Een handige handleiding voor hoe je best geld spaart tijdens een pandemie

De oprichtster van Vestpod en de schrijfster van de het boek You’re Not Broke You’re Pre-Rich Emilie Bellet deelt haar top tien tips om geld te besparen, van budgetteren tot aan strategieën om je schulden af te lossen.

Dit artikel volgt de meest recente maatregelen zoals gepubliceerd door de Rijksoverheid en het RIVM. Bekijk de meest actuele maatregelen op de website van de Rijksoverheid.

Je zou denken dat dit het perfecte moment is om geld te besparen aangezien nog steeds minder mogelijkheden hebben om op vakantie te gaan, niet meer buiten de deur kunnen eten en niet meer forensen voor ons werk. Waarom zou je niet even wat extra op de rekening laten staan? Helaas is de realiteit minder rooskleurig. Lonen zijn omlaag, freelancemogelijkheden zijn verminderd en contracten worden ontbonden.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Een goed financieel plan

Wat de uitbraak van het coronavirus wel duidelijk heeft gemaakt is dat, ongeacht jouw persoonlijke situatie, sparen een essentieel onderdeel is van goed geld management. Het is nu daarom ook extra belangrijk om een deel van je inkomen weg te stoppen in je spaarrekening.

Hier zijn tien praktische tips om je geldzaken weer op orde te krijgen, meer te besparen en meer te plannen. Zo ontwikkel je uiteindelijk een positieve financiële mindset, waar zelfs een pandemie niet tegenop kan.

1. Neem weer de controle terug

Kijk je ooit naar je saldo en vraag je jezelf dan wel eens af waar al je geld eigenlijk naartoe is gegaan? Zulke momenten zijn voor niemand leuk. Weten hoeveel geld je op je bankrekening hebt staan en wat je uitgaves zijn is de eerste stap om je financiën weer op orde te krijgen. De volgende stap is om je doelen op te schrijven, zowel voor de korte als voor de lange termijn. Probeer ook te bedenken wanneer je die doelen wilt bereiken door verstandig – en realistisch – te budgetteren op basis van je inkomen en je essentiële behoeftes. De 50/20/30 budget regel is een goede manier om te starten.

2. Bouw een positieve relatie op met geld

Mindfulness. Yoga. Self-care. We weten allemaal hoe belangrijk je mentale en fysieke gezondheid zijn, maar je financiële welzijn is net zo belangrijk. Hoe we ons geld uitgeven wordt bepaald door de gewoontes van onze ouders en onze eigen gedachtes en gevoelens. Tuurlijk, het kost misschien een beetje tijd en moeite – en misschien wat ongemakkelijke momenten van zelfreflectie – maar het begrijpen van je eigen geldgedrag is de eerste stap om die niet-zo-ideale mindset aan te pakken. Niets staat vast en jij kan (en moet) absoluut je beperkende gedachtes over geld loslaten.

3. Begin met sparen, elk kleine beetje telt!

Onderschat niet wat een verschil een kleine besparing van tijd tot tijd kan maken. Alle kleine beetjes bij elkaar kunnen leiden tot een aardig grote som, dus richt je op die kleine doelen. Het automatiseren van je spaargedrag is een goede manier om gemakkelijk geld opzij te leggen voor jouw noodfonds. Er is een overvloed aan spaar en budget apps die je hiermee kunnen helpen, zoals Chip, Moneybox en Plum. Geld besparen begint met goede financiële gewoontes en het is belangrijk om daar vandaag mee te starten ook al lijkt het misschien moeilijk. Kijk ook meteen bij welke bank je de hoogste rente krijgt over jouw spaargeld, ook al is dat op dit moment misschien niet heel veel.

4. Zeg nee tegen verleidingen

Als jij één van die vele mensen bent die van loonstrookje tot loonstrookje leeft, dan is het makkelijk om in die vicieuze cirkel vast te blijven hangen. Hoe kan je dan je gedrag resetten en weer beginnen met besparen? De eerste stap is om te waarderen wat je al bezit, want de uitspraak less is more is er niet voor niets. Meer uitgeven dan je inkomsten toelaten om de nieuwste Kardashian hype te volgen maakt je op de lange termijn niet gelukkig. Het is een bittere pil om te slikken, maar het is even niet anders.

