'Als je een baby krijgt mis je soms je oude leven, en dat is oké'

Een nieuwe moeder vertelt over waarom het genieten van je baby en het missen van je vorige leven elkaar niet per se uitsluit.

Op 20 februari 2020, net voordat COVID ons allemaal in een lockdown dompelde, kreeg ik mijn eerste kind, een dochtertje. En hoeveel ik ook van haar hou, ik kan niet helpen dat ik blijf fantaseren over mijn pre-luiers vrijheid. Ben ik een monster? Ik heb inmiddels geleerd dat ik dat niet ben. Maar de eerste keer dat ik hardop zei: ‘Ik mis mijn leven,’ voelde ik me de slechtste persoon ter wereld. De weg naar mijn bevalling was een gemakkelijke weg en - na 19 uur nog steeds high van de ruggenprik - beviel ik van een gezonde baby. Waar klaagde ik over? Ik voelde me schuldig en schaamde me. Maar het is oké.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Schaamte

‘We schamen ons wanneer we de sociale normen schenden waarin we geloven,’ legt professor Annette Kämmerer, een Duitse psychotherapeut, uit in een wetenschappelijk artikel. Welke regels brak je door naar een beetje me-time te verlangen? Geen. Een baby krijgen is nou eenmaal een fulltime baan. Het is een taak die al je energie en tijd kost. Veel succes met douchen voor 14 uur of met het afkijken van een hele aflevering wanneer er net een baby is gearriveerd. Ik heb het persoonlijk geprobeerd, maar de missie mislukte.

Het spectrum van moederschap

Ik realiseerde me dat moederschap betekent dat je thuis bent aan beide kanten van het euforisch-ellendige spectrum van moederschap. Op de ene dag voel je je on top of the world omdat je baby niet om het uur wakker werd, en de andere dag zou je willen dat je naar een andere planeet kon vliegen. Maar waarom zijn we nog steeds terughoudend om de minder ideale scenario's rond moederschap met anderen te delen? Het in stilte worstelen met problemen is nog altijd een van de grootste kwaliteiten van de vrouw.

Trots

Aan de andere kant delen de afgelopen jaren steeds meer vrouwen hun persoonlijke verhalen over moederschap. Vorig jaar deelde supermodel en body-positivity-ambassadeur Ashley Graham een Instagram-​​foto (met meer dan 1,5 miljoen likes) van haar zwangerschapsstriemen op haar buik. 'Dezelfde ik. Geen nieuw verhaal,’ zet ze in het bijschrift. ‘Mooiste post ooit,’ reageerde model Tara Lynn, terwijl personal trainer Kira Stokes eraan toevoegde: 'Verhalen over het leven.' Ik was niet zo dapper als Ashley. Ik deelde mijn gevoelens niet met mijn 2.228 Instagram-volgers, maar ik ben blij dat ik het wel deed met een van mijn beste vriendinnen.

Niet de enige

Ze kreeg een baby kort na mij, dus we zaten allebei in hetzelfde moederschapsschuitje. Een keer facetimeden we in onze pyjama’s zei ze, Ik voel me soms zo schuldig als ik met mijn zoontje aan het spelen ben, maar mijn hoofd aan het dromen is over de dingen die ik voor mezelf wil doen.' Ik voelde me zo opgelucht toen ze dat zei. Misschien was ik geen vreselijke moeder. En ik was zeker niet de enige. Misschien was de me-time waar ik naar verlangde een teken van gezond verstand. Misschien was het de enige manier om de beste moeder te zijn die ik zou kunnen zijn.

Selfcare

In september sprak Vogue-redacteur Tish Weinstock met beroemde moeders over hoe zij moederschap en selfcare in balans houden. ‘Moeder worden verandert alles,’ zei het Braziliaanse supermodel Adriana Lima. ‘Verzorging en selfcare moet je soms compleet verwaarlozen. Maar naarmate mijn twee dochtertjes ouder werden, realiseerde ik me dat ze veel van mijn gewoontes kopiëren, en ik vind het heel belangrijk om ervoor te zorgen dat ze de goede kopiëren.’

Zusterschap

Het delen van verhalen die het beeld van perfectie rond zwangerschap en moederschap doorbreken, maken ons juist sterker en geloofwaardiger. ‘Het kunnen bespreken van dingen, ook de overweldigende emoties, of ik me nu normaal of hormonaal gedraag,’ vertelt Anushka Sharma, acteur, producer en cover-ster van Vogue India, 'voor al die vragen moet je een vertrouwenskring hebben. Het wordt echt onderschat, dat zusterschap.’

Rust en acceptatie

Ik denk vaak na over hoeveel mijn leven is veranderd - meer expertise met de blender, minder schone lepels. Meer onvoorwaardelijke liefde, veel minder vrijheid. Moederschap is net zo lonend als energieverslindend. Er zijn momenten van zulke extreme vreugde dat je even op pauze wil drukken, en er zijn momenten waarop je wenste dat je terug kon gaan naar je oude sociale leven dat verder ging dan de bezoekjes aan de kinderarts. In de afgelopen tien en een halve maand heb ik zeker een paar van beide gehad - en dat is oké.

Shop Vogue's Beauty Favorites

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Opinie