reactie hebt een follow up.'

Herdefinieer je digitale voetafdruk

Google jezelf en bekijk wat er bovenkomt – strookt dit online beeld met hoe je wil dat toekomstige werkgevers je zien? Zo niet, dan is het nu de tijd om dit te veranderen. Zet persoonlijke social media-profielen op privé en delete oude accounts die je niet meer nodig hebt. 'Bekijk je cv grondig en update je LinkedIn,' adviseert de Montessus.

Hoe veilig is je baan?

Veel jonge freelancers en mensen met een nulurencontract werkten nog niet tijdens de laatste crisis, en waren zich er dus nog niet helemaal bewust van hoe snel hun situatie kon omslaan. 'We gaan zeker een verandering zien en massaal werkconstructies eisen met meer zekerheid,' zegt Dr Christopher Rauh, een econoom gespecialiseerd in arbeid aan de Universiteit van Cambridge.

Vraag jezelf af hoe belangrijk je werkzekerheid vind, en welke functies hier beter bij aansluiten. 'Als je vanuit huis kunt werken zit je in een veiligere positie,' zegt hij. 'IT-skills zullen daarbij steeds meer in trek zijn.' Jamie Schein, werkzaam aan Stanford Graduate School of Business, stelt voor om je lijst met bedrijven waarvoor je wilde werken bij te stellen – sommige zullen voorlopig niemand aannemen. En er zijn juist bedrijven die eerder nog iet op je radar stonden, waar juist nu veel kansen liggen. Zo zouden bijvoorbeeld kunstverzamelaars in Azië nog steeds flink geld uitgeven. Julia Henderson, top-recruiter voor kunstbanen in Londen, Berlijn, Parijs and Oost-Azië, zegt dat het ook echt loont om te kijken buiten de industrie waarin je eerst werkte. 'Er zijn altijd skills die je kunt meenemen,' aldus Julia.

Denk holistisch over je toekomst

Veel werkgevers zullen hun manier van werken, strategie en doelen moeten bijstellen, en hierbij hebben ze nieuw talent nodig. Kerin Borland, directeur van het University of Michigan Career Center, zegt dat werkzoekenden juist creatief moeten denken. 'Dat houdt misschien in dat je twee parttime banen neemt, of posities in verschillende sectoren kiest om werkervaring op te doen. Of tijdelijk een baan moet nemen puur om rond te komen, of vrijwilligerswerk doet op een plek die misschien weer andere deuren opent.'

Een andere optie: leren om te coderen. Het enige wat je nodig hebt is een laptop en internet. CodingNomads bood voor de pandemie bootcamps aan, maar focust zich nu op e-learning. 'Voor de crisis waren er al tienduizenden banen in coding, maar niet genoeg skilled professionals om ze te vervullen. Nu iedereen op afstand werkt, zijn zelfs bedrijven die niets in de tech-wereld doen op zoek naar nieuwe systemen waardoor hun werk kan doorgaan,' zegt mede-oprichter Kim Desmond.

En hoelang deze lockdown ook nog mag duren, probeer hoop te houden. 'Zie het als een kans om je toekomst opnieuw vorm te geven,' aldus Gilhart.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Opinie