5. Bouw een noodfonds op en verdiep je in investeren

Noodfondsen zijn de ruggengraat van een sterk persoonlijk financieel plan. We kunnen nou eenmaal niet voorkomen dat we soms in moeilijk vaarwater terechtkomen, maar met een noodfonds dat drie tot zes maanden van onze levenskosten dekt heb je ten minste nog een vangnet als er iets onverwachts gebeurt, zoals bijvoorbeeld een pandemie. Zodra je al je schulden hebt afbetaald en genoeg hebt gespaard voor je doelen op de korte termijn, wordt het misschien tijd om te denken aan investeringen voor op de lange termijn. Het is meer risicovol, maar het levert wel meer geld op. Als je een pensioen opbouwt ben je eigenlijk al een investeerder, dus het kan geen kwaad om je te verdiepen in wat dat eigenlijk inhoudt. Je toekomstige zelf is je er dankbaar voor.

6. Pak je schulden aan

Creditcards helpen je misschien om leuke dingen te kopen, maar als je alleen het minimum van je facturen betaald bouw je uiteindelijk toch een aardige schuld op. Pak je schulden aan zonder gevoelens van schaamte en met een duidelijk plan. Om te starten kun je je bijvoorbeeld inlezen in schuldverminderingsstrategieën zoals de debt snowball methode.

7. Beëindig onnodige abonnementen

Wees eerlijk, heb je al die abonnementen daadwerkelijk nodig? Ik ontken niet dat Netflix en online yogalessen essentieel waren om de lockdown te overbruggen, maar het kan geen kwaad om al dat soort kosten na te lopen en eventueel abonnementen op te zeggen waar je geen gebruik van maakt of die je misschien zelfs vergeten bent. Lees je bankafschriften dus door, check je Apple abonnementen op je telefoon en maak vervolgens een lijst met alle dingen waar je maandelijks voor betaald. Met zo een overzicht cancel je gemakkelijk de dingen die je niet nodig hebt (en vergeet dan niet om de auto-renew functie uit te schakelen). Als je je een beetje lui voelt kun je de Emma app downloaden, die je helpt met het bijhouden en cancelen van je abonnementen.

jamie stoker
Jamie Stoker

8. Stap over van energieleverancier en provider

Je kunt aardig wat besparen door energieleveranciers en providers te vergelijken en over te stappen naar de meest voordelige optie. Gebruik prijsvergelijk websites om jezelf de moeite van het zoekwerk te besparen. We laten overstappen van provider en leveranciers vaak onderaan ons financiële to-do lijst staan, maar het is echt niet moeilijk en je kan er verassend veel mee besparen. Je kan ook je huidige leveranciers en providers bellen om aan te geven dat je bij ze weggaat, want vaak komen ze dan zelf aanzetten met een betere deal voor jouw rekening.

9. Verdien wat geld door je kledingkast uit te ruimen

Het was nog nooit zo makkelijk om je oude kleding te verkopen dankzij platforms zoals eBay, Designer Vintage, Vestiaire Collective, United Wardrobe en Depop. Ik zelf heb 728 euro verdiend in de afgelopen drie maanden door simpelweg oude zonnebrillen, zwangerschapsjeans, T-shirts en broeken te verkopen. Een kledingkast vol ongedragen, ongeliefde kleding creëert een gevoel van machteloosheid wat andere delen van je leven ook kan beïnvloeden, waaronder je financiële situatie. Door kleding op deze manier weg te doen, spaar je bovendien misschien genoeg geld bij elkaar om een nieuwe investering toe te voegen aan je garderobe, dus waar wacht je nog op.

10. Wees dankbaar en geef terug

Dankbare mensen zijn gelukkige mensen. Dankbaarheid kan je leven veranderen, omdat het ervoor zorgt dat je waardeert wat je al hebt, in plaats van dat je je richt op wat je niet hebt. Daarnaast is het goed voor onze mentale en fysieke gezondheid om dingen weg te geven. Als je je niet top voelt over je bankrekening, overweeg dan om met je huidige budget iets goeds te doen door bijvoorbeeld te doneren of iemand te helpen. Vergeet niet: De problemen die ontstaan als gevolg van het coronavirus liggen buiten jouw controle en zijn absoluut niet jouw schuld. Wees lief voor jezelf – ook dit gaat weer over.

Emilie Bellet is opgegroeid in Parijs, maar woont nu in London waar ze werkt als financier. Ook is ze de oprichtster van Vestpod, een platform die vrouwen helpt om meer te leren over het beheren van hun geld. Haar boek, You’re Not Broke You’re Pre-Rich is nu verkrijgbaar.

Shop Vogue's Beauty Favorites

      This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
      Advertentie - Lees hieronder verder
      Meer van Coronavirus