Dit is hoe de Pride vlag van de LGBTQIA+ gemeenschap er tegenwoordig uit hoort te zien

De nieuwe Pride vlag reflecteert waar we als de queer gemeenschap op dit moment zijn.

chicago, illinois   june 14  crowds wave lgbtq pride flags in support of black lives matter and black trans lives in boystown on june 14, 2020 in chicago, illinois protests erupted across the nation after george floyd died in police custody in minneapolis, minnesota on may 25th photo by natasha moustachegetty images
Natasha MoustacheGetty Images

Misschien heb je 'm al in z'n volle glorie zien wapperen: een nieuwe Pride vlag was de afgelopen weken op veel plekken te spotten in het straatbeeld. De vlag die symbool staat voor de LGBTQIA+ gemeenschap heeft namelijk een update gekregen. De nieuwe vlag bevat nog steeds de bekende regenboogstrepen, waar nu de kleuren wit, roze, lichtblauw, bruin en zwart aan zijn toegevoegd. Wij leggen je uit waarom.

Een inclusievere Pride vlag

De nieuwe Pride vlag is een ontwerp van grafisch ontwerper Daniel Quasar. Met de vijf kleuren die hen aan de vlag heeft toegevoegd wilde hij een grotere nadruk leggen op 'meer inclusie en vooruitgang'. De zwarte en bruine representeren de gemarginaliseerde queer gemeenschappen van kleur, naast de witte, roze en lichtblauwe strepen die zijn overgenomen van de Transgender Pride vlag ontworpen door Monica Helms in 1999. De pijlvormige toevoeging maakt zo voor een inclusievere Pride vlag, ook wel de Progress vlag genoemd. Daniel gaf aan dat de zwarte en bruine strepen daarnaast symbool staan voor de personen in de gemeenschap die met HIV of AIDS leven, en hen die we daaraan verloren zijn.

demonstranten tijdens anti black queer  trans violence protest op het museumplein in amsterdam
Demonstranten tijdens Anti-Black Queer & Trans Violence protest op het Museumplein in Amsterdam.
SOPA ImagesGetty Images

Zien: Pride is meer dan alleen een feestje

Waarom juist nu de nieuwe Pride vlag zo relevant is

Het belang van een inclusievere Pride vlag is de afgelopen maanden duidelijker geworden dan ooit. Terwijl er door de Black Lives Matter-beweging gerechtigheid werd gevraagd voor de dood van George Floyd, werden de namen van queer en trans slachtoffers van geweld – zoals Tony McDade, Nina Pop en Dominique Fells – maar zelden genoemd in de mainstream media. Wie naar de cijfers kijkt, mag concluderen dat de positie van trans vrouwen van kleur precairer is dan van elke andere gemarginaliseerde bevolkingsgroep. Daarnaast is er zelfs binnen de LGBTQIA+ gemeenschap sprake van racisme, zoals Naomie Pieter ons wist te vertellen in een interview. Genoeg redenen dus om met de geüpdatete vlag aandacht te vragen voor de levens van LGBTQIA+'ers van kleur en de trans gemeenschap als geheel.

koppel tijdens new york city pride mars
Koppel tijdens de New York City Pride mars in de jaren negentig
Mariette Pathy AllenGetty Images

Geschiedenis van de regenboogvlag

De regenboogvlag werd symbool gemaakt voor de homogemeenschap in 1978 in San Francisco door kunstenaar Gilbert Baker. In de jaren die daarop volgden werd de vlag voornamelijk gebruikt voor Gay Pride en in gay buurten in de Verenigde Staten. Sinds de jaren negentig representeert de vlag de hele LGBTQIA+ gemeenschap. Daniel Quasar voegde daar in 2018 de kleuren van de Transgender Pride vlag en de zwarte en bruine strepen aan toe, zodat de vlag de 'focus en nadruk verlegt naar wat belangrijk is in ons huidige gemeenschapsklimaat'. De nieuwe Pride vlag reflecteert dus waar we als LGBTQIA+ gemeenschap op dit moment zijn.

een protester houdt een plaque omhoog dat leest black trans lives tijdens black pride protest op museumplein in amsterdam
Demonstranten tijdens Anti-Black Queer & Trans Violence protest op het Museumplein in Amsterdam.
SOPA ImagesGetty Images

Koop hier je Pride vlag en steun de LGBTQIA+ gemeenschap

Vanuit het nieuwe ontwerp van Daniel is het Progress Initiative ontstaan. Via hun website verkoopt hen tal van producten waar de nieuwe Pride vlag opstaat, waarvan de winst voor een gedeelte naar een goed doel gaat. Dat goede doel is het LGBTQ Freedom Fund, dat de borgtocht betaald voor queer personen die ten onrechte vastzitten in de Verenigde Staten, om zo hun vrijlating en veiligheid te garanderen. Tegelijkertijd vechten ze tegen de overmatige opsluiting van LGBTQIA+'ers. Dus laat je solidariteit met de LGBTQIA+ gemeenschap zien door de nieuwe Pride vlag in huis te halen; en steun daarmee meteen het goede doel. Een win-win.

Benieuwd op wat voor manieren je nog meer de LGBTQIA+ gemeenschap kunt steunen? Neem eens een kijkje naar dit lijstje van queer activisten om te volgen op Instagram.

Shop Vogue's beauty favorieten


This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van LGBTQIA+